Gezondheid en welzijn op het werk

Zich goed voelen op het werk en werken in alle veiligheid, dat is een prioriteit! Er bestaan hulpmiddelen om de gezondheid en welzijn van het personeel in de horeca te waarborgen.
-
Moet je een medisch attest hebben om in de Horeca te werken?
De wet omtrent het manipuleren van voedingswaren is gewijzigd. Werknemers die in contact komen metvoedingswaren moeten niet meer jaarlijks op medisch onderzoek. Vanaf 1 januari 2016 volstaat het dat zij om de drie jaar een medisch attest bezorgen.
Indien de werkgever geen medisch onderzoek in zijn bedrijf uitvoert en z’n werknemers toelaat om bij hun huisarts het verplichte driejaarlijkse attest ‘voedingswaren’ te bekomen, neemt de werkgever het remgeld ten laste.
-
Hoe kan je de risico's inzake gezondheid en welzijn evalueren dankzij OiRA?
OiRA is een gratis en eenvoudig internetprogramma voor werkgevers en werknemers om de risico’s inzake welzijn van werknemers te analyseren. In de gids wordt stap voor stap het risicoanalyseproces beschreven waarmee de risico’s op de werkvloer geïdentificeerd kunnen worden. Daarnaast kan OiRA ook helpen bij het nemen van beslissingen rond preventieve acties en het opstellen van een “op maat gemaakt” actieplan. De werkgever (en/of zijn veiligheidsadviseur) heeft er alle belang bij om OiRA te gebruiken en enkele werknemers hierbij te betrekken.
Een risicoanalyse uitvoeren is bovendien een wettelijke verplichting voor de werkgever. Deze tool helpt hem om aan deze verplichting te voldoen. Na de risico’s te hebben vastgesteld en geëvalueerd, kan de werkgever op basis van deze tool een actieplan opstellen waarin hij preventieve maatregelen bepaalt voor elk geïdentificeerd risico.
OIRA-TOOL: https://client.oiraproject.eu/be/oira-horeca/oira-horeca-test-nl
Wanneer je OiRA voor het eerst gebruikt, moet je een account openen. Dit is een eenvoudige en snelle procedure. Je kan op gelijk welk moment verbinding maken en verder aan de analyse werken of een nieuwe opstarten.