Hoe zit het met grensarbeid?
Wat als je op zelfstandige basis werkt in een ander land dan waar je woont? Waar moet je dan allemaal rekening mee houden?
Wat als je op zelfstandige basis werkt in een ander land dan waar je woont? Waar moet je dan allemaal rekening mee houden?
In Nederland is er geen aparte sociale zekerheid voor zelfstandigen. Als zelfstandige val je onder de gewone Volksverzekeringen en Zorgverzekeringswet. Daarnaast kan je je als zelfstandige vrijwillig laten verzekeren.
Wat is nu verplicht?
Ga je aan de slag in Nederland, dan moet je je voor tijdelijke opdrachten en werkzaamheden in bepaalde sectoren melden.
Aanmelden doe je via het meldloket en voor je je werkzaamheden start. Lees zeker de officiële info na op: Meldingsplicht WagwEU.
'Tozo'
Kom je in financiële moeilijkheden door de coronacrisis? Dan kan je beroep doen op de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers' (Tozo).
Woon je in België , maar ben je Nederlander met een bedrijf in Nederland, dan kan je een krediet aanvragen. Ga voor meer info naar de officiële overheidssite.
Meer algemene info over grensarbeid en wat wij voor je kunnen doen, vind je ook op www.acvgrensarbeiders.be.
Werk je in loondienst in Nederland en ben je tegelijk zelfstandig in bijberoep in België, dan is de Nederlandse wetgeving voor sociale zekerheid is van toepassing. Je bijberoep in België is onderworpen aan de Nederlandse sociale zekerheid en in België moet er geen bijdrage worden betaald. Check wel de 'liste des activités pour les entrepeneurs' want niet alle activiteiten vallen onder deze regeling.
De RSVZ zal hiervoor een verzoek sturen naar de bevoegde instantie in Nederland, de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die maakt een A1-formulier op waarin staat dat de Nederlandse sociale zekerheid van toepassing is.
Goed om weten: de bijdragen worden in Nederland maar tot een bepaald plafond aangerekend. Voor de zogenaamde 'premie volksverzekering' ligt de grens in 2021 op 35.129 euro. Voor de 'inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (ZVW)' is 58.311 euro.
Het kan best zijn dat je in Nederland géén bijdrage voor je zelfstandige activiteiten zal moeten betalen! Opgelet: je blijft verplicht je Belgische inkomsten spontaan te vermelden in uw jaarlijkse Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.
Het inkomen uit het zelfstandig bijberoep in België zal niet tot extra belasting leiden in Nederland. Wel kan het zijn dat je bepaalde aftrekposten in Nederland kwijtspeelt.
Of je effectief belasting zal moeten betalen, hangt af van de hoogte van je inkomen. Ook de Nederlandse netto-inkomsten uit je loondienst spelen mee. Die laatste worden in België immers vrijgesteld van personenbelasting.
Ga naar www.acvgrensarbeiders.be. Of neem contact op met de Dienst grensarbeiders Nederland van het ACV op het numemr +32 11 30 60 00 of mail naar grensarbeiders@acv-csc.be.
Ambitie om in Frankrijk zelfstandige of 'auto-entrepreneur' te worden? Dan volstaat een online inschrijving:
Overschrijden je inkomsten in 2020 deze bedragen, dan word je niet langer beschouwd als auto-entrepreneur, wel als entrepise indidviduelle.
In Frankrijk bestaat geen apart socialezekerheidsstelsel voor zelfstandigen, maar val je onder het algemene stelsel 'Ursaff'. Je betaalt als auto-entrepreneur elke maand of kwartaal een bijdrage aan de Ursaff.
Als auto-entrepreneurs geniet je een btw-vrijstelling zolang je onder volgende omzetcijfers blijft:
Je factureert geen btw maar krijgt er ook geen terug. Op je facturen vermeld je:
Afhankelijk van je werkterrein betaal je een inkomstenbelasting op je omzet. Voor handels- en nijverheidswinsten val j onder BIC; niet-commerciële winsten onder BNC.
De aangifte is ook verschillend:
In Frankrijk krijg je na je aangifte een zogenaamd 'Kibis-uitreksel'. Dit document heb je nodig om je activiteit te kunnen uitoefenen.
Uitzonderingen zijn auto-entrepreneurs:
Op zoek naar meer algemene info of heb je specifieke vragen over grensarbeid? Ga naar www.acvgrensarbeiders.
Werk je in loondienst in Frankrijk en ben je tegelijk zelfstandig in bijberoep in België, dan is de Franse wetgeving voor sociale zekerheid is van toepassing. Je bijberoep in België is onderworpen aan de Franse sociale zekerheid en in België moet er geen bijdrage worden betaald. Check wel de 'liste des activités pour les entrepeneurs' want niet alle activiteiten vallen onder deze regeling.
De RSVZ zal hiervoor een verzoek sturen naar de bevoegde instantie in Frankrijk, de Urssaf. Die maakt een A1-formulier op waarin staat dat de Franse sociale zekerheid van toepassing is.
Het solidariteitsprincipe in Frankrijk houdt in dat er op elke inkomensbron sociale bijdragen verschuldigd zijn.
Als je dus meerdere activiteiten uitoefent (als loontrekkende en als niet-loontrekkende), ben je aangesloten bij verschillende sociale stelsels en moet je er ook bijdragen betalen.
Je moet dus sociale bijdragen betalen op je zelfstandige activiteit als 'auto-entrepreneur', ook al betaal je al bijdragen en geniet je al sociale bescherming via je job als loontrekkende. De sociale stortingen worden berekend volgens de toegepaste tarieven op je gerealiseerde omzet in je auto-entreprise.
Opgelet: je kan enkel aanspraak maken op sociale uitkeringen via het stelsel van je hoofdactiviteit, waarvoor je meest bijdragen betaalt.
Aangezien je meerdere activiteiten hebt, blijven je gezondheidskosten gedekt door het stelsel waarvan je afhing op het ogenblik dat je je tweede activiteit gestart bent.
Als je zelfstandige ondernemer bent geworden tijdens je overeenkomst als loontrekkende, ben je dus primair gedekt door het algemeen socialezekerheidsstelsel dat:
Je cumuleert 2 soorten inkomens en moet beide volledig moet aangeven. Goed om weten: ze verschijnen niet op dezelfde plaats in je aangifte van de inkomensbelasting.
Meer info: https://www.portail-autoentrepreneur.fr/
Meer algemene info over grensarbeid en wat wij voor je kunnen doen, vind je ook op www.acvgrensarbeiders.be.
✉️ unitedfreelancers@acv-csc.be
📞 02 244 31 00 op:
unitedfreelancers@acv-csc.be
📞 02 244 31 00