De rode draad: ADHD bij meisjes en vrouwen

Veel vaker dan jongens en mannen krijgen meisjes en vrouwen met ADHD hun diagnose niet of (te) laat. Dat zorgt soms voor grote problemen. COnneCt zoomt in op de problematiek.
Veel vaker dan jongens en mannen krijgen meisjes en vrouwen met ADHD hun diagnose niet of (te) laat. Dat zorgt soms voor grote problemen. COnneCt zoomt in op de problematiek.
Stel je een hyperbeweeglijke jongen voor die niet stil te krijgen is in de klas en thuis. Hij springt in het rond, krijgt zijn aandacht niet gericht, praat honderduit en van de hak op de tak. Dat is het stereotiepe en algemeen aanvaarde beeld van de jongen die het label ADHD opgeplakt krijgt, en als het niet zo meezit, aan de Rilatine moet. Meisjes met ADHD blijven gewoonlijk wat meer op de achtergrond, en daarom zien we minder snel wat er aan de hand is. Geregeld leidt dat tot grote problemen.
Meisjes met een niet- of te laat onderkend AD(H)D-profiel groeien soms uit tot angstige, depressieve adolescenten, tot volwassenen die niet weten waarom ze constant zo vermoeid zijn, terwijl ze toch zo ultragemotiveerd voor de klas staan. Vrouwen met AD(H)D verdrinken soms in de chaos, in de overweldigende stroom aan emoties, aangewakkerd door het jojoën van hun hormonen. Meer dan eens zijn ze zich niet bewust dat er een diagnose kan zijn voor hoe ze in elkaar zitten, en die diagnose kan dan AD(H)D zijn.
In dit artikel, gebaseerd op wetenschappelijke expertise van psychiaters en psychologen, gaan we op zoek naar een omschrijving van ADHD. We onderscheiden drie varianten van deze ontwikkelingsstoornis, die een probleem met de executieve functies laat zien. Daarna duiden we het belang van een correcte diagnose en de oorzaken, om dan in het derde deel te starten met de diagnose, specifiek bij meisjes. In het vierde deel van dit artikel zoomen we in op de kenmerken van ADHD bij meisjes en vrouwen. We kijken naar hun focus, hun eigen vorm van impulsiviteit, hun gevoeligheid voor kritiek, hun heftige emoties, timemanagement en zintuiglijke gevoeligheid. In het vijfde en voorlaatste deel volgen er concrete adviezen hoe om te gaan met ADHD om in het zesde en laatste deel te benadrukken dat een collega met ADHD heel positief kan zijn in de organisatie en in gezelschap. Tot slot krijg je relevante informatiebronnen en tips voor een niet-medicamenteuze behandeling. Geraadpleegde bronnen voor het artikel vind je onderaan.
Lees het artikel over ADHD bij meisjes en vrouwen nadat je bent ingelogd.