Mantelzorgverlof
Als werknemer kan je erkend worden als mantelzorger en beroep doen op het mantelzorgverlof. Dit is een vorm van thematisch verlof.

Alles wat je moet weten of mantelzorgverlof
Wist je dat je als mantelzorger ook zorgverlof kan opnemen? Net als bij andere vormen van thematisch verlof krijg je een uitkering en bent beschermd tegen ontslag.
-
Wat is mantelzorgverlof?
Mantelzorgers bieden regelmatig hulp aan een persoon die erkend is als behoeftige of zorgen er doorlopend voor. Het gaat om ouders, kinderen, echtgenoten, familieleden of zelfs vrienden die broodnodige zorgen en bijstand verstrekken. Deze vrijwillige krachten hebben zich lang zonder enige erkenning moeten in zettenen werden op enkele manier vergoed.
Vanaf 1 september 2020 is het mogelijk om als werknemer mantelzorgverlof aan te vragen. Net als bij andere thematische verloven kan je als mantelzorger afwezig blijven van het werk én een uitkering via de RVA ontvangen.
Je kan mantelzorg op verschillende manieren opnemen:
- Werk je voltijds? Dan kan je je arbeidsovereenkomst
- volledig schorsen voor hoogstens 3 maanden per persoon die hulp ontvangt. Die 3 maanden kan je opsplitsen in periodes van 1 maand of een veelvoud ervan. Ofwel kan je dus 1, 2 of 3 maanden volledige onderbreking nemen. De maximumduur over je volledige loopbaan is 6 maanden.
- deeltijds of voor 1/5 schorsen voor hoogstens 6 maanden per persoon die hulp ontvangt. Die 6 maanden kan je opsplitsen in periodes van 2 maanden of een veelvoud ervan. Ofwel kan je dus 2, 4 of 6 maanden gedeeltelijke onderbreking nemen. De maximumduur over je volledige loopbaan is 12 maanden.
- Ook als je deeltijds werkt, kan je het mantelzorgverlof opnemen.
Net als bij de andere thematische verloven ben je beschermd tegen ontslag.
- Werk je voltijds? Dan kan je je arbeidsovereenkomst
-
Wat zijn de voorwaarden om mantelzorgverlof te kunnen opnemen?
Om voor mantelzorgverlof in aanmerking te komen en een vergoeding te ontvangen, moet je:
- erkend zijn als mantelzorger (door de mutualiteit)
- je hoofdverblijf in België hebben
- minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar werken
-
Hoe kan ik mantelzorgverlof aanvragen?
- Vraag eerst je erkenning als mantelzorger aan via je mutualiteit. Meer info bij CM.
- Breng je werkgever op de hoogte. Opgelet: Je zal de aanvraag minstens 7 dagen voor het begin van het mantelzorgverlof moeten doen, tenzij de werkgever akkoord gaat met een kortere termijn.
-
Vul je aanvraag online in bij de RVA of maak gebruik van het aanvraagformulier mantelzorg C61 (pdf)
-
Hoe zit het met mijn loon en uitkering als ik mantelzorgverlof opneem?
Tijdens het mantelzorgverlof krijg je geen wedde, wel een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitaire vergoeding. Dat wil zeggen dat ze niet berekend wordt op basis van je loon.
Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof .
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet? Twijfel je om bijvoorbeeld om ouderschapsverlof te nemen of die opleiding te volgen omwille van de financiële gevolgen?
Of check de brochure
Je kan alle info ook rustig nalezen in onze meer uitgebreide brochure 'Tijdskrediet, landingsbanen en thematisch verlof' (pdf)!
Bekijk ook ons gratis webinar: Tijdelijk het werk verminderen voor zorg voor een ziek familielid!
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Download de flyer tijdskrediet en thematisch verlof (pdf) met een handig overzicht van de mogelijkheden!
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.