Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

“Ook als gepensioneerde profiteer je van het werk van de vakbond.”

Erna en Marie-Josée willen genieten van hun pensioen. Daarom blijven ze lid van de vakbond.

Erna (72) werkte 43 jaar als laborante in het ziekenhuis. Eerst in privéziekenhuizen, vanaf 1996 tot haar pensioen zes jaar geleden in een openbaar ziekenhuis. “Ik heb altijd als contractueel gewerkt.” Dat was anders bij Marie-Josée (65). “Ik was vastbenoemd bij het OCMW van Turnhout. Een groot deel van mijn loopbaan werkte ik bij de personeelsdienst. Vanaf 1997 tot aan mijn pensioen 4 jaar geleden deed ik de administratie van het woonzorgcentrum van het OCMW.” 

Genieten van je pensioen dankzij de vakbond

Solidariteit is de belangrijkste reden waarom ze na hun pensioen lid zijn gebleven van de vakbond. Erna: “Om als gepensioneerde lang, gezond en gelukkig te leven, moeten een paar randvoorwaarden zijn vervuld. Een voldoende hoog pensioen, want anders ben je niet aan het leven, maar aan het overleven. Of kwalitatieve zorg in het ziekenhuis of het woonzorgcentrum. Dat kan pas als het personeel kan werken in goede arbeidsomstandigheden. Toegankelijk openbaarvervoer is ook een cruciale randvoorwaarde om als minder mobiele gepensioneerde toch een sociaal leven te hebben.

Het is de vakbond die strijdt voor de randvoorwaarden die van jouw pensioen een aangename periode maken. Zij zorgen voor een welvaartvast pensioen, verhinderden de afschaffing van de perequatie van het ambtenarenpensioen en zorgden recent voor een beter stelsel van medisch pensioen. Maar koken kost geld: een groot deel van de financiering van de vakbond gebeurt door de leden. Dus hoe meer leden, hoe meer middelen. Aangezien wij als gepensioneerden direct of indirect nog mee profiteren van de realisaties van de vakbond, betaal ik nog elke maand mijn ledenbijdrage met plezier. Ik vind ook dat we als gepensioneerden solidair moeten blijven met andere generaties. Solidariteit gaat niet met pensioen.”

Blijven strijden

Zowel Marie-Josée als haar man betalen nog elke maand hun ledenbijdrage. “De vakbond heeft ons altijd goed geholpen en ook als gepensioneerde kunnen we nog altijd aankloppen met vragen. Het is ook tof dat we NT magazine ook na ons pensioen blijven ontvangen. De maandelijkse bijdrage kunnen we makkelijk missen en ACV kan dankzij deze bijdragen het verschil blijven maken in de samenleving. Het is belangrijk dat er organisaties zijn die opkomen voor de werknemers. We hebben al zoveel bereikt dankzij de vakbond, maar we moeten blijven vechten voor onze verworvenheden. Want één keer een recht is afgeschaft, krijgen we het nooit meer terug.”

 

Blijf lid als gepensioneerde en geniet van onze ledenvoordelen!

Je blijft ACV Openbare Diensten steunen en je blijft solidair met je (ex-)collega’s! Je blijft op de hoogte via NT Magazine en onze digitale media. Je kan blijven rekenen op onze dienstverlening: aarzel dus niet om ons te contacteren. Je betaalt een sterk verminderde bijdrage: 6,99 euro per maand. Je hebt recht op onze getrouwheidspremie volgens de duur van je lidmaatschap en mits vijf jaar lidmaatschap voor 2019.