Brugpensioen en pensioen
In de horeca werken is spannend, maar kan ook lastig zijn! Gelukkig bestaan er mogelijkheden om het wat rustiger aan te doen op het einde van de loopbaan, vooraleer op welverdiend pensioen te gaan!
-
Hoe kan je het einde van je loopbaan organiseren in de Horeca?
Het einde van je loopbaan organiseren is zeer belangrijk, vooral in de horeca! Daarom heb je de keuze tussen verschillende mogelijkheden:
- Vanaf 1 januari 2016 hebben de werknemers die de leeftijd van 56 jaar bereiken recht op één dag extralegaal verlof meer die ze elk jaar moeten opnemen. Deze dag verlof kan niet jaarlijks gecumuleerd worden (met andere woorden, je krijgt deze dag op 56 jaar en het blijft 1 dag op 60 jaar!)
- Oudere werknemers kunnen ook tijdskrediet eindeloopbaan opnemen.
-
Wanneer kan je met brugpensioen (SWT) gaan in de Horeca?
Voltijds brugpensioen vanaf 62 jaar (tot 31/12/2024)
Voorwaarde:
- Voor mannen: ten minste 40 jaar als loontrekkende gewerkt hebben
-
Voor vrouwen: ten minste gewerkt hebben:
- 39 jaar in 2023
- 40 jaar in 2024
Voltijds brugpensioen vanaf 60 jaar (tot 30/06/2025)Voorwaarde:
- Een loopbaan van ten minste 40 jaar hebben
OF -
Een loopbaan hebben van ten minste 33 jaar waarvan
- 20 jaar nachtarbeid
OF - 5 of 10 jaar zwaar beroep in de 7 of 15 voorafgaande jaren.
- 20 jaar nachtarbeid
- Ten minste 10 jaar in dienst zijn bij je werkgever
Voltijds brugpensioen vanaf 58 jaar (tot 30/06/2025)Voorwaarde:
- Een loopbaan hebben van ten minste 35 jaar
- Minder-valide zijn of zware gezondheidsproblemen hebben
- 10 jaar in dienst zijn bij je werkgever
Het inkomen van de bruggepensioneerdeDe bruggepensioneerde ontvangt:- Enerzijds een werkloosheidsvergoeding
- Anderzijds een bijkomende vergoeding (supplement) betaald door het Sociaal Fonds van de Horeca
-
Wat is de tweede pensioenpijler in de Horeca?
In 2011 beslisten de sociale partners om een aanvullend pensioen in te voeren.
Dit betekent dat de werknemers van de horecasector, bovenop het wettelijk pensioen, recht hebben op een bijkomend pensioen op het einde van hun loopbaan. Dit pensioen wordt volledig door de werkgever gefinancierd. De werknemers betalen niets.
Alle werknemers uit de horecasector hebben recht op dit pensioen, behalve:
- de leerlingen, de studenten en de gelegenheidswerknemers (extra’s);
- de uitzendkrachten (in plaats van het aanvullend pensioen ontvangen ze een loontoeslag, de zogenaamde pensioenpremie);
- de werknemers van wie de werkgever ervoor gekozen heeft om uit het sectorale pensioenplan te stappen en zijn eigen bedrijfspensioenplan in te voeren (dat evenwaardig of beter moet zijn dan het sectorale pensioenplan!).
Je kan alle informatie met betrekking tot het sectoraal pensioenstelsel terugvinden op de website www.F2P302.be: de collectieve arbeidsovereenkomsten, het pensioenreglement, het solidariteitsreglement, een voorbeeld van de jaarlijkse pensioenfiche, …Als je onderneming buiten het sectoraal pensioenplan gebleven is en dus een eigen pensioenplan heeft, moet je je hierover informeren bij je werkgever.
Neem contact op met ACV Voeding en Diensten om meer informatie te verkrijgen over het sectoraal pensioenplan.