Praktische info tijdskrediet
Wanneer heb je recht op tijdskrediet, hoe vraag je het aan en hoe zit het met de uitkering?

Alles wat je moet weten als je tijdskrediet wil aanvragen
Wil je tijdskrediet opnemen? Ontdek hier of je in aanmerking komt, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is! Werk je in Vlaanderen? Check dan zeker ook de info over de Vlaamse aanmoedigingspremie!
⚠️ Tijdskrediet wijzigt vanaf 1 februari 2023!
- Je krijgt dan als deeltijds werknemer geen uitkering meer voor halftijds tijdskrediet met motief.
- Tijdskrediet met motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar wordt beperkt.
- De verhoogde uitkeringen voor 50-plussers verdwijnen.
ℹ️ Meer info: Nieuwe regeling tijdskrediet vanaf 1 februari 2023.
De regelingen thematisch verlof veranderen niet.
-
Wie heeft recht op tijdskrediet?
Werknemers in de privésector
In principe geldt het recht op tijdskrediet en landingsbanen voor werknemers in de privésector. Daarnaast is er ook een regeling voor de publieke sector en komen bijvoorbeeld ook niet-gesubsidieerde personeelsleden van het vrij onderwijs in aanmerking.
Twijfel je over de regeling waaronder je valt, neem dan contact op met je ACV-vakbondsafgevaardigde of met je beroepscentrale.
Voorwaarden voor tijdskrediet
Het recht op tijdkrediet hangt naast je sector ook af van de grootte van je onderneming, je anciënniteit en je tewerkstelling in de 2 jaar voorafgaand de aanvraag. Uitzondering: 1/5 vermindering geldt in alle sectoren.
- Anciënniteit: je werkt minstens 24 maanden bij dezelfde werkgever.
- Grootte van de onderneming: werk je in een kleine onderneming of in een bedrijf met minder dan 11 werknemers, dan moet je werkgever akkoord gaan met je aanvraag voor tijdskrediet. Weigert hij? Je kan in dat geval geen tijdskrediet opnemen. Je werkgever kan je aanvraag voor thematisch verlof niet weigeren.
- Tewerkstelling: check het schematisch overzicht van de voorwaarden (pdf)
⚠️ AANPASSING REGELING TIJDSKREDIET VANAF 1 FEBRUARI 2023
Gaat je aanvraag in na 1 februari 2023? Check even het overzicht van aanpassingen tijdskrediet vanaf 1 februari 2023!
Wie heeft geen recht op tijdskrediet?
- Leerlingen, zowel de industriële leerlingen als de leerovereenkomst met Syntra.
- Contractuele en vastbenoemde ambtenaren; en het personeel van de meeste overheidsinstellingen.
- Het gesubsidieerde personeel van het vrij onderwijs, de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, universiteiten, centra voor leerlingenbegeleiding en centra voor basiseducatie.
Voltijds en halftijds tijdskrediet?
Je kan tijdskrediet vol- of halftijds opnemen als hierover een cao bestaat in de sector of in de onderneming waar je werkt.
Bij de motieven 'zorg voor een kind met een handicap' en 'zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind' geldt die voorwaarde niet. In die gevallen heb je altijd recht op vol- of halftijds tijdskrediet.
Het recht op 1/5de tijdskrediet staat altijd voor jou open, zonder dat daarover verdere afspraken nodig zijn.
-
Motieven en mogelijkheden tijdskrediet: schematisch overzicht
Je vindt hierna een overzicht van de motieven voor tijdskrediet én de manier waarop je je loopbaan kan onderbreken.
⚠️ Opgelet: de regeling tijdskrediet werd gewijzigd op 1 februari 2023
Het schema hierna geeft de voorwaarden en mogelijkheden weer voor aanvragen na 1 februari 2023. Is het schema niet goed leesbaar? Klik hier.
-
Hoe kan ik tijdskrediet aanvragen?
Stap 1: vraag het attest tijdskrediet aan
Je vraagt eerst een attest tijdskrediet aan bij de RVA of online via Break@Work. Je ontvangt een attest dat vermeldt of en hoeveel tijdskrediet je in het verleden al opnam.
Goed om weten: wil je een landingsbaan aanvragen, dan heb je geen attest 'tijdskrediet' nodig. Voor een landingsbaan kan je stap 1 dus overslaan.
Stap 2: dien de aanvraag bij je werkgever in
Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.
Voor de goedkeuring van je aanvraag, mag je werkgever enige tijd nemen. Hou rekening met volgende termijnen:
- Stelt je werkgever meer dan 20 werknemers te werk? Doe je aanvraag dan 3 maanden vooraf.
- Werk je in een kleinere onderneming? Doe het het dan 6 maanden vooraf.
- Tijdskrediet voor palliatieve zorgen kan je aansluitend op het thematische verlof ‘Palliatief verlof' nemen. Daar bedraagt de aanvraagtermijn 2 weken.
Je werkgever kan akkoord gaan met een kortere aanvraagtermijn.
Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. De eenvoudigste manier is per e-mail. Zet hierbij een een vertrouwenspersoon in cc.
Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA
Stuur het formulier C61 - dat door de werkgever werd aangevuld- op naar het RVA-kantoor van je woonplaats. Je kan dit ook online doen via Break@Work.
De RVA zorgt voor de uitbetaling van je uitkering. Bezorg de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.
-
Wat is de Vlaamse aanmoedigingspremie en wanneer heb ik er recht op?
Voorwaarden
- Je kan de aanmoedigingspremie enkel krijgen als je werkzaam in het Vlaams gewest bent. Werk je in Brussel of in Wallonië, dan heb je er geen recht op.
- Je werkt in de privésector. Voor werknemers in de non-profit geldt een specifieke regeling.
- Je bent minstens 1 jaar aan het werk bij je werkgever in de vereiste tewerkstellingsbreuk (bijvoorbeeld voltijds).
De premie wordt bij bepaalde vormen van tijdskrediet en thematisch verlof toegekend.
Naast deze algemene voorwaarden zijn er per krediet ook specifieke voorwaarden. Je leest ze in de brochure Tijdskrediet en landingsbanen vanaf p. 68 (pdf) of op vlaanderen.be.
Drie soorten premies
De Vlaamse overheid kent 3 soorten premies toe:
- De aanmoedigingspremie zorgkrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet of een thematisch verlof neemt voor de zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden. Opgelet: bij ouderschapsverlof moet het gaan om voltijds, halftijds en eenvijfde-ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof opgenomen in een tiende of in weken geeft geen recht op aanmoedigingspremies.
- De aanmoedigingspremie opleidingskrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet neemt om een opleiding te volgen.
- De aanmoedigingspremie voor werknemers van bedrijven erkend als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.
Aanvragen Vlaamse aanmoedigingspremie
Na de start van je tijdskrediet of thematisch verlof heb je 6 maanden de tijd voor het indienen van je aanvraag. De premie wordt immers toegekend met een terugwerkende kracht van maximaal 6 maanden.
Je vindt alle informatie en documenten via het portaal voor aanmoedingspremies op vlaanderen.be. Daar kan je je aanvraag tevens online indienen.
-
Hoe zit het met de ontslagbescherming en verbrekingsvergoeding bij thematisch verlof of tijdskrediet?
Onderbreek je je loopbaan met tijdskrediet of thematisch verlof, dan ben je beschermd tegen ontslag vanaf de dag van je aanvraag tot 3 maanden na je loopbaanonderbreking.
Word je toch ontslagen tijdens de beschermde periode? Dan kan je een beschermingsvergoeding krijgen van 6 maanden brutoloon. Het gaat om het lopende loon, of het loon dat je normaalgezien ontvangt.
Opgelet: dit geldt enkel voor tijdkrediet bepaalde duur. Neem je een landingsbaan? Vraag dan een landingsbaan aan van bepaalde duur (bijvoorbeeld tot je 70' verjaardag).
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet? Twijfel je om bijvoorbeeld om ouderschapsverlof te nemen of die opleiding te volgen omwille van de financiële gevolgen?
Of check de brochure
Je kan alle info ook rustig nalezen in onze meer uitgebreide brochure 'Tijdskrediet, landingsbanen en thematisch verlof' (pdf)!
Lees meteen verder
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Download de flyer tijdskrediet en thematisch verlof (pdf) met een handig overzicht van de mogelijkheden!
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.