Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

De Vraag: "Wanneer stap ik het best over naar het nieuw loongebouw bij de Vlaamse overheid?"

Elke dag staan de vakbondsconsulenten van ACV Openbare Diensten paraat om jouw vragen als lid te beantwoorden. Over een breed scala aan onderwerpen. Hans Vandevelde kreeg bovenstaande vraag in de mailbox.

Vanaf 1 januari 2025 krijgen de personeelsleden mogelijkheid om in te stappen in het nieuw loongebouw. De overheid zal jaarlijks een drietal instapmomenten voorzien. Maak je de overstap, dan is deze definitief. Overstappen naar dit nieuw loongebouw staat los van je statuut: statutairen blijven statutair, contractuelen blijven contractueel (tenzij je een gezagsfunctie opneemt).

Het ogenblik waarop je instapt in dit nieuwe loongebouw heeft gevolgen voor je toekomstige verloning bij de Vlaamse overheid. Dit hangt af van verschillende factoren zoals je huidig statuut, je huidige functionele loopbaan, de verdere duur van tewerkstelling bij de Vlaamse overheid en de toekomstige trap in de loonschaal van het nieuw loongebouw. Je wordt ingeschaald in de nieuwe schaal op basis van het overeenkomstig loon en niet op basis van geldelijke anciënniteit.

Om onze leden hierover een correct advies te verlenen, hebben we een berekeningstool ontwikkeld. Als lid krijg je eenmalig de kans om via onze website een raming aan te vragen. Zo kom je te weten wanneer je best overstapt. 

We berekenen wat het meest voordelige overstapmoment zal zijn voor de gehele verdere loopbaan én voor de eerste 5 jaar, rekening houdend met de opgegeven variabelen. We simuleren verder ook een overzicht van het cumulatief geldelijk voordeel of nadeel voor elke verdere jaarlijkse instapoptie. Op die manier ondersteunen we jou bij het maken van een zeer belangrijke keuze. Heel wat factoren bepalen het meest voordelige instapmoment. De keuze om over te stappen is definitief en heeft op termijn grote financiële gevolgen.

Wil je zelf ook advies krijgen? Vraag het hier aan.

 

Zit jij met vragen waar je niet direct een antwoord op weet? Stuur ze door naar nt@acv-csc.be