De lonen in de Horeca
Op 1 januari 2024 verhogen de lonen van alle werknemers in de horecasector als gevolg van een positieve indexering. Raadpleeg de bedragen in de Horecakrant (blz. 44-45).
Alle lonen worden met 1,83% geïndexeerd, zowel de minimumlonen als de werkelijk betaalde lonen.
-
Welk loon voor mijn functie?
Wanneer een werknemer in dienst treedt, moet de werkgever hem een referentiefunctie toekennen in zijn arbeidsovereenkomst. Deze functie is ondergebracht in een specifieke looncategorie die zijn minimumloon zal bepalen.
Het loon van een werknemer is dus gebaseerd op de functie die hij uitoefent en op zijn anciënniteit binnen die functie.
Bekijk hier je de tabel met alle bestaande functies in de horeca met de bijbehorende looncategorieën. -
Wat zijn de forfaitaire lonen?
Het loon van bepaalde werknemers kan vastgesteld worden op basis van een percentage van de verkoopdie gerealiseerd wordt in de horecazaak waar men tewerkgesteld is.
De forfaitaire lonen hebben een dubbel doel:
- enerzijds dienen ze als minimumlonen: dit betekent dat indien het percentage van de verkoop lager is dan het forfaitair dagloon, de werknemer toch recht heeft op het forfaitair dagloon (=minimumloon);
- anderzijds dienen ze als basis voor de sociale zekerheid: zowel de bijdragen (van de werkgever en van de werknemer) als de vergoedingen (ziekte, werkloosheid, vakantiegeld, pensioen, enz.) worden op basis van de forfaitaire bedragen berekend.
De forfaitaire lonen die van toepassing zijn sinds de laatste indexering (1 december 2023), vind je in de Horecakrant (pagina 46). -
Wat is het systeem van de "pot" (ook bus-stelsel genoemd)?
De fooien of het dienstgeld kunnen in de onderneming in een “pot” samengebracht worden om nadien,volgens welbepaalde regels, te worden verdeeld.
Dit noemt men de tronc of tronc-systeem (ook bus-stelsel genoemd). Het systeem van de tronc kan niet zomaar ingevoerd worden in de onderneming. Het moet duidelijk vermeld staan in het arbeidsreglement (o.a. vermelding van de werknemers die recht hebben op een deel van de fooien), de functies die in aanmerking komen voor de tronc zijn beperkt. De tronc (of de “pot”) wordt verdeeld volgens bepaalde regels (hoe “hoger” de functie, hoe groter het deel van de fooien waar men recht op heeft).
-
Wat is het loon van een seizoensarbeider in de Horeca?
De anciënniteit van deze werknemers wordt berekend door alle gepresteerde dagen in de loop van het jaar te totaliseren (over de verschillende kalenderjaren), op voorwaarde dat hij een arbeidscontract heeft van minstens 2 maanden tussen 1 mei en 30 september, met een wekelijkse arbeidsduur die ten minste gelijk is aan 3/4 van een voltijdse betrekking, bij dezelfde werkgever in een badplaats, een luchtkuuroord of een toeristisch centrum.
Bij indienstneming ontvangen de seizoenwerknemers het loon van functiejaar 0. Na 130 gewerkte dagen (in de 5 dagenweek) in dezelfde referentiefunctie bij dezelfde werkgever (of na 156 gewerkte dagen in de 6 dagenweek), hebben ze recht op het loon van functiejaar 1. Vervolgens hebben ze na 390 gewerkte dagen (in de 5 dagenweek) recht op het loon van functiejaar 2 (of na 468 dagen in de 6 dagenweek). Telkens ze vervolgens 260 dagen gewerkt hebben (in de 5 dagenweek), hebben ze recht op het loon van 1 hoger functiejaar (of telkens na 312 dagen in de 6 dagenweek).
Contacteer ACV Voeding en Diensten voor bijkomende informatie over het statuut van seizoenarbeiders. -
Wat is het loon van een flexi-jobber in de Horeca?
Het minimumloon dat de regering heeft opgelegd bedraagt 11,19 euro netto per uur. Daarbovenop komt het flexi-vakantiegeld van 7,67% dat rechtstreeks betaald wordt. Het minimumloon bedraagt dus 12,05 euro per uur. De werknemer kan altijd een nettoloon onderhandelen met de werkgever (max 18,075 EUR). De werknemer betaalt geen sociale bijdragen noch belastingen op dat flexi-loon tot 12.000 EUR per jaar. -
Wat is het loon van de studenten in de Horeca?
Jongeren met een studentencontract hebben specifieke loonvoorwaarden: Jobstudenten die tewerkgesteld zijn met een overeenkomst voor studenten, kunnen het loon ontvangen van twee functiecategorieën lager dan de categorie waarin zij volgens hun referentiefunctie zouden ingeschaald worden. Deze uitzondering geldt niet voor leerlingen en studenten van de hotelscholen.
De minimumlonen die je in de Horecakrant vindt zijn van toepassing op studenten van 18 jaar of ouder.
- studenten van 17 jaar hebben recht op 90% van de vermelde lonen
- studenten van 16 jaar hebben recht op 80% van de vermelde lonen
- studenten van 15 jaar hebben recht op 70% van de vermelde lonen
Voor 2024 hebben nieuwe studenten in dienst van 18, 19 en 20 jaar recht op 90% van de vermelde lonen (zoals de studenten van 17 jaar) in plaats van 100%.
ENTER
Het ACV heeft speciaal voor studenten en werkzoekenden een gratis lidmaatschap ingevoerd: Enter. Na inschrijving krijgen ze alle informatie voor en over jobstudenten en schoolverlaters.
Interesse? Raadpleeg de website van Jong ACV.
ACV-GO
Voor jongeren die pas beginnen te werken, geldt er een beperkte ACV-bijdrage. Een jongere van minderdan 25 jaar oud die een werknemerscontract ondertekent, betaalt gedurende een jaar 11 euro bijdrage.Dit bedrag geeft de werknemer toegang tot alle syndicale diensten, ook rechtsbij-stand. Om misverstanden te vermijden, wijzen we er nogmaals op dat jonge studenten altijd recht hebben op een gratis lidmaatschap bij ACV Enter. ACV GO begint pas te lopen wanneer de jongere zijn studies afgerond heeft en begint te werken.