Internationaal sociaal overleg

Als lid van internationale organisaties zet het ACV zich in voor werknemersrechten wereldwijd
Als lid van internationale organisaties zet het ACV zich in voor werknemersrechten wereldwijd
Op wereldniveau het ACV is een actieve partner in de wereldvakbond (IVV) en is daarnaast vertegenwoordigd bij internationale organisaties:
De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) of de International Labour Organization (ILO) brengt als gespecialiseerde VN-organisatie alle regeringen, werkgeversorganisaties en vakbonden samen op de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie. De werknemers worden hier vertegenwoordigd door de internationale vakbondskoepel IVV.
Tijdens die conferentie worden maatregelen en normen afgesproken voor de bevordering van sociale ontwikkeling wereldwijd. Denk maar aan de Agenda voor waardig werk.
De Internationale Arbeidsconferentie kijkt ook toe op de concrete toepassing ervan. Waar nodig kan een vakbond beroep doen op de IAO. Die kan een regering tot de orde roepen. De IAO is een belangrijk partner voor werknemersorganisaties.
Het ACV is goed vertegenwoordigd in de IAO. Ze is elk jaar met een grote delegatie aanwezig op de Internationale Arbeidsconferentie. De ACV-voorzitter is woordvoerder van de werknemersgroep in die commissie voor de toepassing van de normen. Luc Cortebeeck, erevoorzitter van het ACV, was het voorbije decennium voorzitter van de werknemersgroep in de raad van bestuur van de IAO en vervolgens voorzitter van de raad van bestuur.
đź’ˇWie is wie in het ACV? Ontdek het in de brochure (in verschillende taalversies)
Tip: ontdek meer over de surveillance mechanismen van de IAO in de brochure onderaan deze pagina!
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) informeert en adviseert grote en kleine economieën over economisch en sociaal beleid. De OESO-lidstaten stelden met andere landen richtlijnen op voor multinationale ondernemingen. Deze richtlijnen zijn een gedragscode om de activiteiten van multinationals duurzaam en verantwoord te laten verlopen.
Het TUAC is het adviescomité van vakbonden bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het is een uitwisselingsforum voor expertise en fungeert als overlegforum. Het is hier dat de vakbondsposities voor de jaarlijkse topconferenties van de G20 worden voorbereid. Het ACV is sterk vertegenwoordigd in het Trade Union Advisory Committee (TUAC).
Elk jaar vindt de Conference of Parties (COP) plaats, de vergadering van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Alle landen ter wereld proberen dan samen overeenkomsten te bereiken om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verminderen om zo de klimaatverandering tegen te gaan.
ACV-vertegenwoordigers maken deel uit van de Belgische delegatie als observator, net als vertegenwoordigers van de milieubeweging (Greenpeace en WWF), de koepelorganisaties van de Nederlandstalige en Franstalige Noord-Zuidbeweging (11.11.11 en CNCD), het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en wetenschappers. Samen met andere vakbonden vraagt het ACV– via het Internationaal Vakverbond – een rechtvaardige transitie naar een koolstofarme economie. Daarbij benadrukken we het belang van vorming voor jongeren en de werknemers uit de betrokken sectoren!
Deze brochure in het Frans, Spaans en Engels maakt je wegwijs in de surveillance mechanismes van de IAO.