Congres

Elke vijf jaar organiseert het COV een algemeen congres. We blikken dan terug op de voorbije periode en zetten de (kracht)lijnen uit voor de volgende vijf jaar. Op 23 en 24 november 2018 vond het achtste COV-congres plaats in Houffalize, dat draaide rond ons streefdoel “Vrij en Krachtig Onderwijzen.”

Congresspeech Marianne Coopman: "Er is niet één oplossing"

In haar openingsspeech vertelde onze algemeen secretaris Marianne Coopman dat vrij en krachtig onderwijs niet gerealiseerd wordt met één wonderoplossing. Volgens het COV zijn er inspanningen nodig op diverse sporen. Het begin van haar speech kan je hier bekijken:

Publicaties

Tijdens het congres blikten we terug op de laatste periode en gingen we na welke stappen we in vijf jaar als organisatie gezet hebben en welke dossiers in de kijker stonden of staan. Op basis daarvan werden ook doelstellingen bepaald die de koers van het COV tot 2023 zullen bepalen. 

Al die inzichten werden gebundeld en kan je hier nalezen:

Er werd ook een speciale Basis-editie over het congres gepubliceerd. De inspiratieteksten daaruit vind je hier:

Inspiratiesessies

De voorbereidingen voor het congres begonnen al eind 2017. Toen organiseerde het COV voor haar leden twee inspiratiesessies rond het thema "Droomwerk(en) in basisonderwijs." Daar wisselden onze leden ideeën uit over wat hen energie geeft in onderwijs. Hoe zien zij hun job op school evolueren, nu en in de toekomst? Waar verlangen zij naar om sterk onderwijs en krachtige leraren te blijven waar maken? Deze verhalen namen we mee in voorbereiding naar het COV-congres van november 2018. Twee sprekers, Geert Kelchtermans (KU Leuven) en Angelo Gavrielatos (Education International), inspireerden de gesprekken.


Je vindt een verslag van de sessies in de Congres-Basis.

De eerste spreker op de inspiratiesessies was Angelo Gavrielatos, al jarenlang een verwoed voorvechter van de belangen van leraren en openbaar onderwijs. Hij was voorzitter van de Australische onderwijsvakbond maar zette daarna zijn strijd internationaal verder bij Education International, de wereldwijde federatie van onderwijsvakbonden waar ook het COV toe behoort. Angelo is verantwoordelijk voor de campagne voor het indijken van de privatisering en commercialisering van onderwijs. Angelo Gavrielatos: “Ik kom op veel plaatsen en soms zeggen collega's mij: in ons land is er geen privatisering. Dan zeg ik: werkelijk? Je merkt het misschien niet. En zelfs als je gelijk hebt, is het een kwestie van tijd. Het is belangrijk dat je de analyse maakt, dat je kijkt naar privatisering en de mate waarin het fenomeen zich voordoet in je land. Zorg ervoor dat het niet geleidelijk aan gebeurt. Zorg dat je niet overvallen wordt door de tsunami. Begin nu aan die analyse, een analyse die voortvloeit uit een diepgaande betrokkenheid.”

Benieuwd naar zijn lezing? Die kan je hier bekijken:

De tweede spreker op de inspiratiesessies was Geert Kelchtermans. Hij wees onze leden op een heel fundamentele spanning waarmee leraren steeds weer moeten zien om te gaan in hun praktijk. “Aan de ene kant is het nodig om in concrete situaties doelgericht, planmatig en systematisch te handelen. Je gebruikt je inschattings- en beoordelingsvermogen, maakt zorgvuldig keuzes, gebruikt je kennis en vaardigheden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan wat de leerling, collega … van jou verwacht of vraagt. Je stelt een doel, mikt op een welbepaald resultaat. Aan de andere kant is de pedagogische werkelijkheid complex en dynamisch. Dat komt omdat ze over mensen gaat en niet over dingen of producten. Bovendien kan je nooit helemaal zeker weten of je inschatting, je oordeel ook helemaal terecht was. Dat kan alleen maar blijken uit het vervolg.”

De video van zijn lezing bekijk je hier, of beluister de podcast: 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.