Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.09 - Vlaamse overheid

Verkiezingen UGent 2022

De ATP-verkiezingen voor de Raad van Bestuur van UGent komen eraan. Breng op 25, 26 of 27 april je stem uit op deze kandidaten:

 

 

3 (2)

"De afgelopen 10 jaar was ik jullie vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Dat heb ik met veel passie en inzet gedaan en steeds met jullie belangen voorop.

Met vertrouwen stel ik jullie graag Hilde en Inge voor die mij in de raad zullen opvolgen. Zij zijn al jaren werkzaam als ATP en actief betrokken bij het beleid van de UGent.

Ik kies voor hen omdat continuïteit en ‘onmiddellijk ingewerkt zijn’ van groot belang zijn in deze woelige tijden. De komende jaren staan we voor grote uitdagingen. De jarenlange onderfinanciering dwingt ons keuzes te maken die niet altijd populair zullen zijn. Het is aan ons om het bestuur te laten inzien wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes en waar nodig die keuzes te steunen, al dan niet te verwerpen.

Dat zal veel vergen van onze kandidates, maar ik ben ervan overtuigd dat ze goed voorbereid ten tonele komen. Ze staan er niet alleen voor, ik sta hen bij waar mogelijk, dat maakt drie vrouwen sterk!

De komende jaren willen we onze pijlen verder richten op de volgende thema’s: welzijn, anders werken, progressieve tewerkstelling, interne mobiliteit en loopbaankansen, veiligheid."

"Ik werk al bijna vijfendertig jaar aan de UGent waarvan zeventien jaar voor de Dienst Maaltijdvoorzieningen en bijna achttien jaar voor het Decanaat van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Ik heb dus al verschillende facetten van onze universiteit leren kennen.

Het vakbondswerk werd mij van jongs af aan bijgebracht. Mijn vader, Guido Dewulf, werkte niet alleen zelf ook voor de UGent, hij was jaren ATP-vertegenwoordiger en militant voor het ACV.

Een lange loopbaan bij de UGent, een hart voor vakbondswerk en mijn dagelijkse interacties met tal van gedreven en gemotiveerde collega’s, zorgen ervoor dat ik me opnieuw wil engageren als afgevaardigde voor het ATP. Ik ben vastberaden om mij in alle organen waarin ik zetel in te zetten voor alle personeelsleden.

Op universitair niveau was ik effectief lid van het POC (personeelsonderhandelingscomité) en plaatsvervanger van Stefanie Vermeire in de raad van bestuur. Sinds het ontslag van Stefanie in maart 2022 ben ik effectief lid van de raad van bestuur.

Op facultair niveau zetel ik in de faculteitsraad, de bouwcommissie en de pr-commissie. Ik ben ook lid van het bestuur van de facultaire ATP-vereniging.

Inspraak, welzijn op het werk en werkbaar werk (ook voor 50+ers) zijn zeer belangrijke thema’s voor mij. Heel wat collega’s spreken me hierover aan. Ik ben er dus van overtuigd dat ik een meerwaarde kan betekenen en zet me voor elk dossier ten volle in. Ik ga daarbij discreet en bedachtzaam te werk. Zo kan ik niet alleen een constructieve bijdrage leveren in ieder dossier, maar ook inzichten meenemen naar de raden waarin ik jullie vertegenwoordig.

Samen met Stefanie en Inge vorm ik een sterk team om jullie belangen te verdedigen!"

4 (2)

5

"Ik werk sinds oktober 2004 bij de Directie Onderwijsaangelegenheden, Afdeling Studentenadministratie en Studieprogramma’s waar ik samen met mijn vijf collega’s de dossiers van studenten met een buitenlands diploma beheer.

In oktober 2012 werd ik afgevaardigde voor het ACV en sinds dan zetel ik in het personeelsoverlegcomité om de belangen van het personeel te verdedigen. Wekelijks is er overleg met ons bestuur waar Stefanie Vermeire en ik samen proberen om de nieuwe reglementen voor alle personeelsgroepen (ZAP, AAP, ATP) te onderhandelen met de beste uitkomst voor iedereen.

Ik ben sinds vorige jaar ook lid van de Commissie Levenslang Leren. Respect, eerlijkheid, gelijkheid en welzijn op het werk zijn thema’s die mij nauw aan het hart liggen en waar ik mij dan ook ten volle voor inzet. Een goede communicatie is voor mij de basis van de oplossing van veel problemen.

Samen met Hilde en Stefanie en ook met de andere militanten van onze vakorganisatie staan wij klaar voor jullie!"

Hier zetten we de komende jaren op in

Welzijn

Het zou goed zijn om binnen iedere faculteit en directie een loopbaancoach te hebben die de tijd en middelen krijgt om deze functie uit te voeren op maat van het individu.

Anders werken

Anders werken is werken in een nieuwe realiteit. We stimuleren het opstellen van ‘On/Off campus’ charters en herbekijken takenpakketten om dit zo maximaal mogelijk aan te bieden aan medewerkers.

Progressieve tewerkstelling

In de toekomst hebben we nood aan een centraal aanspreekpunt voor medewerkers die in een traject van progressieve tewerkstelling stappen. De rollen moeten duidelijk gedefinieerd worden.

Interne mobiliteit

We werken de cel loopbaanbegeleiding verder uit met decentrale ankerpunten en een uitbreiding van de mogelijkheden tot alternatieve tewerkstelling, implementeren van nieuwe vaardigheden en opleidingen gericht op nieuwe functies en knelpuntfuncties.

Veiligheid op het werk

We streven ernaar de juiste beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Ook willen we een nauwe opvolging van knelpunten, verplichte opleidingen in het kader van veiligheid en welzijn en een verdere implementatie van preventieve maatregelen.

ACV_Affiche_420x297_300dpi-klein

 

Breng je stem uit op 25, 26 of 27 april!

Stefanie, Hilde en Inge willen ook de komende jaren opnieuw voor jou klaarstaan en jou belangen verdedigen. Breng dus zeker je stem uit op dit sterke team!

Onze verwezenlijkingen van de voorbije jaren

Reglement vergoedingen en toelagen

Het was nooit helemaal duidelijk wie wat kreeg voor welke prestatie. Na veel overleg en inspanningen is er nu een reglement gekomen met duidelijkheid en transparantie over allerlei vormen van salariëring. 

'On/off campus' werken

Een aantal jaren geleden startten we met het opstellen van een telewerkkader. De coronacrisis heeft ons daar een handje bij geholpen. Op de lange termijn kiest de UGent voor een structurele combinatie van telewerk (off campus) en werken op kantoor (on campus). Wij blijven dit project ondersteunen.

Contracten onbepaalde duur

We hebben ervoor kunnen zorgen dat de groep medewerkers die vervangingen doen een contract van onbepaalde duur kregen in de plaats van een contract van bepaalde duur. Zo krijgen zij dezelfde financiële en sociale kansen als de rest van het personeel.

Herbekijken van ATP-reglement

De belangrijkste wijzigingen in de afgelopen jaren zijn overduidelijk het afschaffen van de reguliere evaluaties en het vergroten van de interne mobiliteit door het afschaffen van de interne selectietesten. De komende jaren willen we nieuwe initiatieven aanbrengen om de interne mobiliteit te verhogen aan de hand van opleidingen, stages, alternatieve leertrajecten, learning on the job …

Statutarisering

Het afgelopen jaar konden meerdere mensen die conform het decreet geworven waren, gestatutariseerd worden door het loslaten van de toen nog fixe 80/20 regel (80% van de middelen mag aan personeel besteed worden, 20% aan ondersteuning).
Dat levert niet alleen een netto besparing op (statutair personeel is 25% goedkoper) maar zorgt er ook voor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen door de zekerheid van betrekking en een toekomst bij de UGent.

 

 

More Info

Check de volledige campagnekrant hier!