De verschillende arbeidsovereenkomsten in de Horeca
Werd je aangenomen in een horecazaak? Proficiat! Je gaat een arbeidsovereenkomst afsluiten met je werkgever. er zijn verschillende contracten mogelijk : van bepaalde duur of on[1]bepaalde duur, voltijds of deeltijds, maar ook studentencontract, flexi-jobcontract, …
Lees je contract goed door en ga zeker na of de onderstaande regels nageleefd werden! Aarzel niet om contact op te nemen met ons bij twijfel.
-
Moet er een schriftelijke arbeidsovereenkomst opgesteld worden?
Er moet een schriftelijke overeenkomst opgesteld worden voor:
- een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde duur of voor een bepaald werk (zo niet wordt de overeenkomst beschouwd als een contract van onbepaalde duur);
- een arbeidsovereenkomst voor deeltijdse arbeid;
- een vervangingsovereenkomst;
- een overeenkomst voor de tewerkstelling van studenten.
Er moet geen schriftelijk contract opgesteld worden indien de werknemer:
- met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur tewerkgesteld wordt;
- als extra gedurende maximaal 2 opeenvolgende dagen voltijds tewerkgesteld wordt.
NB: Voor de flexi-jobs gelden er specifieke regels.NOCHTANS IS EEN SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST AAN TE BEVELEN:
- om het bestaan van de arbeidsovereenkomst te bewijzen (datum van indiensttreding!);
- om de voorwaarden van de overeenkomst te bewijzen (loon- en arbeidsvoorwaarden!).
De functie die je uitoefent, moet in jouw arbeidsovereenkomst vermeld worden aan de hand van een functiebenaming die voorkomt in de lijst van de referentiefuncties. -
Welke arbeidsovereenkomst voor deeltijds werk?
De arbeidsovereenkomst van deeltijdse werknemers moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- ten laatste bij de aanvang van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst
- moet de overeenkomst voor iedere deeltijdse werknemer afzonderlijk en schriftelijk vastgesteld worden.
Bovendien moet in de deeltijdse arbeidsovereenkomst de overeengekomen wekelijkse arbeidsduur en het uurrooster vermeld worden.
➜ Zie ook hoofdstuk ʺArbeidsduurʺ
Een kopie van het arbeidscontract (of een uittreksel daaruit met vermelding van het arbeidsregime en het uurrooster van de deeltijdse werknemer, door deze laatste ondertekend) moet worden bewaard op de plaats waar het arbeidsreglement kan worden geraadpleegd. Deze kopie kan worden bewaard op papier of elektronisch.
-
Wat is een flexi-job?
Elke werknemer die al een arbeidsovereenkomst van minimum 4/5e heeft bij een andere werkgever kan, in de horeca of elders, een flexi-job uitoefenen. Of de werknemer voldoet aan die voorwaarde hangt af van zijn situatie 3 kwartalen voor het begin van de prestaties als flexi-jobber. De contracten voor flexi-jobs, studenten, stagiairs of gelegenheidsarbeid komen niet in aanmerking voor de 4/5e tewerkstelling.
Hoe verloopt dit?
De werknemer en werkgever moeten voor elke prestatie een kadercontract sluiten. Dit is een soort burgerlijk contract dat het kader schept waarin de echte arbeidsovereenkomsten moeten worden gesloten!
Volgende informatie moet vermeld staan in het raamcontract:
- de identiteit van de werknemer en werkgever;
- de wijze waarop de werkgever de prestaties aan de werknemer zal voorstellen alsook binnen welke termijn hij dit zal doen;
- een korte omschrijving van de uit te voeren functie;
- het flexiloon, rekening houdend met het minimumloon dat in de wet voorzien is
Er moet een schriftelijk of mondeling arbeidscontract afgesloten worden voor elke prestatie. Het zal altijd gaan om een contract van bepaalde duur of voor een bepaald werk.
➜ Zie ook hoofdstukken ʺLonenʺ en ʺPremies en vergoedingenʺ
Valkuiken?
- Het gaat om een systeem van prestaties ‘à la demande’.
- De werknemers hebben geen zekerheid dat ze een minimum aantal uren zullen worden ingezet! Ze moeten afwachten dat de werkgever hen contacteert en werk aanbiedt.
- Deze prestaties tellen niet mee voor het aanvullend pensioen in de horeca.
- Het minimumflexiloon ligt lager dan het minimumloon in de sector.
- De werkgever moet de classificatie niet toepassen: 2 werknemers die dezelfde functie uitoefenen, kunnen voortaan een verschillend loon hebben!
- Dit systeem vormt een bedreiging voor de vaste tewerkstelling in de horeca!
-
Wat is een "extra"?
Extra’s (of gelegenheidswerknemers) komen in de horeca zeer veel voor. Dikwijls is het onderscheid m.b.t. de tewerkstelling van deeltijdse werknemers en extra’s heel klein.
Extra’s of gelegenheidswerknemers behoren dus niet tot het vaste personeelsbestand.
De tewerkstelling van extra’s verschilt van deeltijdse arbeid omdat het afzonderlijke, onregelmatige prestaties betreft.
- Een uitbater van een feestzaal contacteert een kelner en komt met hem overeen dat hij enkel op 23 november komt werken. Deze kelner is een extra.
- Een café-uitbater contacteert een kelner en komt met hem overeen dat hij elke zaterdag en zondag komt werken. Deze kelner is een deeltijdse werknemer.
Indien een extra gedurende maximaal 2 opeenvolgende dagen voltijds werkt, is er geen geschreven arbeidsovereenkomst nodig.Werkt de extra daarentegen niet voltijds gedurende deze 2 opeenvolgende dagen, dan moet er een deeltijdse arbeidsovereenkomst van bepaalde duur opgemaakt worden.
-> zie ook ʺArbeidsovereenkomstʺ en ʺPremies en vergoedingenʺ
Een systeem dat vooral voordelig is voor de werkgevers
Het statuut van de extra werknemer geeft recht op een zeer voordelig forfait voor de sociale bijdragen per uur of per dag voor de werkgever. Hij heeft het recht om dit systeem te gebruiken gedurende 200 dagen per jaar. Voor de werknemers is dit statuut dan weer beperkt tot 50 dagen per jaar. Eens dit aantal is bereikt, kunnen de werkgevers nog steeds extra’s aannemen, maar zullen zij de sociale bijdragen van een ‘normale’ werknemer moeten betalen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen de aantallen ‘student’ en ’extra’ gecumuleerd worden!
-
Wat bij uitzendarbeid in de Horeca?
De interims – de werknemers tewerkgesteld via een uitzendkantoor – in de horeca hebben eveneens recht op de lonen en vergoedingen die in deze Horecakrant vermeld staan.
Wat de 2e pensioenpijler betreft, betalen de werkgevers geen bijdrage. De werknemers hebben geen toegang tot het sectoraal aanvullend pensioen. Ter compensatie krijgen zij een loonsupplement (de zogenaamde pensioenpremie).
-
Is er een proefperiode?
De proefperiode werd geschrapt. Er zijn echter enkele uitzonderingen:
- Studenten en interims: de eerste 3 dagen vormen de proefperiode. Indien de werknemer binnen die 3 dagen ontslagen wordt, heeft hij geen opzeg. Er is geen proefperiode indien er meerdere opeenvolgende interim-contracten werden opgesteld voor dezelfde functie op dezelfde plek bij dezelfde gebruiker.
- Voor contracten van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk is er een bijzonderheid: Als een werkgever een werknemer ontslaat voor het einde van het contract, zal de werknemer een opzegtermijn moeten presteren. Als de opzegtermijn afloopt voor het einde van de eerste helft van het contract, krijgt de werknemer niets meer. Deze periode (helft van het contract) is beperkt tot maximum 6 maanden. Als de werknemer (in totaal) meer dan de helft van het contract (of meer dan 6 maanden) presteert, moet de werkgever een verbrekingsvergoeding betalen.