Verloven, tijdelijke werkloosheid en ziekte
Soms wordt je arbeidsovereenkomst geschorst. Dit kan bijvoorbeeld als je recht hebt op enkele dagen verlof. Het kan ook dat je ziek wordt of dat je werkgever jou in tijdelijke werkloosheid plaatst, zoals voor veel werknemers het geval is geweest tijdens de coronacrisis.
-
Wat gebeurt er bij economische werkloosheid?
In geval van volledig of gedeeltelijk gebrek aan werk wegens economische redenen (economische werkloosheid) heeft de werknemer, recht op twee vergoedingen betaalde door de werkgever:
- Een vergoeding van 5,10 euro voor elke werkloosheidsuitkering. Het aantal ontvangen uitkeringen tijdens de maand wordt vermeld op het bankafschrift van de basis werkloosheidsuitkering die het ACV in één maandelijkse betaling aan u heeft uitbetaald.
- Een vergoeding van 0,5187 euro per uur, te vermenigvuldigen met het aantal uren dat de werknemer normaal had moeten werken (zoals voorzien in zijn uurrooster) op de dag dat hij werkloos is wegens economische oorzaken. Deze vergoeding (betaald door de werkgever) wordt ook de bestaanszekerheidsvergoeding genoemd.
Per kalenderjaar wordt deze tweede vergoeding (0,5187 euro) uitbetaald gedurende de eerste 110 werkdagen dat de werknemer effectief werkloos is omwille van gebrek aan werk wegens economische redenen. De werknemer moet een voltijds of deeltijds arbeids-contract hebben en minstens 6 maanden anciënniteit hebben in dezelfde onderneming.
OPGELET! Deze vergoeding mag niet lager zijn dan 2 euro per dag! De werknemer zal dus sowieso minstens een vergoeding voor 4 uur economische werkloosheid krijgen. Is het aantal uren economische werkloosheid groter, dan krijgt hij meer.
-
Wat met de jaarlijkse vakantie?
Het recht om vakantiedagen op te nemen tijdens het jaar (het vakantiejaar genoemd) wordt vastgesteld op basis van de prestaties die geleverd werden tijdens het voorgaande jaar (het vakantiedienstjaar genoemd).
Zo zal een werknemer die gedurende het ganse vakantiedienstjaar gewerkt heeft in een 5 dagenweek, in het vakantiejaar recht hebben op 20 dagen betaalde vakantie. Werknemers die een volledig jaar in een 6 dagenweek gewerkt hebben, zullen recht hebben op 24 dagen betaalde vakantie. Een aantal dagen waarop niet gewerkt werd, kunnen gelijkgesteld worden met gewerkte dagen voor de berekening van de vakantieduur en het vakantiegeld.
Er zijn enkele bijzonderheden voor de flexiwerknemers.
Het vakantiegeld voor bedienden wordt rechtstreeks door de werkgever uitbetaald.
Het vakantiegeld voor de arbeiders wordt niet rechtstreeks betaald door de werkgever, maar door de vakantiekassen of de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). -
Wat is het anciënniteitsverlof?
In de ondernemingen met gemiddeld 50 werknemers (of meer) hebben de werknemers bij elke vijfde verjaardag van hun arbeidsovereenkomst recht op één bijkomende (extra) verlofdag.
- 5 tot 9 jaar anciënniteit: 1 bijkomende verlofdag
- 10 tot 14 jaar anciënniteit: 2 bijkomende verlofdagen
- 15 tot 19 jaar anciënniteit: 3 bijkomende verlofdagen
- enz.
In de ondernemingen met gemiddeld minder dan 50 werknemers hebben de werknemers sinds 1 januari2016 bij elke vijfde verjaardag van hun arbeidsovereenkomst recht op één bijkomende (extra) verlofdagna 10 jaar anciënniteit.
- 10 tot 14 jaar anciënniteit: 1 bijkomende verlofdag
- 15 tot 19 jaar anciënniteit: 2 bijkomende verlofdagen
- enz.
Voor de deeltijdse werknemers wordt deze bijkomende verlofdag toegekend in verhouding tot huncontractuele arbeidsduur.
De bijkomende verlofdagen worden betaald door de werkgever. Het loon voor deze bijkomende verlofdagen wordt berekend volgens de wetgeving op de wettelijke feestdagen.
Deze regeling is niet van toepassing in ondernemingen waar reeds een gelijkaardig voordeel toegekendwordt.
➜ Anciënniteit is de periode van ononderbroken dienst van een werknemer in dezelfde onderneming.
-
Wat is een eindeloopbaandag?
Vanaf 1 januari 2016 hebben de werknemers die de leeftijd van 56 jaar bereiken recht op één dag extralegaal verlof meer die ze elk jaar moeten opnemen. Deze dag verlof kan niet jaarlijks gecumuleerd worden (met andere woorden, je krijgt deze dag op 56 jaar en het blijft 1 dag op 60 jaar!). -
Wat is het ''klein verlet''?
Werknemers hebben recht op verlof, het zogeheten ‘klein verlet’, met behoud van hun normaal loon, ter gelegenheid van familiale gebeurtenissen of om bepaalde burgerlijke verplichtingen te vervullen. Onder familiale gebeurtenissen of burgerlijke verplichtingen wordt o.a. verstaan: huwelijk van de werknemer, huwelijk van een kind van de werknemer, geboorte van een kind van de werknemer, overlijden van de echtgenoot, uitoefening van een ambt van bijzitter bij verkiezingen, enz.
-
Wat is een landingsbaan?
Landingsbaan met uitkering:
1) Werknemers die minstens 55 jaar oud zijn op de begindatum van het tijdskrediet eindeloopbaan, kunnen kiezen tussen twee mogelijkheden:
- Een halftijdse onderbreking van de arbeidsprestaties.
- Een vermindering van de arbeidsprestaties met 1/5.
De werknemer die een tijdskrediet eindeloopbaan wil nemen, moet aan volgende voorwaarden voldoen:- Minstens 55 jaar zijn op de begindatum van het tijdskrediet eindeloopbaan.
- 35 jaar anciënniteit hebben als loontrekkende of 20 jaar nachtarbeid of uitoefening van een zwaar beroep.
- De aanvraag moet vóór 30 juni 2025 ingediend worden.
2) Werknemers die minstens 60 jaar oud zijn op de begindatum van het tijdskrediet eindeloopbaan, kunnen kiezen tussen twee mogelijkheden:- Een halftijdse onderbreking van de arbeidsprestaties.
- Een vermindering van de arbeidsprestaties met 1/5.
De werknemer die een tijdskrediet eindeloopbaan wil nemen, moet aan volgende voorwaarden voldoen:- Minstens 60 jaar zijn op de begindatum van het tijdskrediet eindeloopbaan
- 25 jaar anciënniteit hebben als loontrekkende of 20 jaar nachtarbeid of uitoefening van een zwaar beroep
Landingsbaan zonder uitkering:Het is nog altijd mogelijk om tijdskrediet op te nemen op 55 jaar. Daarvoor moet je een beroepsloopbaan van 25 jaar hebben.
-
Wat zijn de specificiteiten in de Horeca voor tijdskrediet en landingsbanen?
In ondernemingen met (gemiddeld) 10 werknemers wordt het recht op tijdskrediet toegekend aan ten minste één werknemer (met minstens 5 jaar ononderbroken anciënniteit in de onderneming).
De aanvullende vergoeding brugpensioen die betaald wordt door het Waarborg en Sociaal Fonds, zal voor de werknemers die overgaan van een regeling van tijdskrediet naar brugpensioen, berekend worden op het loon alsof zij voltijds zouden tewerkgesteld zijn.
-
Wat is de procedure voor een controle in geval van ziekte?
De sociale partners hebben een procedure uitgewerkt voor een controle door een controlearts in de woonplaats van de werknemer in geval van ziekte. Als dit reeds geregeld werd door een ondernemings-cao of door het arbeidsreglement van je onderneming, zijn onderstaande regels niet van toepassing!
De werknemer die arbeidsongeschikt is omwille van ziekte gedurende ten minste 5 voorziene prestatiedagen en die de woning mag verlaten, moet zich in zijn woning of in een verblijfplaats die aan de werkgever werd meegedeeld, ter beschikking houden voor een bezoek van de controlearts gedurende de eerste 3 werkdagen met voorziene prestaties van de periode van arbeidsongeschiktheid.
Gedurende deze periode moeten de werknemers zich ter beschikking houden van de controlearts vanaf het begin van hun uurrooster. Voor voltijdse werknemers is dat gedurende de eerste 4 uur. Voor deeltijdse werknemers worden die 4 uur herberekend pro rata hun contractuele arbeidsduur.
Voorbeeld
Een werknemer bezorgt aan zijn werkgever een attest voor een periode van 5 dagen (van maandag tot vrijdag) en volgens zijn uurrooster werkt hij enkel op maandag, dinsdag en donderdag. De werkgever mag dan geen controlearts sturen, omdat de werknemer 5 voorziene prestatiedagen afwezig moet zijn.Als diezelfde werknemer echter alle dagen van maandag tot vrijdag moet werken, kan de werkgever een controlearts sturen gedurende de eerste 3 dagen. Als de werknemer moest beginnen om 9u, moet de controlearts komen tussen 9u en 13u. Als de werknemer slechts halftijds werkt (maar elke dag prestaties heeft van 11u tot 14u), mag de controlearts slechts 2u komen vanaf 11u.
Nieuw!
- Een werknemer heeft voortaan het recht om 3 keer per jaar afwezig te zijn zonder een ziektebriefje te moeten indienen voor de 1e afwezigheidsdag. Dit geldt zowel voor één dag arbeidsongeschiktheid als voor meerdere dagen.
- In bedrijven met minder dan 50 werknemers heeft de werkgever het recht om deze regeling te schrappen via een aanpassing van het arbeidsreglement van de onderneming. Zonder deze aanpassing geldt deze regel voor alle werknemers!
- Re-integratie van langdurig zieken: de regering heeft een nieuw re-integratietraject ingevoerd. Voor meer informatie, neem contact op met ons.
- Medische overmacht: Sinds 28 november is de opzegging omwille van medische overmacht enkel nog mogelijk nadat een specifieke procedure “medische overmacht” werd doorlopen. De procedure kan bovendien enkel ingeroepen worden na 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid en zonder dat er een re-integratietraject bezig was. Voor meer informatie, neem contact op met ons.