Getuigenis van Lindsay
Lindsay Boucquez werkt al 22 jaar als maatschappelijk werker voor het OCMW in Oostende, waarvan het laatste anderhalf jaar als teamleider Maatschappelijk Werk. Ook zij heeft – net als haar collega’s – te maken met een veel te hoge werkdruk.
“Die was al groot en wordt door de nieuwe maatregelen alleen maar groter. Tewerkstelling en uitbetaling van het leefloon worden doorgeschoven naar het OCMW. En de mensen die niet bij ons komen aankloppen, verdwijnen van de radar zonder verdere ondersteuning.”
Over hoeveel extra mensen spreken we?
“Voor Oostende zou het over ruim 500 mensen gaan. De regering schat dat een derde van hen geen werk zal vinden en bij het OCMW aanklopt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat wanneer een uitkering stopt, een deel van de werklozen doorstroomt naar werk, maar vaak naar slechtbetaalde jobs en van lage kwaliteit. Zodat een groot deel ervan opnieuw terecht zal komen in de werkloosheid. De maatregel is dus eerder een draaideuroperatie.”
Worden er maatregelen genomen om de druk op te vangen?
“We hebben in Oostende een stadsbestuur dat de werkdruk bij het OCMW erkent en meedenkt om die op te vangen. Vakbonden en stadsbestuur zijn overeengekomen om een gemiddeld aantal dossiers per maatschappelijk werker vast te leggen. Maar door het stijgend aantal aanvragen en het tekort aan maatschappelijk werkers, werken velen alweer boven dat gemiddelde. Er zijn in Oostende 15 openstaande plaatsen. Helaas is het aantal sollicitanten erg laag de laatste maanden.”
Is de job niet aantrekkelijk genoeg?
“Maatschappelijk werker is ondertussen een knelpuntberoep. Afgestudeerden kunnen op veel plaatsen terecht zoals bij CAW’s, ziekenhuizen, mutualiteiten, gevangenissen … Veel studenten studeren ook verder na hun bachelor en zijn dus niet onmiddellijk beschikbaar. Bovendien is een OCMW voor hen niet de meest aantrekkelijke werkgever. Terwijl het juist een heel boeiende en veelzijdige job is, waar je veel kunt betekenen voor onze cliënten.”
Ligt er een actieplan klaar?
“ACV Openbare Diensten heeft ervoor gekozen om een alternatieve actie te voeren. We leggen het werk niet neer, maar we verzamelen verhalen bij OCMW-medewerkers. Dat zijn vaak schrijnende verhalen waaruit blijkt dat maatschappelijk werkers hun cliënten niet of onvoldoende kunnen helpen door de hoge werkdruk die er nu al is.”