Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid
e-learning-AOV

Werken met dienstencheques

©Shutterstock

Het systeem van dienstencheques zorgt voor een stimulans voor jobs als poetshulp, huishoudhulp of werken in een strijkatelier.

Dienstencheques: huishoudhulp aan privépersonen

Het systeem van de dienstencheques probeert de ontwikkeling van buurtdiensten en -banen te bevorderen. Volgens de huidige wetgeving gaat het om volgende huishoudhulp aan privépersonen:

  • Bij de gebruiker thuis: schoonmaken, wassen, strijken, verstelwerk, maaltijden bereiden.
  • Buiten de woonst van de gebruiker: boodschappen doen, strijken, het vervoer van personen met een verminderde mobiliteit.

Deze activiteiten worden vaak ‘in het zwart’ uitgeoefend. Dienstencheques zorgen ervoor dat ze in een normaal arbeidskader verlopen.

Deze diensten worden aangeboden door dienstenchequebedrijven. Dat zijn ondernemingen die een erkenning kregen van de RVA.

Hoe werkt het systeem van dienstencheques?

Als je je huishulphulp wil betalen met deze cheques, moet je een overeenkomst afsluiten met de onderneming voor dienstencheques. Je betaalt voor de huishoudhulp met cheques die je aankoopt bij het uitgiftebedrijf van de dienstencheques. Momenteel is dat Sodexo Vlaanderen.

Het dienstenchequebedrijf krijgt voor elke dienstencheque een ‘terugbetalingswaarde’. Deze bedraagt 22,04 euro en wordt in Vlaanderen betaald door het Vlaams Gewest. Dat moet zowel de loonkost als de werkingskosten van het dienstenchequebedrijf dekken.

Dienstencheques aanvragen: wat is de kostprijs?

De cheque heeft een uniforme waarde die bij wet werd vastgelegd. Vanaf 1 januari 2014 bedraagt de prijs van een dienstencheque 9 euro voor de eerste 400 aangekochte dienstencheques, en 10 euro voor de volgende 100 dienstencheques. Per kalenderjaar is het aantal dienstencheques per gebruiker beperkt tot 500 stuks.

Dit aantal zal beperkt worden tot 1.000 dienstencheques per gezin, of 800 dienstencheques aan 9 euro en 200 dienstencheques aan 10 euro. Ieder lid van het gezin kan maximaal 500 dienstencheques bestellen per kalenderjaar. Vanaf 1 januari 2014 is het aftrekbaar bedrag beperkt tot 1.400 euro per persoon en per jaar.

Wil je aan de slag als poetsvrouw of in een strijkatelier?

Als werknemer van een dienstenchequebedrijf ben je via een arbeidsovereenkomst verbonden aan de onderneming voor dienstencheques. Een dienstenchequebedrijf is een bedrijf als een ander. Dat betekent dat je als werknemer valt onder de spelregels van het arbeidsrecht.

Er gelden geen bijzondere voorwaarden, zoals inschrijving als werkzoekende of werkloosheid, voor een aanwerving in het kader van de dienstencheques.

More Info

  • Voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid kan je de Wegwijzer Sociale Wetgeving erop naslaan. Bestel de Wegwijzer.
  • Militant? 
    • Meld je aan op www.acv-militanten.be en consulteer de Wegwijzer.
    • Meld je aan op het online leerplatformen ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten.