Vlaamse opleidingscheques
Verlaag je opleidingskosten
Krijg 125 euro voor je opleidingskosten
Een opleiding volgen kan flink wat geld kosten. Gelukkig kan je met opleidingscheques de directe kosten drukken! Elk jaar kan je 250 euro aan opleidingscheques kopen. De Vlaamse overheid betaalt je de helft terug!
Je krijgt dus 125 euro om de directe kosten van je opleiding (zoals je inschrijvingsgeld of cursusmateriaal) te betalen. 👍
Belangrijk: ook als je geen Vlaams opleidingsverlof of tijdskrediet opneemt, kan je opleidingen volgen en betalen met opleidingscheques.
Heb jij recht op opleidingscheques?
Kom het snel te weten via de simulator! 👇
Je hebt recht op opleidingscheques als je in de private of publieke sector werkt én:
- Je woont in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Of je bent een Europese werknemer die in Vlaanderen of Brussel werkt.
Werk je als interimmer? Vraag dan je opleidingscheques aan op een dag dat je gewerkt hebt.
❗ Belangrijk: je krijgt geen opleidingscheques als werkloze, zelfstandige of als je tewerkgesteld bent met een studentenovereenkomst of werkt met een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uren per maand in het kader van een leerovereenkomst.
-
Vlaamse opleidingscheques voor kort- of middengeschoolden
Als je kort- of middengeschoold bent, kan je opleidingscheques aanvragen voor:
- Arbeidsmarktgerichte opleidingen, zie de lijst van erkende opleidingen in de Vlaamse opleidingsdatabank.
- Opleidingen die opgenomen zijn in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
- Een opleiding in het hoger onderwijs. Het bedrag aan opleidingscheques wordt dan verhoogd tot 500 euro per schooljaar, waarvan 250 euro eigen aandeel en 250 euro tussenkomst van de Vlaamse overheid.
❗ In sommige gevallen moet je niets zelf betalen. Dat kan bij opleidingen die:
- Gericht zijn op basisgeletterdheid (bijvoorbeeld Nederlands voor anderstaligen), rekenvaardigheid of ICT-basisvaardigheid.
- Je helpen om een diploma secundair onderwijs of een beroepskwalificatie te behalen.
- Op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB staan (raadpleegbaar via www.vdab.be).
-
Vlaamse opleidingscheques voor hooggeschoolden
Als je hooggeschoold bent, dan kan je enkel opleidingscheques aanvragen voor opleidingen in je persoonlijke ontwikkelingsplan (POP). Dat wordt opgemaakt in het kader van loopbaanbegeleiding.
Je mag de opleidingscheque van 250 euro (waarvan de helft betaald wordt door de Vlaamse overheid) gebruiken voor elke loopbaangerichte opleiding.
Voor het volgen van loopbaanbegeleiding kan je loopbaancheques aanvragen van zodra je 7 jaar werkervaring hebt als werknemer of zelfstandige. Je kan om de 6 jaar een loopbaancheque bestellen voor 4 uur loopbaanbegeleiding en een loopbaancheque voor 3 uur.
Praktische info over opleidingscheques
-
Hoe koop je Vlaamse opleidingscheques?
- Dat kan via het WSE-loket. Doe dat vóór je je inschrijft voor de opleiding!
Zo kun je je inschrijvingsgeld (deels) betalen met de cheque. Meestal kan je dit ook na inschrijving nog doen. Als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming, dan wordt die automatisch toegekend. - Je ontvangt de digitale cheque per e-mail. De cheque kan alleen als betaalmiddel gebruikt worden voor het betalen van de opleiding bij de opleidingsverstrekker die op de cheque vermeld staat.
- Een opleidingscheque is geldig tot en met 6 maanden na datum van uitgifte. De vervaldatum staat vermeld op de cheque zelf.
- Dat kan via het WSE-loket. Doe dat vóór je je inschrijft voor de opleiding!
-
Wat kan je met Vlaamse opleidingscheques betalen?
Met de opleidingscheques kan je enkel directe kosten van je opleiding betalen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijvingsgeld, cursussen en boeken die je via de instelling aankoopt, huur van materiaal of kosten voor het examen.
Waar kan je de cheques niet voor gebruiken?
- Kosten die niet aangerekend zijn door de opleidingsverstrekker. Zoals verplaatsingskosten, kinderopvang, aankoop van cursussen of boeken die je zelf koopt in een boekhandel, …
- Cursussen via afstandsleren. Tenzij het opleidingscentrum 32 contacturen voorziet als begeleidend onderdeel bij het afstandsleren.
More Info
- ACV-brochure Opleiding voor werknemers (pdf)
-
Nood aan loopbaanoriëntering?
- De ACV-Bijblijfconsulenten helpen je graag op weg. Ze kunnen je informatie geven over tal van opleidingen en checken of je recht hebt op tegemoetkomingen.
- Check het volledige aanbod loopbaanoriëntering.
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militanten.be! Je vind er de belangrijkste thema's, tools en publicaties voor militanten 👍
- Log in op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles over sociale wetgeving. Met interessante modules over tijdskrediet, arbeidsovereenkomsten, interimwerk of het Vlaams opleidingsverlof!