Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

De rode draad: Autismespectrumstoornis

COnneCt wil achterliggende problemen waar het mee te maken krijgt, onder de aandacht brengen. Deze post gaat over autismespectrumstoornis.

Autismespectrumstoornissen? Waarom niet Autismespectrumspecialiteiten?

 

Er gebeurt heel wat rond ASS bij kinderen. Het wordt bij hen herkend en gediagnosticeerd en ze kunnen terecht in scholen van opleidingsvorm 4, type 9 met hetzelfde programma als het ‘gewone’ onderwijs en met klemtonen die recht doen aan hun specifieke mogelijkheden en behoeften.

Kunnen we misschien de volgende stap zetten? Kan er aandacht komen voor het feit dat er ook volwassenen zijn met ASS die het soms lastig vinden om werk te vinden en die, net als iedereen, graag een werkcontext ervaren die voor hen als ‘gepast’ aanvoelt? Op deze vragen antwoordt COnneCt volmondig: Ja!

Ook in het onderwijs ervaren we immers dat personeelsleden soms pas later ontdekken dat ze een aantal kenmerken van ASS hebben. Onderzoek wijst uit dat symptomen van ASS veranderen naarmate je volwassen wordt. Volwassenen met gediagnosticeerde ASS leren ermee om te gaan en ontdekken zelfs de positieve aspecten ervan op het werk of bij hobby's. Kunnen we met dit artikel dan ook directeurs en collega’s een zetje geven om diezelfde beweging te maken? In dit artikel voor onze blogreeks van COnneCt laten we ons leiden door het zeer genuanceerde basiswerk Autismespectrumstoornissen bij volwassenen, een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners van Annelies Spek, hoofd en klinisch psycholoog van het Autisme Kennis Centrum.

 

In het eerste deel kijken we naar redenen waarom ASS bij volwassenen vaak onder de radar blijft. In het tweede deel analyseren we hoe mensen met ASS zich op biologisch en cognitief vlak  van anderen onderscheiden. Willen we weten hoe we als mensen onder elkaar tot meer begrip en verbinding kunnen komen, dan is het ook belangrijk om een blik te werpen op de sociaal-emotionele eigenheid van personen met ASS in het derde en voorlaatste deel. Tot slot zetten we de autismespectrumspecialiteiten van de werknemer op een rij in het besluit.

Autismespectrumspecialiteiten op het werk? Met dit artikel leer je er meer over! Ben je lid? Log in en lees!


Benieuwd naar meer tips van COnneCt? Bekijk het overzicht van alle artikels die je kunnen helpen bij je functioneren in onderwijs. 
Knop COnneCt-blog