Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Eerste dienst is verhuisd naar nieuwe Belpairegebouw

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten. Deze keer gaan we naar het Marie-Elisabeth Belpairegebouw.

"Wordt aan gewerkt"

“Aannemers zijn nog volop in de weer in en rond het splinternieuwe Marie-Elisabeth Belpairegebouw, vlak bij het Brusselse Noordstation. Het gebouw wordt tegen het eind van het jaar de thuisbasis van bijna vijfduizend werknemers van de Vlaamse overheid.
Sport Vlaanderen verhuisde als eerste, begin februari. “Welkom in onze jungle”, begroet Kristof Aelbrecht, administratief medewerker bij Sport Vlaanderen, ons. “Er zijn zo’n 10.000 planten in het hele gebouw. Meer dan het aantal werknemers (lacht). Hopelijk vangen ze niet te veel stof.”

Stoffig is het inderdaad nog, want de werken in de gerenoveerde WTC-torens zijn nog volop bezig. Enkel de centrale balken zijn gebleven. De rest is afgebroken en gerecycleerd tot grondstof voor de verbouwingen. 
Het gebouw is een schoolvoorbeeld voor de bouw van de toekomst. Het is circulair en voorzien van de nieuwste technieken. “Water en warmte worden uit de grond opgepompt, zonnepanelen voorzien in stroom, parkeerplaatsen krijgen elk een laadpunt … en ga zo maar door.”

Ook aan voorzieningen geen gebrek. Er is een volledig uitgeruste sportzaal, een spinningzaal, een fitnessruimte en voldoende douches. “Daar zijn we bij Sport Vlaanderen heel blij mee”, vertelt Kristof enthousiast. “Nu zijn ze nog niet in gebruik, want er wordt nog aan gewerkt. Ik hoop dat we snel met de collega’s eens kunnen komen sporten.” 
‘Er wordt nog aan gewerkt’ keert regelmatig terug tijdens de rondleiding. Het restaurant, dat voor vierhonderd medewerkers een plek biedt … en de meeste verdiepingen zijn nog ‘under construction’. Tot grote frustratie bij de diensten die wél al verhuisd zijn: “Ik heb het gevoel dat we hier een paar maanden te vroeg zitten. Het is nog meer een werf dan een werkplek”, zucht hij. “Hopelijk is dat snel voorbij.”

Tegen het eind van het jaar zou iedereen verhuisd moeten zijn. “Dan is het afwachten of iedereen die op kantoor wil werken effectief een werkplek zal hebben. In het nieuwe plan wordt er uitgegaan van veel thuiswerk, maar op dinsdagen en donderdagen zijn er vaak fysieke vergaderingen.”

Kristof werkt sinds 2016 voor Sport Vlaanderen en engageert zich sindsdien ook voor ACV Openbare Diensten. “In het Arenberggebouw zat ik in de werkgroep van het gebouw. Nu is dat nog niet bepaald, dus ik wacht nog even af.”