Zorgkrediet
Ieder personeelslid heeft recht op zorgkrediet als er recht is op een uitkering.
Ieder personeelslid heeft recht op zorgkrediet als er recht is op een uitkering.
De onderbrekingsuitkering voor zorgkrediet wordt uitbetaald door het Departement van Werk en Sociale Economie (WSE).
Voorwaarden
Tijdelijke en vastbenoemde personeelsleden hebben recht op een onderbrekingsuitkering bij zorgkrediet op basis van vijf verschillende motieven:
1. Zorg voor een kind tot en met de leeftijd van 12 jaar
Het zorgkrediet kan uiterlijk opgenomen worden tot de dag voor de dertiende verjaardag van het eigen kind of het kind van de partner waarmee het personeelslid gehuwd is of wettelijk samenwoont. Zorgkrediet kan je ook opnemen voor een geadopteerd kind, een pleegkind of een kind waarvan jij of je partner pleegvoogd bent.
2. Bijstand of verzorging van een ziek gezins- of familielid tot de 2de graad * dat lijdt aan een zware ziekte.
Een gezinslid is elke persoon die met het personeelslid samenwoont. Een familielid is een bloed- of aanverwant van het personeelslid, van de persoon waarmee het personeelslid gehuwd is of een verklaring van wettelijke samenwoning heeft afgelegd. Met zware ziekte wordt elke ziekte of medische ingreep bedoeld waarbij een arts oordeelt dat sociale, familiale of emotionele bijstand of verzorging noodzakelijk is voor het herstel.
* Graad van verwantschap
3. Palliatieve verzorging
Het gaat om elke vorm van bijstand zoals medische, sociale, administratieve of psychologische bijstand aan en verzorging van een persoon die lijdt aan een ongeneeslijke ziekte en die zich in een terminale fase bevindt. Dit hoeft niet noodzakelijk een familielid te zijn.
4. Zorg voor een kind met een handicap
Het kind is voor ten minste 66% lichamelijk of geestelijk ongeschikt of behaalt ten minste vier punten in pijler I van de medisch-sociale schaal kinderbijslag of is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap of heeft een indicatiestellingsverslag, afgeleverd door Integrale Jeugdhulp.
5. Volgen van een opleiding van minimaal 120 contacturen of 9 studiepunten op jaarbasis
Tijdens het zorgkrediet kan je je arbeidsprestaties volledig onderbreken, verminderen met de helft of verminderen met een vijfde van een voltijdse betrekking. Bij halftijds zorgkrediet moet je exact halftijds blijven presteren. Als je vermindert met 1/5 moet je voltijds aangesteld zijn en 4/5 van een voltijdse betrekking blijven presteren.
Ook al lijken sommige motieven voor zorgkrediet op de specifieke LBO voor ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatieve zorgen, toch is dit een apart stelsel met een eigen telling. Iedereen start op nul!
Alle periodes van zorgkrediet worden samengeteld, los van het motief. Zorgkrediet kan tijdens de loopbaan, met al dan niet opeenvolgende periodes gedurende maximaal 18 maanden volledig zorgkrediet of 36 maanden halftijds zorgkrediet of 90 maanden zorgkrediet voor 1/5. Ook combinaties zijn mogelijk maar dan worden de termijnen verrekend. Eén maand volledige onderbreking is gelijk aan twee maanden halftijdse onderbreking en is gelijk aan vijf maanden onderbreking met een vijfde.
Aanvragen voor zorgkrediet gebeuren voor minimaal 3 maanden tot maximaal 12 maanden per periode. De aanvraag bestaat altijd uit een geheel aantal maanden.
Uitzondering: De verplichte opname in volledige maanden geldt niet voor een tijdelijk personeelslid als het zorgkrediet start na 1 april én afloopt omdat de tijdelijke aanstelling beëindigd wordt op het einde van het schooljaar.
Bij opname van het restkrediet moet de minimumduur één maand zijn. Zorgkrediet voor palliatieve verzorging kan voor minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden per aanvraag.
Meer info voor militanten over zorgkrediet (inloggen).