Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Fatih en Aydin zijn net verkozen bij de sociale verkiezingen

Aydin Kaya werkt sinds 2008 als bus- en tramchauffeur bij De Lijn Oost-Vlaanderen, met als stelplaats Gentbrugge. Collega Fatih Taser startte er in 2016. Op 23 mei 2024 werden ze allebei verkozen als vakbondsafgevaardigde.

Sindsdien zetelt Aydin in de ondernemingsraad en Fatih in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) van De Lijn Oost-Vlaanderen. Dat ze verkozen waren, was voor hen allebei een mooie verrassing.

AYDIN: “Het was de eerste keer dat we deelnamen aan de sociale verkiezingen als lid van ACV Openbare Diensten, al was ik al eerder actief als militant bij een andere vakbond. Ik stond op de vijfde plaats op de lijst, en Fatih stond zevende. Toch kregen we genoeg voorkeurstemmen om verkozen te worden. Dat maakt ons extra gemotiveerd: we willen onze collega’s helpen, het goed doen voor onze achterban. Nu de verkiezingen voorbij zijn, moeten we het waarmaken. We willen hun stem waardig zijn.”

FATIH: “We zijn heel close met onze collega’s en praten veel met elkaar. Over dingen die niet met het werk te maken hebben, maar ook over wat beter kan. We weten heel goed wat er leeft. En ook bij de vakbond zelf zijn we een hechte groep.”

AYDIN: “Onze secretaris is iemand die echt luistert, die in dialoog gaat. Dat is een grote sterkte.”

FATIH: “Dat doet veel: als iemand achter je staat en je ondersteunt. Je doet dit werk als militant uiteindelijk als vrijwilliger; dat doe je met extra veel plezier als je secretaris en medemilitanten je steunen.”

AYDIN: “Ik ben militant geworden omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. En nu zit ik in de ondernemingsraad, en voer ik als militant verzoeningsgesprekken tussen collega’s en leidinggevenden.”

FATIH: “Dat is ook mijn motivatie: mensen helpen. Je wéét wat er op de werkvloer leeft en je kan je steentje bijdragen om dingen te veranderen. Ons diensthoofd is altijd bereid om gesprekken te voeren. Ze is er voor haar chauffeurs. Dat doet ook veel.”

AYDIN: “Een van de thema’s die we op tafel zullen leggen is agressie. Die heb ik zien toenemen in de loop van de jaren. Vroeger hadden mensen respect voor een buschauffeur. Nu niet meer. Een tijdje geleden kreeg een collega slaag toen hij twee ruziënde passagiers wilde kalmeren. Toen hebben we gezegd: nog één keer zo’n incident en we leggen het werk neer.”

FATIH: “Een tijdje later was het dan zover, een aantal collega’s kregen te maken met agressie tijdens een controleactie. Ze raakten zelfs gewond. Dat was de druppel! Op 6 april hebben we het werk neergelegd. Het heeft ons een gesprek met de burgemeester opgeleverd, en binnenkort zitten we nog eens met hem samen. We willen onder andere dat de bestuurscabine een extra afscheiding krijgt – dat is intussen in uitvoering - en dat de controleurs meer steun krijgen.”