Werken met dienstencheques
Het systeem van dienstencheques zorgt voor een stimulans voor jobs als poetshulp, huishoudhulp of werken in een strijkatelier.
Het systeem van dienstencheques zorgt voor een stimulans voor jobs als poetshulp, huishoudhulp of werken in een strijkatelier.
Het systeem van de dienstencheques probeert de ontwikkeling van buurtdiensten en -banen te bevorderen. Volgens de huidige wetgeving gaat het om volgende huishoudhulp aan privépersonen:
Deze activiteiten worden vaak ‘in het zwart’ uitgeoefend. Dienstencheques zorgen ervoor dat ze in een normaal arbeidskader verlopen.
Deze diensten worden aangeboden door dienstenchequebedrijven. Dat zijn ondernemingen die een erkenning kregen van de RVA.
Als je je huishulphulp wil betalen met deze cheques, moet je een overeenkomst afsluiten met de onderneming voor dienstencheques. Je betaalt voor de huishoudhulp met cheques die je aankoopt bij het uitgiftebedrijf van de dienstencheques. Momenteel is dat Sodexo Vlaanderen.
Het dienstenchequebedrijf krijgt voor elke dienstencheque een ‘terugbetalingswaarde’. Deze bedraagt 22,04 euro en wordt in Vlaanderen betaald door het Vlaams Gewest. Dat moet zowel de loonkost als de werkingskosten van het dienstenchequebedrijf dekken.
De cheque heeft een uniforme waarde die bij wet werd vastgelegd. Vanaf 1 januari 2025 bedraagt de prijs van een dienstencheque 10 euro per dienstencheques voor de eerste 500 dienstencheques. Vanaf 401 stuks betaal je 11 euro.
Je kan als gezin maximaal 1.000 dienstencheques per jaar bestellen.
Vanaf 2025 is het niet meer mogelijk om papieren dienstencheques te bestellen.
Als werknemer van een dienstenchequebedrijf ben je via een arbeidsovereenkomst verbonden aan de onderneming voor dienstencheques. Een dienstenchequebedrijf is een bedrijf als een ander. Dat betekent dat je als werknemer valt onder de spelregels van het arbeidsrecht.
Er gelden geen bijzondere voorwaarden, zoals inschrijving als werkzoekende of werkloosheid, voor een aanwerving in het kader van de dienstencheques.