Burgerlijke aansprakelijkheid en verzekering
Als onderwijzer draag je zowel een algemene als een specifieke burgerlijke aansprakelijkheid.
Als onderwijzer draag je zowel een algemene als een specifieke burgerlijke aansprakelijkheid.
Algemene burgerlijke aansprakelijkheid
Bij een schadegeval kan je algemeen burgerlijk aansprakelijk gesteld worden als er tegelijkertijd volgende drie elementen aanwezig zijn:
Wie schadevergoeding eist moet bewijzen dat jij de fout hebt gemaakt, er schade is en er een verband tussen fout en schade is.
Specifieke burgerlijke aansprakelijkheid
Onderwijzers, leermeesters, directeurs,… zijn aansprakelijk voor de schade door de leerlingen veroorzaakt gedurende de tijd dat ze onder hun toezicht staan. Dit noemen we de specifieke burgerlijke aansprakelijkheid.
Om als personeelslid specifiek burgerlijk aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor de fout van een leerling moeten volgende drie elementen aanwezig zijn:
Verzekering
Elk schoolbestuur is wettelijk verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een verzekering rechtsbijstand af te sluiten voor zijn personeel en vrijwilligers. De polis van je onderwijsinstelling geldt voor schoolse, naschoolse en buitenschoolse activiteiten.
Polissen van onderwijsinstellingen bevatten soms een (beperkte) lijst van zware fouten die de verzekeringsmaatschappij niet verzekert. Wat de zware fouten precies inhouden, moet dan in de polis duidelijk omschreven zijn. Informeer je over een eventuele lijst van zware fouten in de verzekeringspolis van jouw onderwijsinstelling.Meer informatie vind je op onze website bij de pagina over OHBV en Speciale Kas.
Meer info voor militanten over Burgerlijke aansprakelijkheid.