Overlevingspensioen
Een overlevingspensioen kan worden uitbetaald aan de langstlevende echtgenoot, een uit de echt gescheiden echtgenoot en de wezen.
Een overlevingspensioen kan worden uitbetaald aan de langstlevende echtgenoot, een uit de echt gescheiden echtgenoot en de wezen.
Afhankelijk van de leeftijd van de langstlevende echtgenoot op datum van het overlijden, wordt ofwel een overlevingspensioen toegekend ofwel een overgangsuitkering.
Je leeftijd op de datum van het overlijden van jouw partner en minimaal één jaar wettelijk huwelijk (of een gelijkgestelde situatie) bepalen of je recht hebt op een overlevingspensioen. Bij een overlijden in 2024 moet je de leeftijd van 49 jaar en 6 maanden bereikt hebben. Sinds 2015 laat de federale overheid deze leeftijdsgrens jaarlijks 6 maanden stijgen om in 2025 te landen op 50 jaar.
Opgelet! Als je de vereiste leeftijd niet bereikt, heb je recht op een overgangsuitkering. De duur hiervan is echter beperkt. Vroeger was dit 12 maanden, sinds 1 oktober 2021 werd deze regeling uitgebreid naar 18 maanden. De duur hangt ook af van je gezinssituatie op het moment van het overlijden van je huwelijkspartner. Als je op het ogenblik van het overlijden een kind ten laste hebt voor wie je kinderbijslag krijgt of je krijgt een kindje in de 300 dagen die volgen na het overlijden, dan wordt de uitkering verlengd naar 36 maanden (kind >13 jaar) of 48 maanden (kind <13 jaar), in plaats van 24 maanden voorheen.