De premies en vergoedingen in de Horeca

Op 1 januari 2024 werden de vergoedingen en de onderstaande toeslagen geïndexeerd met 1,83%:
- arbeidskledij
- toeslag voor nachtarbeid
- flexibiliteitstoeslag in de catering
In de sector bestaan er bovendien nog andere premies en vergoedingen, zoals de eindejaarspremie, de ecocheques, de vergoedingen voor vervoerskosten,… zonder ook de syndicale premie te vergeten!
Koopkrachtpremie: tijdens de sectoronderhandelingen 2023-2024 hebben we een eenmalige ‘koopkrachtpremie’ bekomen voor de werknemers van bedrijven die in 2022 winst gemaakt hebben. Meer details hieronder.
NB: De premies en vergoedingen onder dit hoofdstuk gelden voor alle types werknemers (loontrekkenden, flexi-jobs,…), tenzij anders vermeld.
-
Wat is de koopkrachtpremie?
De bedrijven die in 2022 winst gemaakt hebben, zullen aan hun personeel een premie uitkeren. De bedragen hangen af van hoe groot de winst is. De bedrijven moeten volgende berekening maken: de bedrijfswinst (code 9901 in de jaarrekening 2022 van het bedrijf) delen door de omzet (code 70 in de jaarrekening 2022 van het bedrijf), maal 100.
Bedrijfswinst/omzet (9901/70)Bedrag Hoge winst ≥ 2% < 3% 125 EUR ≥ 3 < 10 % 200 EUR Uitzonderlijk hoge winst ≥ 10% 375 EUR
Die bedragen zijn voor voltijdse werknemers die gedurende de hele referteperiode gewerkt hebben (van
1 december 2022 tot 30 november 2023). Sommige afwezigheden worden gelijkgesteld (jaarlijks verlof bijvoorbeeld). Deeltijdse werknemers krijgen een bedrag pro rata hun prestaties.
De premie wordt niet uitgekeerd aan werknemers die in dienst getreden zijn na 31 mei 2023, aan flexi-jobbers of aan studenten. De premie wordt uitbetaald onder de vorm van consumptiechèques, ten laatste op 31 maart 2024.
-
Wat is de regel voor arbeidskledij / uniformen?
In de meeste ondernemingen kunnen de werknemers verplicht worden om een uniform (traditiegetrouw) of werkkledij (om zich niet vuil te maken) te dragen. In beide gevallen moet de werkgever deze kledij gratis ter beschikking stellen, onderhouden en vervangen.
De uniformen en arbeidskledij worden opgenomen en beschreven per functie in het arbeidsreglement.
Indien de werkgever de uniformen en werkkledij niet ter beschikking stelt en niet zorgt voor het onderhoud en het reinigen ervan, kunnen de werknemers daar zelf voor instaan en krijgen zij daarvoor de volgende vergoeding:
- 2,08 euro per arbeidsdag voor het leveren (het zelf aankopen) van de werkuniform of de kledij en
- 2,08 euro per arbeidsdag voor het zelf wassen en zelf onderhouden van de werkuniform of de kledij.
Indien de werknemer zelf de werkuniformen of de kledij moet aankopen en onderhouden (wassen), ontvangt hij dus een vergoeding van 4,16 euro per dag.
Deze bedragen zijn van toepassing vanaf 1 januari 2024. Het bedrag van de vergoeding wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.
Het is de werkgever niet toegestaan het opgelegde werkuniform of de opgelegde werkkledij slechts gedeeltelijk ter beschikking te stellen of te onderhouden.
Indien je je werkkledij zelf moet aankopen en zelf onderhoudt, raden we je aan het bewijs van aankoop en onderhoud (wasserij) goed bij te houden. Dit kan achteraf vele discussies vermijden.
-
Welke toeslagen voor mensen die op een zondag, een feestdag of 's nachts werken?
Zondagwerk
Wie in de horeca op een zondag werkt, heeft recht op een toeslag (premie) van 2 euro per gepresteerd uur, met een maximum van 12 euro.
Feestdag
Wie op een feestdag werkt, heeft recht op een (toeslag) premie van 2 euro per gepresteerd uur tussen 0 uur en 24 uur, met een maximum van 12 euro
Nachtarbeid
In de horeca wordt onder nachtarbeid verstaan: arbeid verricht tussen 24 uur (middernacht) en 5 uur ’s morgens.
Werknemers die nachtarbeid verrichten, hebben hiervoor recht op een toeslag.
Vanaf 1 januari 2024 bedraagt deze toeslag 1,5315 euro per uur.
De toeslag wordt betaald bovenop het loon. Het bedrag van deze toeslag wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.De dagelijkse arbeidsduur van werknemers die nachtarbeid presteren, kan beperkt worden tot minimum 2 uur.
Jonge werknemers (ouder dan 16 en jonger dan 18 jaar) mogen in de horeca tewerkgesteld worden tot 23 uur. De werkgever die van deze afwijking wenst gebruik te maken, moet de inspecteur-districtshoofd van de sociale inspectie hiervan schriftelijk op de hoogte brengen.
-
Wat is de flexibiliteitstoeslag in de catering?
Werknemers (arbeiders en bedienden) in cateringbedrijven hebben recht op een flexibiliteitstoeslag als ze
periodiek terugkerend of herhaaldelijk (in de loop van de dag, de week of de maand) meerdere referentiefuncties uitoefenen.
Het bedrag van de flexibiliteitstoeslag hangt af van:
- de referentiefuncties die de werknemer uitoefent;
-
de anciënniteit die de werknemer heeft in de onderneming.
De flexibiliteitstoeslag wordt betaald bovenop het minimumloon. Het bedrag van de flexibiliteitstoeslag wordt jaarlijks geïndexeerd.Ondernemingen die reeds een loon, met inbegrip van flexibiliteitspremies, betalen dat gelijkwaardigof hoger is dan het minimumloon verhoogd met de flexibiliteitstoeslag, kunnen vrijgesteld worden vantoepassing hiervan.
Je vindt de tabel met de bedragen van de flexibiliteitstoeslag (van toepassing vanaf 1 januari 2024) in de Horecakrant (pagina 17).
-
Is er een eindejaarspremie in de Horeca?
Wie heeft recht op een eindejaarspremie in de Horeca?
Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet de werknemer in de loop van het kalenderjaar minstens 2 maanden ononderbroken werken bij dezelfde werkgever.
Dit geldt zowel voor voltijdse als voor deeltijdse werknemers. De tijdelijke werkloosheid wordt gelijkgesteld voor de berekening van de eindejaarspremie. Dat betekent dat de dagen tijdelijke werkloosheid meetellen voor de berekening van je eindejaarspremie! Een werknemer die 6 maanden gewerkt heeft en die werkloos is geweest omwille van de coronacrisis ontvangt een volledige eindejaarspremie.
- De eindejaarspremie voor de “extra’s”: de werknemers die als extra’s zijn tewerkgesteld hebben recht op een eindejaarspremie op voorwaarde dat zij minstens 44 dagen tijdens het kalenderjaar bij dezelfde werkgever hebben gewerkt.
- De eindejaarspremie voor werknemers in flexi-job: indien het flexijob-contract voldoet aan de voorwaarden om de premie te verkrijgen (ononderbroken contract van 2 maanden) en de werkgever bereid is om ze te betalen, dan kan de werknemer de premie ontvangen.
- De eindejaarspremie voor de studenten: In ondernemingen met een kasregister hebben studenten geen recht meer op een eindejaarspremie.
- De eindejaarspremie voor de gepensioneerden: een werknemer die met wettelijk pensioen of met vervroegd pensioen gaat, heeft recht op een eindejaarspremie.
Wat is het bedrag van de eindejaarspremie in de Horeca?
- werknemers die een volledig jaar gewerkt hebben: het maximumbedrag van de eindejaarspremie bedraagt 4 en 1/3 weken loon; dit bedrag stemt overeen met een 13e maand.
- werknemers die geen volledig jaar gewerkt hebben: bedrag van de eindejaarspremie wordt berekend op basis van de gewerkte periode (het aantal gewerkte maanden).
Normaal wordt de eindejaarspremie uitbetaald vóór eind januari van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarop de eindejaarspremie betrekking heeft. De betaling van de eindejaarspremie gebeurt door het sociaal fonds voor de horeca.
Je kunt jouw eindejaarspremie raadplegen op het portaal: https://portaal.fondshoreca.be/
OPGELET! Controleer op het portaal van het Sociaal Fonds of je bankrekeningnummer correct is!
Heb je recht op een eindejaarspremie bij ontslag?
Indien de werkgever het ontslag geeft:
Werknemer wordt door de werkgever ontslagen: Hij behoudt het recht op een eindejaarspremie (behalve indien hij ontslagen wordt om dringende redenen) indien hij tijdens het kalenderjaar minstens 2 maanden ononderbroken gewerkt heeft bij de werkgever.
Indien de werknemer zelf zijn ontslag geeft:
Werknemers die zelf hun ontslag geven, hebben geen recht op een eindejaarspremie, wat ook hun anciënniteit is, behalve:
- indien het ontslag gegeven wordt op 31 december (na het beëindigen van de dienst, overeenkomstig zijn uurrooster);
- indien de effectief gepresteerde opzegtermijn ten vroegste op 31 december een einde neemt;
- indien, op verzoek van de werkgever, er geen arbeid moet gepresteerd worden tijdens de opzegtermijn die ten vroegste op 31 december een einde neemt.
Nieuw! Voortaan behouden ontslagen werknemers (met een te presteren opzeg) die een tegenopzeg indienen om zo sneller elders aan de slag te kunnen hun recht op de eindejaarspremie! Werknemers met een contract van bepaalde duur waarvan het einde voorzien is voor het einde van het jaar en die doorgaan tot het einde van hun contract hebben eveneens recht op een eindejaarspremie. -
Hoeveel bedraagt de syndicale premie in de Horeca?
De syndicale premie bedraagt 145 euro voor voltijdse werknemers (referteperiode 2023 – betaling in 2024). Het attest voor het bekomen van de syndicale premie wordt via de post rechtstreeks verstuurd naar alle werknemers in de horeca. -
Wat zijn de regels voor de ecocheques?
Alle werknemers in de horeca, met uitzondering van de studenten die tewerkgesteld zijn met een arbeidsovereenkomst voor studenten, hebben recht op deze ecocheques.
OMZETTING VAN ECOCHEQUES?
De ecocheques konden vervangen worden door een ander voordeel. De ecocheques konden vervangenworden door de invoering van maaltijdcheques, de verhoging van de waarde van de maaltijdcheques ofde toekenning van een gelijkwaardig voordeel.
HOEVEEL ECOCHEQUES?
Om recht te hebben op ecocheques in 2023 moet de werknemer in de horeca gewerkt hebben tussen 1 december 2022 en 30 november 2023. Indien de werknemer gedurende deze volledige referteperiodevoltijds gewerkt heeft, heeft hij het maximumbedrag van 250 euro ontvangen.
Indien hij daarentegen deeltijds gewerkt heeft of is beginnen te werken tijdens de referteperiode, heeft hij recht op een bedrag in verhouding tot zijn arbeidsprestaties.
De berekening gebeurt op basis van het aantal effectief gepresteerde en gelijkgestelde dagen.
Voor de deeltijdse werknemers (en de gelegenheidswerknemers – extra’s) wordt het bedrag als volgtberekend:
maximumbedrag x aantal arbeidsdagen / 260 (312 in een 6 dagenstelsel)
GELDIGHEIDSDUUR?
Ecocheques zijn 2 jaar geldig.
-
Hoeveel bedragen de vervoerskosten in de Horeca?
Werknemers hebben recht op een terugbetaling van hun verplaatsingskosten. Het bedrag van de tussenkomst zal afhangen van het gebruikte vervoermiddel en van de afgelegde afstand.
1. VERVOER PER TREIN
Zie tabel in de Horecakrant (pagina 21)
2. (GEMEENSCHAPPELIJK) OPENBAAR VERVOER (MET UITZONDERING VAN DE TREIN)
Voor zover de afstand tussen vertrek- en aankomsthalte minstens 1 kilometer is, is de bijdrage van dewerkgever vastgesteld op 80% van de prijs betaald door de werknemer. Het maximumbedrag is vastgelegd op 50 EUR per maand. Kost je maandabonnement meer dan 62,5 EUR (x 80% = 50 EUR), dan zal de werkgever je niet meer dan 50 EUR per maand terugbetalen.
3. VERVOER PER FIETS
Werknemers hebben recht op een vergoeding van 0,24 euro per afgelegde kilometer voor de verplaatsingen afgelegd.
4. ANDERE VERPLAATSINGSMIDDELEN
Zie tabel in de Horecakrant (pagina 21)
Voor deeltijdse werknemers gebeurt de berekening van de privévervoerkosten als volgt: Per gepresteerde dag betaalt de werkgever 1/21,66 van 70% van de prijs voor een maandelijkse treinkaart tweede klasse voor de afgelegde afstand.
Voor de extra’s betaalt de werkgever, per gepresteerde dag, 1/26 van 70% van de prijs voor een maandelijkse treinkaart tweede klasse voor de afgelegde afstand. Wanneer de werknemer achtereenvolgend gebruik maakt van verschillende verplaatsingsmiddelen waarvan hierboven sprake, is de bijdrage van de werkgever respectievelijk op elk van de afgelegde afstanden van toepassing (de bijdrage van de werkgever is gelijk aan het totaal van de bijdragen op de respectievelijke verplaatsingsmiddelen).
WERKNEMERS MET ONDERBROKEN ARBEIDSPRESTATIES (SERVICE COUPÉ):
Werknemers die in de loop van de arbeidsdag, overeenkomstig hun uurrooster, onderbroken arbeidsprestaties (service coupé) presteren (en de onderbreking wordt niet beschouwd als rusttijd of als lunchpauze), hebben recht op een dubbele bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten. De werknemers met onderbroken arbeidsprestaties, die voor hun verplaatsingen van en naar hetwerk enkel gebruik maken van een abonnement op het openbaar vervoer dat recht geeft op meerdereverplaatsingen per dag, hebben geen recht op deze dubbele bijdrage.