Starter in het gesubsidieerd basisonderwijs

Wat moet je doen als je als starter in het gesubsidieerd basisonderwijs wilt beginnen?

Na het behalen van je diploma ging je aan het solliciteren en sinds kort heb je je eerste professionele stappen in het gesubsidieerd basis onderwijs gezet. Gefeliciteerd! Wist je dat het COV starters heel wat informatie en ondersteuning biedt?

Wat doet het COV?

Het COV (Christelijk Onderwijzersverbond) is met bijna 40.000 leden de grootste Vlaamse onderwijsvakbond voor alle personeelsleden in het gesubsidieerd basisonderwijs. In 75% van de vrije en gemeentelijke basisscholen vertegenwoordigt het COV als ACV-centrale de belangen van de (kleuter)onderwijzers, leermeesters, ICT- of zorgcoördinatoren, directeurs, paramedici, kinderverzorgers, pedagogisch begeleiders, adviseurs, inspecteurs, administratief, medisch, sociaal, psychologisch of orthopedagogisch personeel … Actief of gepensioneerd.
Hier lees je alles over het COV, zijn missie en structuur. En op deze pagina kan je ontdekken wat we jou te bieden hebben.

Basis - extra editie voor starters in onderwijs !

 

Speciaal voor jou als pas afgestudeerde of student lerarenopleiding, starter in het onderwijs, maakten we een speciale editie van ons onderwijsvakblad en ledentijdschrift Basis. Lees de Basis voor starters.

Start je met werken?

Check alle info over aansluiten bij de mutualiteit, werkloosheid, solliciteren, enz... in de ACV gids voor starters 2020

Als aanvulling op deze gids publiceert COV de gids voor starters in het onderwijs. Raadpleeg hier de COV-gids voor starters in het onderwijs (2021).

Lid worden

Word lid! Als pas afgestudeerde kan je een half jaar gratis lid worden van het COV. Daarna is er ook nog het voordelige GO!-lidmaatschap (>25j).

Je krijgt 11 keer per jaar ons ledenblad Basis met interessante artikels over het onderwijsbeleid, de regelgeving en pedagogische onderwerpen. Je kan een beroep doen op de dienstverlening van het COV. We beantwoorden graag al je vragen over uw salaris, anciënniteit, contracten, prestatieregeling en tewerkstelling. In zowat elke school is er een COV-vakbondsafgevaardigde die jou kan ondersteunen bij je start in het onderwijs.


Mutuele kas

Naast onze dienstverlening en inzet voor betere werkvoorwaarden biedt het lidmaatschap ook de extra waarborg van de mutuele kas ‘Onderlinge Hulp tegen Burgerlijke Verantwoordelijkheid (en Ongevallen)’ OHBV. Die kas fungeert als vangnet als de schoolverzekering (ongevallenverzekering, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, een rechtsbijstandsverzekering) geen of onvoldoende dekking biedt. Door je lidmaatschap hoef je geen bijkomende persoonlijke verzekering af te sluiten via een private verzekeringsmaatschappij.

Mijn loopbaan

Heb je vragen? Zie je veel afkortingen en onderwijsjargon voorbijkomen en wil je weten wat ze allemaal betekenen? Dan is onze rubriek afkortingen wat je zoekt. In de rubriek 'Mijn loopbaan; werken in het gesubsidieerd basisonderwijs' vind je heel wat uitleg over rechten en plichten, TADD, vaste benoeming, opdracht, salaris, reglementen, werkloosheid, enzovoort.
Omgekeerd staan wij open voor al je ideeën, bedenkingen en opmerkingen. We nemen ze graag mee in het actuele loopbaandebat. Je kunt ons mailen via cov.algemeen@acv-csc.be.

Het ACV

Neem ook eens een kijkje op de pagina van Jong ACV en ontdek hoe het ACV je kan helpen in geval van werkloosheid (documenten, werkloosheidsuitkering, etc).

 

 

Contacteer de COV-dienstverlening!

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.