Borstvoedingsverlof en -pauzes
In België bestaat geen regeling voor borstvoedingsverlof. Borstvoedingspauzes zijn wel wettelijk geregeld en als recht erkend.
In België bestaat geen regeling voor borstvoedingsverlof. Borstvoedingspauzes zijn wel wettelijk geregeld en als recht erkend.
In België maak je in principe geen aanspraak op borstvoedingsverlof. Pauzes zijn dan wel weer wettelijk geregeld. Lees hierna meer over:
In België bestaat strikt genomen geen borstvoedingsverlof. Als je je baby borstvoeding wil geven na je zwangerschapsverlof of eventuele wettelijke vakantie, dan zijn er diverse mogelijkheden:
Informeer ruim op voorhand bij je werkgever of je in aanmerking komt voor profylactisch borstvoedingsverlof. Voor de eigenlijke aanvraag moet je een attest invullen dat je werkgever je bezorgt. Je werkgever en jij moeten elk een deel invullen. Dat attest bezorg je aan je ziekenfonds.
Bij profylactisch verlof krijg je geen loon van je werkgever, maar ontvang je een vervangingsinkomen van het ziekenfonds. Die uitkering bedraagt 60 % van je laatste brutoloon. Er geldt wel een maximum.
Gedurende 9 maanden na de geboorte mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of om melk af te kolven. Je kindje moet zich wel in de buurt van de werkplaats bevinden.
Bedraagt je werkdag minstens 4 uur dan heb je recht op 1 pauze van een half uur. Vanaf een werkdag van 7,5 uur heb je recht op 2 pauzes.
De borstvoedingspauzes worden vergoed door het ziekenfonds.
Als je borstvoedingspauzes wil nemen op het werk, moet je je werkgever schriftelijk op de hoogte brengen. Je doet dit best minstens 2 maanden op voorhand. Stuur je werkgever een aangetekend schrijven of vraag om te tekenen voor ontvangst.
Je moet natuurlijk ook het bewijs leveren dat je borstvoeding geeft. Dat doe je met een medisch attest of een attest van Kind & Gezin.