De rode draad: Verdriet, rouw en trauma
Omgaan met verdriet en rouw is niet eenvoudig. COnneCt reikt tips aan over hoe je het op je school, centrum of instelling kan aanpakken.
Omgaan met verdriet en rouw is niet eenvoudig. COnneCt reikt tips aan over hoe je het op je school, centrum of instelling kan aanpakken.
Mensen moeten regelmatig afscheid nemen. Het maakt deel uit van het leven en komt in veel vormen voor. Soms gaat het om het verlies van een vriend, collega of familielid. COnneCt vindt dat er ook andere vormen van afscheid kunnen zijn die voor een verlieservaring zorgen met heel wat kenmerken van het rouwproces. Vaak zijn er diverse redenen, van job veranderen, langdurig ziek zijn, met pensioen gaan, geen contact meer hebben na een conflict, een scheiding, een overlijden … Ook het afscheid nemen van een huisdier komt meer en meer in de media als oorzaak van diepe rouwgevoelens. Het ene vaarwel is al meer ingrijpend dan het andere en als buitenstaander is het soms moeilijk in te schatten hoe diep de gevoelens van smart zijn bij onze medemens.
In onze zoektocht hoe we onze eigen rouwgevoelens en die van onze naaste een gepaste context kunnen geven, gaan we in het eerste deel op zoek naar een omschrijving van het rouwproces. In het tweede deel bekijken we manieren om ermee om te gaan als rouwende en als trooster. In het laatste deel lijsten we heel concreet manieren op om werk werkbaar te maken en te houden voor iemand die verdriet heeft.
We kunnen hierbij niet om de bekende theorie van psychiater Elizabeth Kübler-Ross heen, een theorie die echter stilaan plaatsgemaakt heeft voor de hedendaagse visie van psycholoog en rouwexpert Manu Keirse en het werk van rouwtherapeut en psychiater Uus Knops. Onze aandacht verdient ook het educatieve materiaal van Missing You, de vzw die Vlaanderenbreed ruimte en steun geeft bij de verlieservaring van kinderen, jongeren en jongvolwassenen.
Lees het artikel Verdriet, rouw en trauma nadat je bent ingelogd.