Je centrale op sociale netwerken
Van 24 april tot 26 mei 2023 organiseert het COV syndicale verkiezingen. Ook jij krijgt de kans om de inspraak op jouw school mee vorm te geven als gedreven COV-kandidaat. Vakbondsafgevaardigde worden, dat is toch iets voor jou! Je kandidaat stellen kan tot uiterlijk 30 maart 2023.
Het kandidatenformulier invullen is bij deze verkiezingen de enige geldige manier om je kandidaat te stellen. Alle kandidaten moeten zich tegen uiterlijk 30 maart registreren.
Heb je nog vragen over de verkiezingen in jouw school? Via onderstaande link vind je meer info over het verloop van de syndicale verkiezingen.
Meer over de procedures op jouw school
Een antwoord op al je vragen:
-
Wat moet ik kennen en kunnen als vakbondsafgevaardigde (VA)?
Onze VA’s zijn géén superhelden of alleskunners. Wel mensen van vlees en bloed. Eigenschappen die we in hen waarderen zijn bijvoorbeeld: hart op de juiste plaats, leergierig, behulpzaam, geduldig, durft opkomen voor zwakken en tegen onrecht, luisterend oor, diplomatisch, flexibel. Ook jij kan VA worden met jouw talenten! -
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
Aan deze vier:
- Je bent TADD of vastbenoemd.
- Je werkt minstens 1/3de van een volledige opdracht in je school.
- Je bent geen directeur of lid van het schoolbestuur.
- je moet de engagementsverklaring voor de kandidaat-militant onderschrijven
-
Wat kan ik als VA doen voor mijn collega’s?
Je verdedigt hen en onderhandelt met directie en/of schoolbestuur over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Zo zorg jij voor inspraak en werkbaar werk op school! Je geeft info aan je collega’s bij de koffie, in de gang of in de personeelsvergaderingen. Je helpt je collega’s met hun vragen over werken in het onderwijs.
-
Wat als ik nog niets van onderwijswetgeving ken?
Geen zorgen! Het COV staat voor je klaar. Je kan terecht bij je inspraakbegeleider en de COV-dienstverleners. Je kan collega’s ook steeds naar hen doorverwijzen. Je krijgt info in je mailbox, op de website en kan deelnemen aan vormingen en infomomenten via je lokale bestuur.
-
Hoe word ik VA?
Je stelt je kandidaat via het kandidatenformulier. Kandidaturen worden verwacht vanaf nu tot uiterlijk 30 maart. Je wordt verkozen door de COV-personeelsleden van de school tijdens de verkiezingen. Als er voldoende COV-leden op school zijn, kunnen er zelfs twee of meer VA’s verkozen worden.
-
Wie organiseert de VA-verkiezingen in mijn school?
Is er nu al een VA op je school? Dan organiseert hij/zij de verkiezingen.
Is er nog geen VA op je school? Neem contact op met je kring- of regiobestuur: zij zullen iemand aanduiden die de verkiezingen zal organiseren.- lokale verkiezingsverantwoordelijke Antwerpen
- lokale verkiezingsverantwoordelijke Limburg
- lokale verkiezingsverantwoordelijke Vlaams-Brabant
- lokale verkiezingsverantwoordelijke Oost-Vlaanderen
- lokale verkiezingsverantwoordelijke West-Vlaanderen
-
Help, er is nog geen VA bij mij op school! Wat als ik de eerste kandidaat ben?
Dan ben je zeker en vast nodig! We geven je kandidatuur extra steun en staan voor je klaar. Je kan ook altijd terecht bij je lokale verkiezingsverantwoordelijke van jouw kring of regio. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om contact op te nemen met je inspraakbegeleider.
-
Hoe lang duurt mijn engagement en wat verwacht het COV?
Het mandaat van vakbondsafgevaardigde start op 1 september 2023 en duurt in principe vier jaar, tot 31 augustus 2027. Het COV stelde een heldere engagementsverklaring op over wat wij verwachten van onze vakbondsafgevaardigden en wat zij van ons mogen verwachten. Samen dragen we onze waarden en de missie van het COV uit.
-
Ben ik als VA beschermd?
Ja. Je opdracht als VA mag nooit een reden zijn voor je directie en/of schoolbestuur om je een negatieve evaluatie of tuchtsanctie te geven. Het COV staat voor je klaar met juridisch advies.
-
Hoe ondersteunt het COV een VA?
Als vakbondsafgevaardigde sta je er niet alleen voor. VA zijn is ook niet moeilijk. Je hoeft niet alle wetgeving onder de knie te hebben. Je leert het immers op te zoeken en je leert al doende. Het COV houdt je op de hoogte van de syndicale actualiteit, via onze website, nieuwsbrieven, Basis,… zodat jij, op jouw beurt, de COV-leden in je school kunt informeren.
We organiseren syndicale vorming om je kennis te verrijken en je netwerk te vergroten om je collega’s te kunnen helpen. Jij kan hen de basisinformatie geven en hen, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste COV-dienst. En je kan altijd rekenen op de ondersteuning van onze inspraakbegeleiders. We bieden jou een luisterend oor, een hulplijn, een vangnet voor problemen of moeilijkheden, van individuele of collectieve aard en ondersteunen je bij overleg, conflicten en onderhandelingen.
Bij wie kan je terecht?
Je staat er niet alleen voor. Vragen, twijfels of nood aan extra uitleg. Neem contact op met ons! Wij staan klaar voor jou.
- Onze lokale verkiezingsverantwoordelijken (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen)
- Onze inspraakbegeleiders
- Onze medewerkers via cov.durftevragen@acv-csc.be
Handig materiaal
Laat je inspireren
In Basis laten we in verschillende rubrieken VA's aan het woord over hun engagement. Enkele artikelen kan je hier lezen:
- Isabel en Lien: Een duurzaam lokaal VA-duo
- Ward Kerkhofs: Omdat het COV veel voor je regelt
- Veerle Bockaert: Omdat het COV voor onze job opkomt
- Sven Lannoo: Omdat ik heel veel bijleer
- Greet en Leen: Er zijn voor je collega's
- Bart Bex: Omdat je op school bij het COV terecht moet kunnen
- Maarten Hermans: Hoe kunnen we werk maken van duurzame engagementen?
- Jos Mercken: Elke school verdient een vakbondsafgevaardigde
- Christel Patfoort: Je engageren brengt zoveel geluk
- Sven en Sander: We hebben onszelf moeten heruitvinden als leraar