Discriminatie op het werk
In België is discriminatie verboden en strafbaar op basis van criteria vastgelegd in de antidiscriminatiewetgeving.
In België is discriminatie verboden en strafbaar op basis van criteria vastgelegd in de antidiscriminatiewetgeving.
Discriminatie is de verschillende behandeling van twee personen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. De antidiscriminatiewet legt hiervoor criteria vast en verbiedt een verschillende behandeling die niet objectief of redelijk is.
Er is een onderscheid tussen directe en indirecte discriminatie:
In België is discriminatie verboden en strafbaar op basis van 19 zogenoemde ‘beschermde criteria’. Deze zijn vastgelegd in de antidiscriminatiewetgeving of de 3 wetten van 15 mei 2007.
Syndicale overtuiging werd als criterium toegevoegd door het arrest van het Grondwettelijk Hof van 2 april 2009.
Deze wetten laten zich vooral gelden in de werksfeer, en zijn van toepassing in zowel de privé- als op de openbare sector. Ze bestrijken alle sectoren en statuten (loontrekkenden, zelfstandigen, vrijwilligers, stagiairs, enz.). Ze kunnen ingeroepen worden voor situaties die verband houden met de arbeidsvoorwaarden, de verbreking van de arbeidsverhoudingen (ontslag, pensionering, SWT), ...
Naast de antidiscriminatiewetgeving zijn er ook diverse collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) die werknemers tegen mogelijke discriminatie beschermen.
Als je denkt het slachtoffer te zijn van discriminatie, bv. tijdens een sollicitatiegesprek of in de onderneming, kan je hiertegen verzetten.
Je staat niet alleen. Als lid van het ACV kan je terecht bij:
Racisme en discriminatie zijn onverenigbaar met de visie van het ACV. Daarom roepen we leden en militanten op om zich altijd en overal te verzetten tegen racisme. Wil je reageren, maar weet je niet precies hoe?
Ontdek het meldpunt discriminatie en de tools die het ACV aanbiedt aan militanten op www.hetacv.be/durftereageren.
Ook volgende instanties kunnen die je bij mogelijke gevallen van discriminatie informeren en helpen:
Er bestaat in deze sector geen aanvullende wetgeving over dit onderwerp. De algemene afspraken en wetgeving kan je hierboven terugvinden.