Overmacht
Als je onverwacht geconfronteerd met een ziekte of ongeval overkomen aan een gezins- of familielid kan je verlof wegens overmacht nemen.
Als je onverwacht geconfronteerd met een ziekte of ongeval overkomen aan een gezins- of familielid kan je verlof wegens overmacht nemen.
Zowel vastbenoemde als tijdelijke personeelsleden hebben dit recht.
Je kan dit verlof krijgen als je omwille van overmacht aanwezig moet zijn. Dat is niet alleen thuis maar ook bijvoorbeeld tijdens ziekenvervoer of in het ziekenhuis. In cao XII is opgenomen dat je het verlof wegens overmacht ook kan nemen voor personen die niet onder hetzelfde dak wonen als jij. Het gaat om ziekte of ongeval van:
Dit verlof is bedoeld om uitzonderlijke situaties op te lossen. Voor de aanvang van het verlof verwittig je je directeur. De arts maakt een medisch attest op waaruit moet blijken dat jouw aanwezigheid bij deze persoon nodig is. Dat attest wordt bewaard in je dossier op school. Het wordt niet bezorgd aan AgODi.
Je mag het verlof met halve of volledige dagen opnemen. Per burgerlijk jaar heb je maximaal recht op vier dagen, of omgerekend acht halve dagen.
In het lokaal onderhandelingscomité kan er afgesproken worden welke gebeurtenissen bijkomend recht geven op een dienstvrijstelling. De gemaakte afspraken vind je terug in het vastgelegde afsprakenkader. Ook in deze gevallen zal het schoolbestuur bewijs van deze gebeurtenis kunnen opvragen.
Tijdens het verlof wegens overmacht hebben zowel tijdelijke als vastbenoemde personeelsleden recht op bezoldiging. Het verlof wordt gelijkgesteld met dienstactiviteit. Het opnemen van deze dagen heeft geen invloed op je pensioen.