Werken als freelancer. Dit zijn de voor- en nadelen
De lokroep van freelancen? Meer vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Maar freelancen betekent vaak ook meer onvoorspelbaarheid, meer administratie en verborgen kosten. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Waarom freelancer worden?
Er zijn duizend-en-een redenen om freelancer te worden. Soms is het een weloverwogen keuze, en andere keer is het uit noodzaak of omdat het type activiteit je in die richting van het statuut van freelancer duwt:
Denk maar aan een job als journalist, grafisch vormgever of kinesist.
Je solliciteert voor een job, maar men stelt voor om als freelancer te werken.
Je bent werknemer, maar men stelt je voor om geheel of gedeeltelijk als zelfstandige te werken.
Andere omstandigheden waarbij je ervoor kan kiezen om als freelancer te werken zijn:
Je wil je activiteit als zelfstandige in bijberoep uitbreiden.
Je werd ontslagen als werknemer of ambtenaar, maar kan met je expertise als consultant aan de slag.
Je oefent bepaalde activiteiten uit of beschikt over een bijzondere expertise en kan met status van freelancer meer uit je job halen naar bijvoorbeeld flexibiliteit of verloning toe. Bijvoorbeeld bij creatieve beroepen kan het zinvoller zijn om als freelancer te werken.
Verder zijn er bijzondere voor- en nadelen die je helpen om je keuze te maken. We zetten ze hier op een rijtje voor jou!
Voordelen
Flexibiliteit en vrijheid: je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt en maakt hiervoor de nodige afspraken met opdrachtgevers. Hou er wel rekening mee dat freelancers in de praktijk vaak meer werkuren klopt. Weet ook dat sommige klanten je aanwezigheid op vaste tijdstippen verwachten.
The sky is de limit: je bepaalt je ambities helemaal zelf en hebt geen last van een hiërarchische organisatiestructuur. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan je best wat verdienen aan freelancewerk.
Je bent je eigen baas! Je ben een manusje-van-alles, maar daardoor bewaar je de controle over het volledige proces van administratie, creatie, sales en marketing, ... Jij bepaalt je tarieven en onderhandelt met je klanten. Je kiest zelf je projecten en bepaalt voor wie je werkt. Dat kan voor heel wat diversiteit zorgen.
Je staat er niet alleen voor! Roep waar nodig en je kan hulp in van experts, en laat je deskundig ondersteunen. Een boekhouder is een voor de hand liggende partner.
Bekijk zeker ook het aanbod van ACV United Freelancers. We verenigen zelfstandigen zonder personeel, freelancers, platformwerkers, ... komen op voor je rechten en staan je bij! Denk aan collectieve onderhandelingen voor betere lonen, individuele steun, juridische bijstand en professioneel advies bijvoorbeeld om bepaalde risico’s binnen het statuut te beperken, ... Als lid heb je ook allerlei ledenvoordelen.
Nadelen
Financiële zekerheid: in tegenstelling tot loontrekkenden krijg je op het eind van de maand geen vast loon uitbetaald. Tenzij je het zo afspreekt met je klant, word je niet per uur of per dag maar voor het werk dat je levert vergoed. Heb je geen projecten, dan ook geen brood op de plank. Je moet zelf voortdurend op zoek naar werk, en dat kan best uitdagend zijn.
Administratie: als freelancers hou je al je administratie zelf op orde. Da's een niet te onderschatten opdracht. Het gaat van je eigen boekhouding tot facturatie tot het onderhouden van je klantenbestand en werkplanning. Je belastingen indienen doe je zelf en je moet er aan denken de nodige verzekeringen af te sluiten, denk bijvoorbeeld aan een polis arbeidsongevallen of professionele aansprakelijkheid. Je kan natuurlijk een boekhouder inschakelen, maar dat betekent weer een extra kost.
Extra kosten: hou er rekening mee dat je geen betaald verlof hebt en verschillende verzekeringen rechtstreeks afsluit met de verzekeraar. Word je ziek of wil je vakantie nemen, dan heb je geen inkomsten.
Geen extralegale en andere voordelen: loontrekkenden krijgen vaak nog extralegale voordelen zoals maaltijdcheques of een salariswagen. Heel vaak ontvangen ze een 13de maand.
Tips
Controleer goed de voorwaarden van je contract, bijvoorbeeld op exlusiviteitsclausules, uren van verplichte aanwezigheid of op het vlak van intellectuele eigendom.
Vergelijk je inkomenssituatie: op het eerste zicht lijkt het vaak alsof je je inkomen kan vergroten door over te stappen van het statuut werknemer naar freelancer. Dat kan misleidend. Als freelancer of zelfstandige heb je sowieso diverse kosten die je als werknemer niet hebt en worden bijvoorbeeld je belastingen, sociale zekerheid en eventuele btw pas achteraf verrekend.
Neem contact op met United Freelancers! We helpen je de denkoefening te maken en kunnen je voor eventuele valkuilen waarschuwen.
Overweeg je om als freelancer aan de slag te gaan? Twijfel je of heb je vragen? United Freelancers helpt je de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen!
Hulp of advies nodig?Neem contact op met de UF Helpdesk!