Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

"Drink kraantjeswater!"

Elke maand trekken we door Vlaanderen en Brussel, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten. Vandaag: Waterproductiecentrum De Blankaart van de Watergroep in Woumen.

De vriestemperaturen zijn achter de rug, de akkers en velden rondom waterproductiecentrum De Blankaart staan nog gedeeltelijk onder water. Trekvogels en reigers rusten er uit in het nabijgelegen natuurgebied, waar zeearenden Paul en Betty* opnieuw broeden.
Terwijl we aankomen, fietst een klas lagereschoolkinderen net het terrein op voor een rondleiding. De gidsen brengen de jonge bezoekers een belangrijke boodschap bij: kies voor water van de kraan als drinkwateren ga zorgzaam om met het milieu. Teamleider Drinkwaterproductie Gerdi Vandekerckhove leidt ons rond in de installatie. Waterproductiecentrum De Blankaart is in de winter goed voor zo’n 36.000 m³ drinkwater per dag, gewonnen uit ruw oppervlaktewater: regenwater en water uit de IJzer en de vijver van De Blankaart.

In de herfst van 2023 was het centrum een tijd omsingeld door water, toen de Westhoek was overstroomd. “Twee weken lang konden we geen nieuw ruw water innemen, omdat overstromingswater onbruikbaar is. Gelukkig hadden we een reservevoorraad van drie miljoen m³ in ons spaarbekken. Zo konden we de productie op een lager pitje verderzetten.”

De productie van drinkwater verloopt volautomatisch en wordt opgevolgd door een procestechnicus die het zuiveringsproces bepaalt en een technieker ter ondersteuning. In totaal werken er 14 mensen in het centrum. Naast het onderhoud van de installaties op het terrein staan ze ook in voor het beheer van de waterproductiecentra van Zillebeke en Dikkebus (Ieper), pompinstallaties en berginginstallaties. Het zuiveringsproces begint met de selectie van water op basis van tientallen parameters. Na een eerste filtering wordt het opgevangen in een spaarbekken van 60 hectare of maar liefst 120 voetbalvelden groot. Het water doorloopt vervolgens verschillende zuiveringsstappen met zandfilters, ozon, actievekoolfilters en UV-licht. Dankzij deze innovaties is het gebruik van chemische producten sterk verminderd. “We proberen onnatuurlijke stoffen in de zuivering te vervangen door natuurlijke alternatieven.” 

De Watergroep zet samen met de Provincie West-Vlaanderen en enkele organisaties ook in op preventie om vervuiling van de waterbronnen te verminderen door nauw samen te werken met landbouwers. “Gewasbeschermingsmiddelen en in mindere mate meststoffen komen in de IJzer terecht en zijn een grote bron van vervuiling,” legt Gerdi uit. “Via demo’s met proefjes sensibiliseren we landbouwers over de impact van hun activiteiten op de waterkwaliteit. Als de kwaliteit van onze waterbronnen onvoldoende is, nemen we dat water niet in voor de drinkwaterproductie. Want het eindproduct dat we leveren aan onze klanten moet altijd voldoen aan de kwaliteitsnormen.”

Opvallend is dat de vraag naar drinkwater daalt, ondanks de bevolkingsgroei. “We stimuleren zuinig watergebruik, met spaardouchekoppen en circulaire watersystemen bij bedrijven,” aldus Gerdi. “Dat betekent minder inkomsten voor ons, maar we zetten in op duurzaamheid en langetermijnoplossingen. Piekmomenten blijven bestaan en moeten we kunnen blijven overbruggen.” Een typisch piekmoment is verrassend … kerstavond. “Op die dag is de vraag naar water groter dan op een droge zomerdag.” 


*De namen Paul en Betty verwijzen naar de vroegere mede-eigenaars van De Blankaart.