SOFIE PRAET is penitentiair bewakingsassistent ploegchef en hoofdmilitant in Dendermonde. Ze werkt al 25 jaar in de gevangenis, waarvan 16 jaar als ploegchef. Toen Sofie in 1999 in de gevangenis van Gent begon, was ze een van de eerste vrouwen op een mannenafdeling. “Ondertussen is dat gelukkig geen unicum meer.” Wat helaas ook geen unicum is, zijn de problemen in en rond het gevangeniswezen.
“De grootste problemen zijn het personeelstekort en de overbevolking, die leiden tot meer agressie naar het personeel. De werkdruk blijft maar toenemen. We moeten met minder personeel hetzelfde werk doen en dat valt soms zwaar. De laatste jaren zijn er heel wat examens uitgeschreven om personeel aan te werven. In de oude gevangenis van Dendermonde werkten er zo’n 110 personeelsleden, in de nieuwe gevangenis zijn we nu met ongeveer 300.
Op een jaar tijd is er dus heel wat personeel bijgekomen. Bij de opening van de gevangenis in maart 2023, telden we 280 gedetineerden. Naarmate er collega’s bij kwamen, steeg dat aantal. Nu staat de teller op ongeveer 500 gedetineerden. Op bijna elke duo-cel is het eenpersoonsbed vervangen door een stapelbed.” Ondanks de inspanningen vanuit Justitie, blijft het moeilijk om kandidaten te vinden. Sofie vindt de inspanningen dan ook maar een druppel op een hete plaat. “De prioriteit moet het aanpakken van de overbevolking zijn. Je kan die tijdelijk verminderen door gedetineerden verlengd penitentiair verlof te geven, maar die komen na een tijd ook terug. Bovendien daalt de criminaliteit in België niet en worden sinds september vorig jaar ook de celstraffen van minder dan drie jaar effectief uitgevoerd.”
PETER MILLECAM is hoofd penitentiair assistent, en werkt in de gevangenis van Brugge. Hij schuift van alle vakbondsmilitanten al het langst mee aan de politieke onderhandelingstafels. Peter is militant voor ACV Openbare Diensten sinds 1998. “Ik heb al in zeven gevangenissen gewerkt.”
Over de personeelstekorten is Peter kort en bondig. “Die zijn er altijd geweest. Besparen op personeel is namelijk een zekerheid voor de overheid. De grootte van de personeelstekorten fluctueerde in de loop van de geschiedenis. De laatste jaren zijn ze relatief gezien iets minder groot. Eigenlijk moet je de situatie bekijken binnen de besparing op personeelsaantallen. Men heeft 10 procent van het personeel weggeknipt maar met de belofte dat de nieuwe kaders (onderhandelde personeelsaantallen) altijd opgevuld zouden zijn, wat niet het geval bleek. In Brugge kwamen we door de besparingen uit op 505 voltijdse equivalenten. Na onderhandelingen en enkele tijdelijke maatregelen kwamen we theoretisch op 525, in de praktijk zitten we met zo’n 500 voltijdse equivalenten.”
Het rekenwerk van Peter lijkt misschien ingewikkeld, maar is wel belangrijk om te begrijpen wat een van de oorzaken van het personeelstekort is. “Een voltijds equivalent wordt bij de dienst Penitentiaire inrichtingen berekend aan 186,5 shiften op jaarbasis. Dat cijfer werd lang geleden vastgelegd. Ondertussen zijn er een aantal verlofsystemen uitgebouwd die niet opgenomen zijn in de coëfficiënt.
Dat betekent dat het reële aantal dagen dat een beambte komt werken een stuk lager ligt dan 186,5 waardoor we met de tekorten zitten. Moest de overheid werk maken van een degelijk hr-beleid voor het personeel, dan zou mijn job als militant minimaal zijn.” Er zijn volgens Peter twee grote problemen bij Justitie: de overbevolking van de gevangenissen en de onderfinanciering. “Die laatste zadelde ons op met een totaal voorbijgestreefde infrastructuur. Koen Geens zei een tijd geleden: ‘Geef me 500 miljoen extra en ik wil weer minister van Justitie worden.’ Dat was ongetwijfeld een boutade maar ook de vinger op de wonde. Dat bedrag is minstens nodig. Het gros van de gevangenissen is in minder goede tot zeer slechte staat. De publiek-private samenwerking die men nu hanteert voor nieuwe gevangenissen, zet een hypotheek op de toekomstige investeringen.
Wanneer we de totaalsom van zo’n project maken, zien we dat er tussen start en opening van een nieuwe gevangenis weliswaar slechts een jaar zit – een stuk sneller dus dan met de Regie der Gebouwen – maar aan de andere kant is het minstens dubbel zo duur als het bouwen in eigen beheer.”
En dan zijn er nog talloze andere problemen. “Van Quickenborne en Van Tigchelt spraken altijd over een meer menselijke justitie. Ik nodig iedereen uit om te komen kijken in de gevangenis hoe menselijk de minister de strafuitvoering laat doorgaan.
Momenteel liggen er in Antwerpen 60 mensen op een matrasje op de grond. En dat in cellen voorzien voor 1 persoon, waar al een stapelbed in geplaatst werd. De menselijke waardigheid is totaal verdwenen. En Van Quickenborne besliste ondanks een negatief advies om de strafuitvoering van kortgestraften toch uit te voeren. Het gevolg zijn sociale onlusten in de gevangenissen. We mogen zeer blij zijn dat er nog geen gevangenissen afgebrand zijn. Gedetineerden hebben zelfs al solidariteitsacties met het personeel gehouden. Dat lees je nergens in de kranten.”