Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

9 november: algemene actie- en stakingsdag, ook in het onderwijs

Alles is te duur! Teveel mensen zitten in de problemen en zijn ongerust over hun toekomst. Het nationaal Bestuur van het ACV besliste om op 9 november een algemene actie- en stakingsdag te organiseren.  

 

De toestand is zeer ernstig voor wie geen hoog loon verdient en toch geen aanspraak kan maken op het sociaal energietarief. Voor singles en alleenstaande ouders die het met één loon moeten rooien. Voor mensen die veel en heel dure verplaatsingen moeten maken voor het werk. Voor werknemers die al maanden hoge facturen en rekeningen moeten betalen en toch moeten wachten op een indexering. Voor mensen die er een of twee bijbaantjes moeten bijnemen om alles te kunnen betalen. Voor de werknemers die in tijdelijke werkloosheid dreigen te worden geplaatst.  
Voor gepensioneerden, zieken, invaliden en werkzoekenden die van een zeer lage uitkering, soms onder de armoedegrens, moeten leven. De sociale toestand is ronduit zorgwekkend.  

 

Er moet snel een prijsplafond voor gas en elektriciteit komen. Het sociaal tarief moet uitgebreid worden. De aanvallen op de index moeten stoppen. Dit zijn eisen die ook in onderwijs en in de gezinnen van collega’s, leerlingen en studenten van groot belang zijn. Ben je solidair met deze algemene actie- en stakingsdag en onderschrijf je de eisen, dan kan je rekenen op een dekking van je stakingsdeelname en ontvang je bij loonverlies ook een stakingsvergoeding. Blijf op de hoogte via onze website en sociale mediakanalen en www.hetacv.be/actie

Ben je solidair?

Samen met VSOA Onderwijs en COC dient COV een stakingsaanzegging in voor woensdag 9 november. Zo is elk personeelslid in onderwijs dat solidair wil zijn, gedekt. COV-leden die staken, hebben daardoor recht op een stakersvergoeding. Het is mogelijk om een volledige of een halve werkdag het werk neer te leggen. Voor je stakersvergoeding moet je een stakerskaart indienen. Druk deze af, vul in en onderteken. Let op: de stakerskaart inscannen en mailen kan niet! Waar je de kaart bezorgt, lees je hieronder in de FAQ over loonverlies en vergoeding.

Als vakbondsafgevaardigde kan je samen met je directeur een brief bezorgen aan het schoolbestuur met meer uitleg. Je vindt een modelbrief voor schoolbesturen hier. 
En ook de ouders kan je informeren. Je vindt een modelbrief voor ouders hier.

Heb je nog vragen over de staking? Je kan de antwoorden op de veelgestelde vragen hier terugvinden:

Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.