Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

De Vraag: "Mijn werkgever wil een bijzondere procedure medische overmacht opstarten omdat ik langdurig ziek ben. Wat kan ik doen?"

Elke dag staan de vakbondsconsulenten van ACV Openbare Diensten paraat om jouw vragen als lid te beantwoorden. Over een breed scala aan onderwerpen. Sven De Smet kreeg bovenstaande vraag in de mailbox.

Er zijn verschillende uitkomstenmogelijk na je bezoek aan de arbeidsgeneesheer, weet vakbondsconsulent Sven De Smet. “Het kan zijn dat de arbeidsgeneesheer je definitief ongeschikt verklaart om je job te doen. Het gevolg is dat je werkgever na afloop van de beroepstermijn, je arbeidsovereenkomst ontbindt omwille van een ‘definitieve medische overmacht’. In dat geval moet je geen opzeg presteren, en moet je werkgever ook geen opzegvergoeding uitbetalen.”

Aangepast werk mogelijk of niet?

Belangrijk om te weten is dat je als langdurig zieke ook zelf kan vragen naar ander of aangepast werk. “Als je deze vraag stelt, neemt de arbeidsgeneesheer dit verplicht op in de beslissing. Dan moet je werkgever onderzoeken of ander of aangepast werk mogelijk is in het kader van een re-integratietraject en dit met jou en de arbeidsgeneesheer overleggen.”

Niet akkoord?

“Je kan altijd beroep aantekenen tegen de beslissing van de arbeidsgeneesheer. Hiervoor heb je 21 (kalender)dagen de tijd. Of je in beroep gaat of niet, bespreek je best grondig met je arts. Doe dat als je ervan overtuigd bent dat je maar tijdelijk ongeschikt bent voor je bestaande job, en niet definitief ongeschikt zoals de arbeidsgeneesheer claimt.”

Verlies ik dan ook mijn ziekte-uitkering?

Daarop is het antwoord duidelijk: nee. Sven: “De beëindiging van je arbeidsovereenkomst staat los van de verdere erkenning van je arbeidsongeschiktheid door het RIZIV. En dus ook van je ziekte-uitkering. Daarover beslist alleen de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Je moet wel je ziekenfonds laten weten dat je arbeidsovereenkomst is ontbonden.”

Terug naar Werk-Fonds

Stel dat je werkgever de arbeidsovereenkomst toch beëindigt op grond van medische overmacht, dan hoeft dit niet het einde van je professionele loopbaan te betekenen. Want je werkgever moet in dat geval een bijdrage doen aan het Terug naar Werk-fonds. “Dat Fonds komt financieel tussen als je wil gebruikmaken van gespecialiseerde dienstverlening op maat zoals loopbaanbegeleiding of gepersonaliseerde coaching. Dat kan helpen om de stap te zetten naar een nieuwe job bij een andere werkgever”, besluit Sven.

 

Zit jij met vragen waar je niet direct een antwoord op weet? Stuur ze door naar nt@acv-csc.be