Ontslag en opzegging
Zowel werkgever als werknemer kunnen een contract stopzetten door opzegging.

Wat je moet weten over ontslag en opzegging
Zowel jij als je werkgever kunnen je arbeidsovereenkomst of contract stopzetten. Je kan ontslagen worden of zelf ontslag geven. In beide gevallen geldt dat bepaalde regels gevolgd moeten worden. Ontdek hier hoe de opzegging moet gebeuren en wanneer je opzegtermijn bijvoorbeeld begint.
Nog geen lid van het ACV? Sluit je nu aan!
-
Wat is opzegging?
Als je een contract van onbepaalde duur hebt, dan kan zowel je werkgever als jijzelf dat stopzetten door opzegging. Dat is een melding waarin de andere partij ervan verwittigd wordt dat de overeenkomst zal stoppen.
De duur van de opzegtermijn hangt af van je anciënniteit of de periode dat je in de onderneming hebt gewerkt.
-
Hoe moet de opzegging gebeuren?
De opzegging moet schriftelijk gebeuren. In de opzeg- of ontslagbrief moet de start en de duur van de opzegtermijn vermeld worden.
- Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot.
-
Opzegging door de werknemer: als werknemer kan je de opzegging aan je werkgever bezorgen:
- met een aangetekende brief
- door de brief persoonlijk af te geven
- via een deurwaardersexploot
- met een aangetekende brief
- Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot.
-
Hoe zit het met de ontslagmotivering?
Je hebt altijd recht om te weten waarom je ontslagen wordt. Hiermee wordt je beschermd tegen onredelijk ontslag.
De werkgever is verplicht het ontslag te motiveren en de reden van je ontslag mee te delen.
Reden ontslag
Als de reden voor je ontslag niet vermeld staan op de ontslagbrief, kan je dat via een aangetekend schrijven opvragen. Voor het versturen van de aangetekende brief geldt volgende termijn:
- als je een opzegtermijn moet presteren: binnen 6 maanden na de ontslagbrief, maar niet later dan 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst
- in de andere gevallen: binnen 2 maanden na het einde van het contract
Je werkgever moet per aangetekende brief op je verzoek antwoorden binnen de 2 maanden. Doet hij dat niet, dan moet hij je een ‘forfaitaire burgerlijke boete’ van 2 weken loon betalen.
-
Wat is ontslag om dringende redenen en wat zijn de gevolgen?
Een dringende reden is een zware fout waardoor het onmogelijk wordt om het contract met je werkgever nog verder te zetten. De afdanking en de ontslagname om dringende reden zijn aan strikte regels onderworpen:
- De arbeidsovereenkomst moet worden verbroken binnen 3 werkdagen na kennisname van de ingeroepen feiten.
- De feiten die het ontslag rechtvaardigen moeten binnen 3 werkdagen na het ontslag worden betekend.
- De kennisgeving van deze redenen moet per aangetekend schrijven, bij deurwaardersexploot of door overhandiging van een schriftelijk document. In dit laatste geval geldt de handtekening van de persoon die het schrijven ontvangt enkel als ontvangstbewijs en niet als erkenning van de dringende reden.
Gevolgen
Als het contract stopgezet wordt omwille van een dringende reden, dan eindigt de arbeidsovereenkomst meteen. De opzegtermijn wordt in dit geval niet gepresteerd en er wordt geen verbrekingsvergoeding betaald.
-
Wanneer start mijn opzegtermijn?
Je geeft de opzegbrief persoonlijk af:
Als je de opzegbrief persoonlijk of via een deurwaarder afgeeft, gaat de opzegtermijn in de volgende maandag.
Je stuurt een aangetekende brief:
Ben je niet zeker of je werkgever (baas of HR-verantwoordelijke) een kopie van je brief voor ontvangst zal aftekenen, dan moet je de opzegbrief tijdig aangetekend versturen. Het gebeurt niet vaak, maar je kan hiervoor een deurwaarder inschakelen.
Bij een aangetekende zending wordt de brief verondersteld om 3 werkdagen na de verzending de bestemmeling te bereiken. Je opzegtermijn gaat in op de eerstvolgende maandag.
Concreet: je moet de aangetekende brief ten laatste op woensdag versturen om je opzegtermijn de maandag van de volgende week te kunnen laten starten.
-
Wat moet er allemaal in je opzegbrief staan?
Maak gebruik van ons voorbeeld van opzegbrief (word).
Bereken zelf je opzegtermijn
Ontslag genomen of ontslagen? Dan is er een opzegtermijn voorzien. Benieuwd hoe lang die in jouw geval duurt? Bereken je opzegtermijn zelf met onze handige tool!
Ontslagen na een faillissement of bij collectief ontslag én lid van het ACV?
Ga naar het contactformulier faillissement en collectief ontslag.
Meld je aan bij het contactpunt faillissementen
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Ga een kijkje nemen op www.acv-militant.be! Je vindt er de digitale versie van Vakbeweging en kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.