De lonen in de Horeca
Op 1 januari 2024 verhogen de lonen van alle werknemers in de horecasector als gevolg van een positieve indexering. Raadpleeg de bedragen in de Horecakrant (blz. 44-45).
Alle lonen worden met 1,83% geïndexeerd, zowel de minimumlonen als de werkelijk betaalde lonen.
-
À quel salaire correspond ma fonction ?
Lorsqu’un travailleur entre en service, son employeur doit lui attribuer une fonction de référence dans son contrat de travail. Cette fonction est classée dans une catégorie salariale spécifique qui déterminera son salaire minimum.
Le salaire d’un travailleur est donc basé sur la fonction qu’il exerce et son ancienneté dans cette fonction.
Retrouvez ici le tableau de toutes les fonctions existantes dans l’Horeca avec la catégorie salariale correspondante.
-
Wat zijn de forfaitaire lonen?
Het loon van bepaalde werknemers kan vastgesteld worden op basis van een percentage van de verkoopdie gerealiseerd wordt in de horecazaak waar men tewerkgesteld is.
De forfaitaire lonen hebben een dubbel doel:
- enerzijds dienen ze als minimumlonen: dit betekent dat indien het percentage van de verkoop lager is dan het forfaitair dagloon, de werknemer toch recht heeft op het forfaitair dagloon (=minimumloon);
- anderzijds dienen ze als basis voor de sociale zekerheid: zowel de bijdragen (van de werkgever en van de werknemer) als de vergoedingen (ziekte, werkloosheid, vakantiegeld, pensioen, enz.) worden op basis van de forfaitaire bedragen berekend.
De forfaitaire lonen die van toepassing zijn sinds de laatste indexering (1 december 2023), vind je in de Horecakrant (pagina 46).