Interimwerk en ziekte
Loop je loon niet mis bij ziekte of een arbeidsongeval!

Interimmer en nog geen lid? Sluit je nu aan!
Wat je moet weten als je ziek wordt tijdens je interimopdracht
Check waar je recht op hebt als je ziek wordt tijdens een interimopdracht en wat je moet doen om in orde te zijn. 👇
-
Wat als je ziek wordt tijdens je interimopdracht?
Als je ziek wordt tijdens een uitzendopdracht, verwittig onmiddellijk je interimkantoor en het ziekenfonds. Bezorg hen zeker je doktersbriefje. Verwittig ook de onderneming waar je op dat moment werkt.
Opgelet: sinds 1 september 2022 heb je minstens 2 werkdagen de tijd om je doktersbriefje in te dienen. Het interimkantoor kan je geen kortere termijn opleggen. Je kan best bij je interimkantoor checken hoeveel dagen je hiervoor hebt.
Nieuw: geen ziektebriefje voor 1 dag afwezigheid
Sinds 28 november hoef je voor 1 dag of je 1e dag ziekte net als andere werknemers geen doktersbriefje binnen te brengen! Lees er meer over in de rubriek ziekte.
Opgelet wel: denk je langer dan 1 dag ziek te zijn? Ga dan voor de zekerheid langs bij je dokter en breng het ziektebriefje binnen de 2 werkdagen binnen bij je interimkantoor.
Je hebt recht op een gewaarborgd loon of ziekte-uitkering. De regeling hangt af van je anciënniteit.
Je hebt minstens 1 maand anciënniteit
Werk je minstens 1 maand via hetzelfde interimkantoor? Dan heb je recht op 100% gewaarborgd loon.
Dat wordt uitbetaald tot het huidige contract afloopt (week, dag, …). Zolang de periode tussen 2 contracten minder dan 7 dagen is, zal je anciënniteit opbouwen.
Is de periode van gewaarborgd loon voorbij, dan heb je recht op recht op een ziekte-uitkering via het ziekenfonds en een aanvullende vergoeding van het interimkantoor.
Je hebt minder dan 1 maand anciënniteit
Het ziekenfonds vergoedt je vanaf de eerste ziektedag.
De tussenkomsten van het interimkantoor en/of het ziekenfonds of het Sociaal Fonds verschillen naargelang je statuut. Check hier het schema voor arbeiders en dat voor bedienden (pdf). Opgelet: jobstudenten hebben geen recht op een uitkering van het ziektefonds.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Wat als je ziek wordt net nadat je contract is afgelopen?
Word je ziek nadat je contract is afgelopen dan krijg je normaalgezien een ziekte-uitkering via je mutualiteit.
Word je op de eerste werkdag na het einde van je interimwerk ziek? Dan heb je recht op een aanvullende vergoeding via het interimkantoor voor 1 week. Die komt dan bovenop de uitkering van het ziekenfonds en bedraagt ongeveer 25% van je loon.
Bijkomende voorwaarden zijn:
- Je moet 65 dagen ononderbroken bij hetzelfde uitzendkantoor en dezelfde gebruikersfirma gewerkt hebben.
- Je medisch getuigschrift moet binnen de 48u na afloop van je laatste uitzendcontract binnengebracht zijn.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Wat bij langdurige ziekte?
Ben je langer dan een maand ziek? Dan kan je een aanvullende uitkering krijgen. Die bedraagt 40 % van de ziekte-uitkering en wordt betaald door het ziekenfonds. Dat gebeurt onder bepaalde voorwaarden.
De voorwaarden en het formulier om deze uitkering te krijgen vind je op de website van het Sociaal Fonds voor de uitzendkrachten.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Wat als ik een arbeidsongeval heb?
Ben je slachtoffer van een arbeidsongeval, dan worden je medische kosten vergoed en wordt je loon doorbetaald tot het einde van je contract.
Belangrijk is dat je het interimkantoor meteen verwittigd en dat er een formulier van aangifte van arbeidsongeval ingevuld wordt. Bezorg ook de nodige medische attesten aan de verzekeringmaatschappij van het interimkantoor.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Wat als ik zwanger ben?
Breng het uitzendkantoor op de hoogte van je zwangerschap. Stuur een foto van je doktersattest per e-mail door naar het uitzendkantoor, en zet jezelf of je partner in kopie om discussies over het al dan niet aankomen van de e-mail te vermijden.
Let op: het interimkantoor mag je tewerkstelling niet stopzetten omwille van je zwangerschap, tenzij om medische redenen (zoals wanneer je risicovolle activiteiten verricht). Elke nadelige behandeling omwille van zwangerschap is discriminatie en dus verboden.
Is er een vermoeden dat het uitzendkantoor de tewerkstelling toch stopzet omwille van de zwangerschap? Dan moet het uitzendkantoor kunnen bewijzen dat er toch andere, terechte redenen zijn om je tewerkstelling te stoppen.
Heb je vragen? Contacteer het ACV of lees verder op Interim United.
-
Veiligheid en gezondheid op het werk: verplichtingen onderneming
Welke verplichtingen heeft de onderneming waar je werkt?
De onderneming waar je werkt, is verplicht om bij je aankomst een onthaal te organiseren:- Je krijgt informatie over de risico’s van je werkpost, de gevarenzones in de onderneming, de eerste hulp, de vluchtwegen in geval van brand, de toegang tot de sociale voorzieningen (refter, sanitaire voorzieningen), de bedrijfsverantwoordelijken, de mogelijkheid om een spontane consultatie bij de arbeidsarts te vragen …
- Je moet de nodige opleiding krijgen voor je het werk start (opleiding over de risico’s van de werkpost en van de onderneming in het algemeen).
- Er moet een peterschap zijn. Het bedrijf moet een ervaren werknemer aanduiden die je zal helpen bij het werk en die je wijst op de risico’s van je werkpost in de onderneming).
- De onderneming waar je werkt moet op voorhand nagaan of:
- je de beroepskwalificaties hebt voor je werkpost
- je onderworpen bent aan het gezondheidstoezicht op het werk en/of je medisch geschikt bevonden bent voor de job
In de ondernemingen met een ACV-vakbondsafvaardiging kan er een ontmoeting plaatsvinden tussen jou en de vakbondsafvaardiging. Daarbij legt de afvaardiging uit wat haar rol is en wat de ACV-afgevaardigden in de overlegorganen doen. Als je uitgenodigd wordt, ga hier dan zeker op in. Bewaar ook de contactgegevens van de ACV-afgevaardigden; zij kunnen tussenkomen bij problemen. Is er geen onthaal voorzien, ga dan even langs bij de ACV-vakbondsafgevaardigde(n), zij kennen het reilen en zeilen binnen de onderneming en kunnen je allerhande tips meegeven en helpen bij problemen.
-
Veiligheid en gezondheid op het werk: verplichtingen uitzendkantoor
Als uitzendkracht heb je recht op dezelfde bescherming rond veiligheid en
gezondheid en welzijn als de vaste werknemers in het gebruikersbedrijf.
Welke verplichtingen heeft het uitzendkantoor?
Het uitzendkantoor moet je bij het uitoefenen van de volgende functies een werkpostfiche bezorgen voor je begint te werken:- Veiligheidsfunctie: het besturen van bijvoorbeeld voertuigen, hijskranen of rolbruggen die een gevaar voor andere werknemers kunnen inhouden.
- Functie met verhoogde waakzaamheid: toezicht op/of de controle van installaties die een gevaar voor andere werknemers kunnen inhouden;
- Functie met een welbepaald risico: functies met een fysiek risico (geluid, trillingen ...), biologisch, chemisch of psychosociaal risico; of die bestaat in zware monotone, repetitieve en/of tempogebonden arbeid.
Op de werkpostfiche staat minstens vermeld:
- waar je zal werken (definitie van de werkpost en kenmerken);
- voorafgaande en/of verplichte vormingen voor je je activiteit op de werkpost start;
- of je een medische ‘gezondheidsbeoordeling’ (onderzoek, vragenlijst, gesprek … ) moet ondergaan. In dit geval vermeldt de werkpostfiche de specifieke risico’s verbonden aan de werkpost, en die het gezondheidstoezicht rechtvaardigen;
- of je persoonlijke beschermingsmiddelen moet dragen (helm, veiligheidsschoenen, handschoenen, veiligheidsbril enz.) als je in de onderneming werkt;
- maatregelen die bij de zwangerschapsbescherming onmiddellijk genomen moeten worden. De werkpostfiche kan ook (en dit is wenselijk) de maatregelen opnemen die moeten genomen worden om arbeidsongevallen te voorkomen en om je gezondheid te beschermen.
Let op: Je mag niet ingezet worden op een andere werkpost dan die die wordt beschreven in de werkpostfiche. Bij twijfel of problemen contacteer je best zo snel mogelijk je vakbondsafgevaardigde of de Helpdesk Interim United.
Oefen je een risicofunctie uit? Dan is een medisch onderzoek door een arbeidsarts verplicht! Als je nog een geldig attest hebt van een vorig onderzoek voor dezelfde risico’s (maximaal één jaar geldig) hoeft dit onderzoek niet opnieuw plaats te vinden.
Nieuw: regeling doktersbriefje
Ziek? Je hoeft ook als interimmer voor 1 dag/de 1e dag geen doktersbriefje meer in te dienen!
Werknemers, en dus ook interimmers, moeten vanaf 28 november 2022 voor 1 dag ziekte geen ziektebriefje meer binnen brengen bij hun werkgever (= interimkantoor) voor 1 dag ziekte!
- Je kan per kalenderjaar 3 keer afwezig zijn zonder doktersbriefje
- Er is geen anciënniteitsvoorwaarde. Dit geldt ook bij een onderbroken tewerkstelling.
- Bij ondernemingen met minder dan 50 werknemers kan de oude regeling gelden. Check voor alle zekerheid het arbeidsreglement van jouw interimkantoor.
⚠️ Opgelet, als je denkt meer dan 1 dag ziek te zijn, ga dan toch langs bij je dokter en maak je ziektebriefje binnen de 2 werkdagen over aan jouw interimkantoor.

SOS Interim! 20 tips voor interimmers
Check zeker onze De Gids SOS Interim voor een antwoord op je vragen over interimwerk! De brochure is ook beschikbaar in English et en français!
💡 Now available in English: SOS Interim Workers. 20 questions, 20 answers!
💡 Onmisbaar nog: onze handige checklist interimwerk om meteen op de hoogte te zijn van ál je rechten!
Ik wil weten wat mijn interimkantoor me niet vertelt!
📧 Schrijf je snel in!
En loop zo geen loon, je premies of een betaalde feestdag mis!

Twijfel je, heb je een vraag of wil je meer info?
Contacteer de Helpdesk Interim United en je hoort spoedig van ons!
Wat je nog moet weten als interimmer!
Lid zijn van ACV Interim United heeft alleen maar voordelen
- Even werkloos? je krijgt alle ondersteuning bij de opmaak en opvolging van je werkloosheidsdossier en uitkering
- Een vlotte uitbetaling van je eindejaarspremie
- Syndicale premie van 112 euro!
- Jouw persoonlijke helpdesk
- ...
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militant.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over interimwerk!
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers!