Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Zorgkrediet in onderwijs

Als personeelslid in het onderwijs kan je om verschillende redenen zorgkrediet opnemen. Wat daarbij komt kijken, lees je hier.

Als personeelslid in het onderwijs kan je zorgkrediet nemen om vijf redenen:

  • zorgen voor een kind tot en met de leeftijd van twaalf jaar
  • verlenen van bijstand of verzorging aan een zwaar ziek gezins- of familielid
  • verlenen van palliatieve verzorging
  • zorgen voor een kind met een handicap
  • volgen van een opleiding

Om het zorgkrediet te mogen opnemen om een van deze redenen, moet telkens aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Zo mag je niet voor eender welke opleiding zorgkrediet nemen en bepaalt de wet wie er als gezins- of familielid beschouwd wordt. Voor meer informatie over deze voorwaarden, kan je aankloppen bij je vakbond.

Je kan je arbeidsprestaties op drie manieren verminderen om zorgkrediet op te nemen. Hoe lang je zorgkrediet kan nemen, hangt af van hoe je je arbeidsprestaties onderbreekt. Je kan:

  • voltijds zorgkrediet nemen. Dat kan je maximaal 18 maanden doen.
  • halftijds zorgkrediet nemen. Dat kan je maximaal 36 maanden doen.
  • voor een vijfde van een voltijdse betrekking zorgkrediet nemen. Dat kan je maximaal 90 maanden doen.

Periodes waarin je zorgkrediet neemt, moeten niet op elkaar aansluiten. Je vraagt zorgkrediet wel altijd aan voor gehele maanden. De minimumperiode om zorgkrediet aan te vragen, bedraagt in principe drie maanden, de maximumperiode twaalf maanden.

Als je zorgkrediet neemt om een zwaar ziek gezins- of familielid te verzorgen of voor palliatieve verzorging, begint je zorgkrediet de week nadat je je inrichtende macht op de hoogte gebracht hebt. Bij de andere types zorgkrediet mag je zelf kiezen wanneer je zorgkrediet start, op voorwaarde dat je je inrichtende macht minstens een maand van tevoren inlicht. 

Als je zorgkrediet wenst op te nemen, moet je dat meedelen aan jouw inrichtende macht. Een onderbrekingsuitkering voor de periode waarin je zorgkrediet neemt, vraag je elektronisch aan bij het Departement Werk en Sociale Economie (WSE). Je moet die aanvraag ten laatste twee maanden na de start van je zorgkrediet ingediend hebben. 

Meer informatie

Ben je COC-lid en wil je meer weten over zorgkrediet in het onderwijs? Bestel dan de COC-brochure over zorgkrediet. Je kan via deze weg ook onze brochure over loopbaanonderbreking (voor ouderschapsverlof, bijstand of verzorging, mantelzorg en palliatieve zorgen) bestellen. 

Zit je met vragen of weet je niet wat te doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je vakbondsafgevaardigde of provinciale secretariaat.

Nog geen COC-lid? Schrijf je nu in!

 

De regeling die we hier beschrijven geldt voor tijdelijke, vastbenoemde en contractuele personeelsleden in het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs, in het volwassenenonderwijs, in een centrum voor basiseducatie, in het deeltijds kunstonderwijs, in een centrum voor leerlingenbegeleiding, in een hogeschool, in een pedagogische begeleidingsdienst of bij de onderwijsinspectie.

Als de regels niet voor jou gelden of als je twijfelt, neem dan contact op met je vakbondsafgevaardigde of provinciale secretariaat.