Oproep
We zijn op zoek naar nieuwe militanten. Maar wat houdt dat dan in? Die vraag laten we beantwoorden door onze militanten zelf.
We zijn op zoek naar nieuwe militanten. Maar wat houdt dat dan in? Die vraag laten we beantwoorden door onze militanten zelf.
Kristoff Demoor Werkt bij IVBO, de verbrandingsoven in Brugge. Hij is meer dan 10 jaar militant bij ACV Openbare Diensten en hij zetelt ook in het Nationaal Comité, waar ruim 70 militanten de syndicale actualiteit op de voet volgen.
Waarom de oproep voor nieuwe militanten?
Kristoff Demoor: “Heel simpel: er melden zich ten weinig kandidaten aan. Net als andere middenveldorganisaties voelen we dat mensen zich minder langdurig willen engageren. Ook het toegenomen jobhoppen speelt een rol. We zijn minder honkvast geworden en wisselen gemakkelijk van organisatie of bedrijf. Dat merken we ook aan onze militantenkernen.”
Wat kan je betekenen als militant?
“Niet iedereen is vertrouwd met een rechtspositieregeling of een arbeidsreglement. Als militant kan je collega’s helpen door correcte informatie te geven. Je kan ook in de plaats van een collega in gesprek gaan met een leidinggevende en zo interne problemen oplossen. Militanten voelen ook goed aan wat er leeft op de werkvloer en kunnen bepaalde frustraties overbrengen zodat er iets kan veranderen.”
Hoe helpt de vakbond beginnende militanten?
“Het kan soms een sprong in het diepe lijken als je nieuw bent. Maar heel vaak kan je terugvallen op de ervaring van collega-militanten die al wat langer die rol opnemen. Bij ACV Openbare Diensten hebben we de luxe dat we ondersteuning krijgen van een sterke ploeg vakbondsverantwoordelijken en kunnen we rekenen op een vormingsdienst voor opleiding en informatie.”
Wat krijg je ervoor terug?
“Het is voor een militant soms een moeilijke strijd maar als je iets bereikt hebt - hoe klein ook - dan is de voldoening die je daaruit haalt onbetaalbaar. Ook de erkenning van de leden doet veel deugd. Onlangs zei iemand me dat hij het volste vertrouwen heeft in wat ik zeg. Voor dergelijke complimenten doe je het ook.”
Waar krijg jij het meest mee te maken?
“Vooral met praktische beslommeringen, dagelijkse zaken die verkeerd lopen. Nu spelen er ook de onderhandelingen over de rechtspositieregeling die heel wat voeten in de aarde hebben.”
Waarom ben jij militant geworden?
“Een paar collega’s wezen me erop dat vakbondswerk wel iets voor mij zou zijn. Er was ook een militant die de pensioenleeftijd naderde, dus er was verjonging nodig. Ik had vroeger al een engagement in de jeugdbeweging en kreeg ook wat meer tijd doordat mijn kinderen groter werden. Ik had altijd al het gevoel dat ik ergens een verschil wilde maken, dus waarom niet bij de vakbond?”
Lars Mahieu is 29 jaar en sinds 2021 militant voor ACV Defensie in de kazerne van Sint-Kruis in Brugge.
“Voor ik militant werd, viel het me al op dat er veel verhalen en foute informatie rondgaan onder het personeel. Ik vond het vooral vervelend omdat ik dan telkens opnieuw moest uitzoeken hoe het precies zat. Ik werd geen militant om mezelf te beschermen, maar wel omdat ik graag anderen help."
Wat zou je graag willen bereiken als militant?
“Ik wil mijn collega’s helpen, zeker op het vlak van welzijn. Ik zie veel mensen die het moeilijk hebben omdat ze te veel werk hebben of omdat ze thuis problemen hebben en niet weten waar ze terechtkunnen. De vakbond is vorig jaar gestart met het project ‘Hoe is’t eigenlijk écht met je?’ met de nadruk op de mens achter het werk. Een super initiatief waar ik me vol enthousiasme voor inzet.”
Wat zijn de oorzaken van die werkdruk?
“We maken een pensioengolf mee en tegelijk starten er veel jonge mensen met weinig ervaring. Dat zorgt voor veel extra werk voor de personeelsleden die naast hun vaste taken ook nog eens nieuwe personeelsleden moeten opleiden. Als er dan nog problemen thuis zijn, wordt het hen soms te veel.”
“Mijn jonge leeftijd geeft me trouwens extra motivatie. Er zijn weinig jonge krachten bij de vakbond en ik zie het als mijn taak om er jonge militanten bij te krijgen. Ik denk dat jongeren vooral bang zijn om militant te worden. Defensie biedt vaak tijdelijke contracten aan waardoor velen zich niet te hard willen roeren. Nochtans ben je voor een groot deel wel beschermd: je kan niet zomaar van eenheid verplaatst worden en dat is een belangrijke meerwaarde. Voor je vakbondswerk krijg je ook dienstvrijstellingen.
Voor een standaardmilitant bij Defensie zijn dat maximaal 35 dagen per jaar.”
Hoe wil jij jongeren overtuigen?
“Een militant beschikt over veel kennis, je weet waarover je praat en wat je rechten zijn. Ook voor je carrière kan het belangrijk zijn: je bent beter op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is binnen je loopbaan bij Defensie. Je moet de juiste mensen leren kennen en hen durven aan te spreken. Binnen ACV Defensie kom je ook terecht in een warme sfeer.”
👉 Zit je ook boordevol ideeën voor een betere werkplek? Hou ze niet voor jezelf, maar word militant bij ACV Openbare Diensten. Je bent meer dan welkom!