Werken als freelancer

Waar moet je op letten als je als freelancer aan de slag gaat? Wat zijn de do's en dont's?  Wat zijn de valkuilen en hoe kan je je er tegen wapenen?

Vind hier een antwoord op de veelgestelde vragen! 👇 Heb je een specifieke vraag? ✉️ unitedfreelancers@acv-csc.be

Werken als freelancer. Wat zijn de voor- en nadelen? De lokroep van freelancen? Meer vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Maar freelancen betekent vaak ook meer onvoorspelbaarheid, meer administratie en verborgen kosten. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Hoe zit het met je inkomen als zelfstandige? Werk je in België dan heb je het statuut van ofwel werknemer, ofwel zelfstandige. In welk statuut je werkt heeft een grote impact, niet in het minst op je inkomen en financiële situatie. Waarom werken als zelfstandige in bijberoep? Ontdek hier of het statuut van ‘zelfstandige in bijberoep iets voor jou is! Hoe zit het met het overbruggingsrecht? Moet je je activiteit als zelfstandige om onvoorziene omstandigheden stopzetten? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden beroep doen op het overbruggingsrecht! Wat bij werkloosheid? Goed om weten: in bepaalde omstandigheden heb je als zelfstandige recht op een werkloosheidsuitkering! Hoe zit het met grensarbeid? Wat als je op zelfstandige basis werkt in een ander land dan waar je woont? Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Werken voor een platform in de deelecononomie (P2P). Waar moet je op letten? Werk je voor een platform als Deliveroo of Uber Eats? Dan werk je in een bijzonder stelstel en moet je opletten voor je belastingen, eventuele andere inkomsten en uitkeringen. Lees hier alle info na! Kiezen voor eenmanszaak of vennootschap? Je zet de stap om zelfstandig te ondernemen. Maar wat is nu het best: een eenmanszaak of een vennootschap? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe weet je wat voor jou de beste oplossing is? Waarom lid worden van United Freelancers? Werken als zelfstandige biedt veel vrijheden, maar als je niet oplet kom je toch voor verrassingen te staan. ACV United Freelancers helpt je om die valkuil te mijden! Bovendien kan je je lidgeld inbrengen als beroepskost.

Hulp of advies nodig? 

Neem contact op met de UF Helpdesk! 

✉️ unitedfreelancers@acv-csc.be 
📞 02 244 31 00 (op maandag- en woensdagvoormiddag, dinsdag en dondernamiddag bereikbaar)

Goed om weten: ook als nog geen lid bent, kan je terecht bij United Freelancers.  We bekijken je situatie en regelen samen je lidmaatschap.

Personalization