Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

“Door persoonlijk langs te gaan hoopten we op meer respons”

Wim Vervaet is administratief bediende bij de dienst secretariaat van de stad Lokeren. Daarnaast zet hij zich al zo’n 6 jaar in als militant voor onze vakbond, de afgelopen twee jaar als hoofdmilitant.

In januari 2025 fuseren Lokeren en Moerbeke. De voorbije twee jaar zag Wim hoe de twee besturen zich voorbereiden op de fusie. “Er zijn meteen na de beslissing over de fusie werkgroepen en samenwerkingen opgericht tussen de twee besturen om de fusie vlot te laten verlopen. Zo leerden toekomstige collega’s elkaar al kennen en ondersteunen. Maar nog niet alle details zijn duidelijk, sommige beslissingen wil het huidige bestuur overlaten aan het toekomstige bestuur. Er leven nog vragen en bezorgdheden onder de medewerkers, vooral in Moerbeke. We weten wel al zeker dat er geen ontslagen zullen vallen, dat is positief. En er zijn ook al toezeggingen gedaan om extra personeel aan te werven op diensten waar het noodzakelijk blijkt te zijn.” 

De lancering van de nieuwe enquête voor medewerkers van lokale besturen vormde een goede gelegenheid om de noden en bezorgdheden van de mensen in Lokeren en in Moerbeke vast te leggen. “Het rapport van onze gemeentes willen we voorleggen aan het bestaande en het nieuwe bestuur, dan kunnen ze er meteen mee aan de slag. Als vakbond hebben we een goede relatie met het bestuur en is alles bespreekbaar. Het is namelijk in niemands belang dat de dienstverlening mank zou lopen of dat er mensen langdurig zouden uitvallen door de grote druk die op hun schouders terechtkomt.”

“Met toestemming van de algemeen directeur ging ik met militanten Mischa, Filip en onze secretaris Diane Van Cauter een dag langs bij de grote diensten in Lokeren en Moerbeke om de enquête te promoten. Door persoonlijk aanwezig te zijn en het belang van de enquête uit te leggen, hoopten we op veel respons. In Moerbeke waren geen militanten actief, nu weet het personeel bij wie ze terechtkunnen. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten!” 

Als militant hoopt hij mee de overgang goed te laten verlopen voor alle personeelsleden. “Het allerbelangrijkste is dat iedereen zich goed zal voelen in de nieuwe structuur en omgeving. Dat we elkaar de nodige tijd geven om te leren omgaan met de veranderingen door de fusie, op een respectvolle manier en in vertrouwen.”

Wim is tevreden over het personeelsbeleid bij de stad Lokeren, er was dan ook geen specifieke aanleiding waarom hij 6 jaar geleden militant werd. “Ik was net als mijn ouders wel lid van het ACV, maar ik wist niet precies wat de rol van militant inhield. Toen ik via via hoorde dat ze voor de stad  Lokeren op zoek waren naar nieuwe militanten, sprak me dat wel aan omdat ik altijd al actief ben geweest in het verenigingsleven en sociaal geëngageerd ben. Voor ik mij kandidaat stelde, polste ik bij verschillende collega-militanten en hun verhaal overtuigde mij.