Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.09 - Vlaamse overheid

Universiteit Gent

Infobericht UGent - maart 2021

Wijzigingen verlofreglement

Belangrijk bericht aan diegenen die een verlofstelsel lopende hebben waarbij men 50 % arbeidsduurvermindering heeft opgenomen en nog 50 % actief is op de werkvloer. Het gaat enkel over volgende verlofstelsels: 

  • verlof voor verminderde prestaties (een recht bij 2 kinderen onder de 15 jaar of u bent ouder dan 50 jaar)
  • gecontingenteerd verlof (onbetaald verlof) of verlof voor een stage/winstgevende activiteit (combinatie van de twee). 

Onderstaand artikel is van toepassing:

Artikel 8 van dit reglement stelt dat personeelsleden die langer dan 24 maanden afwezig zijn als gevolg van een verlofstelsel, bij terugkeer niet naar de oorspronkelijke plaats terugkeren. Hen wordt een passende functie binnen de faculteit of instelling gezocht, dit ter aanvulling op hun reeds bestaande 50% tewerkstelling. De vervanger die hen conform het reglement van 2019 voor de onderbreking verving, blijft op deze functie en krijgt na 24 maanden een contract van onbepaalde duur. 

https://sharepoint.ugent.be/sites/codex/SiteAssets/spdict/codex.aspx

We hebben verschillende problemen bij het bestuur aangekaart:

  • Dit is een maatregel die vooral de vrouwen hard treft! Zij nemen nog steeds het vaakst een verlofstelsel om een periode te overbruggen met kleine kinderen. Wanneer zij beslissen om hun tewerkstelling opnieuw uit te breiden naar een hoger percentage (wanneer de kinderen minder begeleiding nodig hebben), komen ze tot de vaststelling dat ze elders tewerkgesteld kunnen worden. Dat heeft gevolgen voor jobinhoud, jobkansen, mogelijke bevorderingskansen ... 
  • De maatregel ontmoedigt personeel om dit verlofstelsel op te nemen, wat haaks staat op het beleid dat we voeren om gezin en werk zo goed mogelijk te kunnen combineren.
  • Er zijn onduidelijkheden over de rechten van contractuelen.

Toch werd het reglement goedgekeurd. Het is raadpleegbaar in de codex.ugent.be. Wij stapten naar onze juridische dienst en naar Unia. We houden je verder op de hoogte.

Als je er zeker van wilt zijn dat je in de toekomst naar jouw oorspronkelijke werkplek terug kan keren, trek je het best jouw huidige verlofstelsel in vóór 1 april 2021. Op die datum gaat het nieuwe reglement in.

Je kan een nieuwe verlofaanvraag doen, dit rekening houdend met een aanvraagtermijn van twee maanden. Zorg ervoor dat de verlofstelsels niet op elkaar aansluiten (plaats tussentijds eventueel wat verlof) want dan worden ze samengeteld om tot de 24 maanden te komen. 

Vragen? Mail naar stefanie.vermeire@ugent.be of mail naar verloven@ugent.be (dienst van mevr. Nancy De Vos).

Overheveling van contractueel personeel naar het statutaire kader

Van zodra de raad van bestuur de overheveling goedkeurt (mogelijks op 11 maart), kan kan er gestart worden met de overheveling volgens een tijdspad en in verschillende cohorten

Principieel hebben we niks tegen een overheveling, integendeel, maar wel met de manier waarop. We gaven vandaag dan ook een niet-akkoord omdat op tal van onze vragen/bezorgdheden geen antwoord werd geformuleerd.

Voordelen alle aard en kosten eigen aan de werkgever: wijzigingen

Een ‘voordeel van alle aard’ is een voordeel dat de werkgever gratis of tegen een lage vergoeding toekent, zoals bijvoorbeeld een internetabonnement, een smartphone, een bedrijfswagen … De voordelen van alle aard worden beschouwd als een beroepsinkomen. Er moet dus belasting betaald worden op het bedrag dat overeenkomt met de waarde van het voordeel van alle aard.

De ‘kosten eigen aan de werkgever’ zijn zuiver professionele kosten die normaal ten laste vallen van de werkgever, maar door de werknemer zijn gedragen. De terugbetaling van de kosten wordt niet als een beroepsinkomen gezien en is dus niet belastbaar.

Met de overheidsdienst zijn afspraken gemaakt om de Universiteit Gent te laten voldoen aan alle wettelijke bepalingen. De afspraken werden geconcretiseerd in een ruling die een geldigheid heeft van 5 jaar. In deze ruling is getracht, binnen de krijtlijnen van de wetgeving, tegemoet te komen aan de eigenheid van de Universiteit Gent.  Daarnaast is het uitgangspunt geweest om zoveel als mogelijk buiten het vaarwater van 'voordelen van alle aard‘ te blijven en terugbetalingen uit te voeren voor dat gedeelte dat als 'kosten eigen aan de werkgever' kan beschouwd worden.

Meer info over de afspraken vind je hier terug. 

Er werd aan het bestuur gevraagd om verder hierover te communiceren aan alle personeelsleden die mogelijks voor deze nieuwe ruling in aanmerking komen.

Mochten er sommige zaken niet duidelijk zijn, neem dan contact op met DFIN.

Dienstvrijstelling voor personeelsleden die zich laten vaccineren

Personeelsleden die tijdens de werkuren opgeroepen worden om zich te laten vaccineren, kunnen daar dienstvrijstelling voor krijgen. Je krijgt de vrijstelling voor het traject ernaartoe en terug, de duur van de vaccinatie en de tijd nodig ter plaatse.

Vraag tot mentale ondersteuning van het personeel die naar aanleiding van deze pandemie het moeilijk hebben

Er wordt nagegaan in welke mate het personeel terecht kan bij onze diensten. Er werd op Vlaams niveau door verschillende rectoren een vraag gesteld om daar middelen voor te voorzien.

Ondertussen lanceerde Divergent via de website van de VDAB een oproep om een pool van psychologen aan te stellen om in tijden van nood sneller te kunnen inspelen op deze noden.

Enquête anders werken na corona

Tussen 7 en 21 november 2020 vulden jullie massaal onze enquête in. We gingen na hoe telewerken deel uitmaakt van jullie arbeidsorganisatie en hoe jullie naar de toekomst jullie werkplek definiëren. 

In ons krantje van maart vind je de resultaten terug. De resultaten worden verder besproken in het informeel POC. Het ACV lanceert de komende maanden ook een campagne over anders werken.

Als je niet kan telewerken, deel dan je ervaring met ons door te mailen naar hilde.dewulf@ugent.be.