Cumulatie
Cumulatie betekent dat men naast zijn betrekking in het onderwijs nog een andere vorm van inkomsten ontvangt uit ‘arbeid’. Cumulatie is mogelijk binnen en buiten het onderwijs.
Cumulatie betekent dat men naast zijn betrekking in het onderwijs nog een andere vorm van inkomsten ontvangt uit ‘arbeid’. Cumulatie is mogelijk binnen en buiten het onderwijs.
Binnen het onderwijs spreken we van cumulatie als je al een ambt met volledige prestaties uitoefent en daar bovenop een andere onderwijsopdracht opneemt. Je kan een maximale bezoldiging van 140% ontvangen. Afhankelijk van de situatie wordt deze bijkomende opdracht beschouwd als plage (onbezoldigd), overwerk of bijbetrekking.
Je mag onbeperkt cumuleren met activiteiten buiten het onderwijs. Kijk wel na of er in je arbeidsreglement hierover iets opgenomen is. Een bezoldigde activiteit buiten het onderwijs heeft geen invloed op je salaris van onderwijs.
Wanneer je kiest om gebruik te maken van een verlofstelsel, is het afhankelijk van het verlofstelsel of een winstgevende activiteit toegelaten is.
Opgelet:
Je kan ook gebruik maken van een loopbaanonderbreking ouderschapsverlof zonder onderbrekingsuitkeringen. In dat geval ben je niet onderworpen aan de cumulatieregels van de RVA.
De onderbrekingsuitkering kan enkel gecumuleerd worden met een activiteit als loontrekkende, als die al uitgeoefend werd gedurende ten minste drie maanden voor het begin van de onderbreking van de arbeidsprestaties. Enkel de onderbrekingsuitkeringen bij voltijds zorgkrediet kunnen gedurende een periode van maximaal twaalf maanden gecumuleerd worden met een zelfstandige activiteit die al minstens drie maanden voor de start van het zorgkrediet uitgevoerd werd.
Er kan enkel gecumuleerd worden binnen bepaalde grenzen. De grensbedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Bij overschrijding van het grensbedrag wordt het wachtgeld geschorst voor het hele betrokken kalenderjaar. De grensbedragen vind je op deze website.
Voor een overzicht van de cumulatieregels wanneer je met pensioen bent, ga naar het hoofdstuk 'Eindeloop en pensioen > cumulatie'