Opleiding - werken in Wallonië
Je opleidingsrechten als je in Wallonië werkt

Congé-éducation payé (betaald educatief verlof)
Werk je in Wallonië in de privé-sector, of als contractuele in een overheidsbedrijf? Dan heb je recht op een aantal uren verlof met behoud van loon (congé-éducation payé)! Zo kan je een opleiding volgen of een examen afleggen voor je werk.
💡 Op zoek naar de info voor jouw sector? Ontdek hier welke opleidingen jouw sectorfonds aanbiedt!
👉 De opleidingen die je kan volgen staan in het opleidingsplan van je onderneming. Vraag dit op via je werkgever.
Heb je zelf een opleiding gevonden? Controleer of de opleiding erkend is via de officiële site van Wallonië. 👇
Je opleidingsrecht staat onder druk!
Als werknemer heb je momenteel een individueel opleidingsrecht van 5 dagen. Hiermee volg je een opleiding die een direct verband heeft met je job. Dit opleidingsrecht kan door je werkgever aangeboden worden.
❗Let op: De overheid plant besparingen die je opleidingsmogelijkheden zullen beperken. Als vakbond verzetten we ons hiertegen. We raden je aan om nu nog volop gebruik te maken van je recht op opleiding!
Het overzicht van je opleidingsrecht vind je in je eBox van de federale overheid of in je account op Mycareer. Heb je opleidingskrediet over aan het einde van het jaar? Je draagt die automatisch over naar het volgende jaar (dat kan zo doorgaan tot maximaal 5 jaar). Heb je geen account op eBox of Mycareer? Vraag dit overzicht aan je werkgever.

-
Wie heeft recht op betaald educatief verlof (congé-éducation payé)?
Je hebt hier recht op als:
- Je in Wallonië in de privésector werkt.
- Of als contractuele in een autonoom overheidsbedrijf.
- Je werkt ten minste 4/5.
Belangrijk:
👉 Werk je minder dan 4/5 met een variabel uurrooster? Dan mag je alle erkende opleidingen volgen. Controleer dit op de site van Wallonië.👉 Werk je deeltijds (van 50% tot minder dan 80%) met een vast uurrooster? Je kan betaald educatief verlof nemen om, tijdens je werktijd, een beroepsopleiding te volgen.
-
Hoe vraag je betaald educatief verlof (congé-éducation payé) aan?
-
Controleer of je voldoet aan deze voorwaarden.
- Dien een getuigschrift van regelmatige inschrijving in bij je werkgever. Je krijgt dit via de opleidingsverstrekker.
- Vraag voor 31 oktober betaald educatief verlof aan bij je werkgever. Start je opleiding na deze datum? Of heb je je later ingeschreven? Dien dan dit getuigschrift in binnen de 15 dagen na je inschrijving.
- Geef ieder kwartaal een getuigschrift van nauwgezetheid aan je werkgever. Zo bewijs je dat je de opleiding aan het volgen bent.
- Om een terugbetaling te krijgen, moet je werkgever een aangifte van schuldvordering invullen bij FOREM. Dit moet ten laatste op 31 maart van het volgende schooljaar opgestuurd worden. Bekijk deze webpagina van FOREM voor meer info (bij déclaration de créance).
Belangrijk:- Het aantal uren terugbetaalbaar verlof staat gelijk aan het aantal uur aanwezigheid in de les. Het totaal aantal uren dat terugbetaald wordt is begrensd. Dat grensbedrag hangt af van de gevolgde opleiding en het aantal cursusuren dat samenvalt met het werkrooster.
- Je opleiding moet minstens 32 uur duren.
- Het terugbetaalbare loon is begrensd.
-
Controleer of je voldoet aan deze voorwaarden.
-
Op hoeveel uur betaald educatief verlof (congé-éducation payé) heb je recht?
Je uren betaald educatief verlof staan gelijk aan het aantal uren waarin je effectief aanwezig bent in de lessen. Het maximaal aantal uren hangt af van de soort opleiding per schooljaar (van september tot augustus).
👉 Werk je deeltijds? Dan wordt dit pro rata berekend.
👉 Het plafond voor algemene opleidingen en taalcursussen is 80 uur.
👉 Voor andere opleidingen of de combinatie van verschillende opleidingen wordt het krediet vastgelegd op 100, 120 of 180 uur, afhankelijk van het geval (bv. bij knelpuntberoepen).
-
Wat als je werkgever je opleidingsverlof weigert?
- Controleer of je aanvraag volgens de regels en op tijd is ingediend.
- Is dat in orde? Stel je werkgever voor om de personeelsdienst of vakbondsafgevaardigde te contacteren voor alle nuttige info.
- Krijg hulp van het ACV! Wij bekijken je situatie zodat je probleem opgelost kan worden.


More Info
Check je recht op opleidingscheques
Woon je in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan heb je mogelijk recht op opleidingscheques! Controleer dit hier.
Documenten en getuigschriften voor wie in Wallonië werkt
Alle info, documenten en getuigschriften vind je op de officiële site van Wallonië.
❗ Werk je in Brussel?
Let op: er is ook een regeling rond betaald educatief verlof voor wie in Brussel werkt. Klik hier voor meer info.