Onderwijs bereidt zich voor op eventuele verslechtering cijfers

Vandaag was er opnieuw corona-overleg van het onderwijsveld met de minister en de experten.

De maatregelen voor het onderwijs zoals we ze nu kennen, blijven gelden tot aan de krokusvakantie. Meerdaagse uitstappen worden tot en met de paasvakantie geannuleerd.

Ondanks de eerder gunstige evolutie van de cijfers vandaag, moeten we blijven rekening houden met een verslechtering van de corona-cijfers. Op het overleg stelde de GEMS (Groep van Experts voor ­Management­strategie van ­COVID-19) maatregelen voor die in dat geval moeten genomen worden: 

1. Een eventuele mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 10 jaar in de hele samenleving en dus ook in onderwijs. Die uitbreiding hangt af van een nieuw advies van de RAG (Risk Assessment Group) waarop nog gewacht wordt.

2. Toevoeging van een week 'afkoelingsperiode' voor of na de krokusvakantie met de organisatie van afstandsonderwijs. We zullen ook met zorg kijken naar die organisatie in het buitengewoon onderwijs. Eventuele opvang wordt door de lokale besturen voorzien.  De beslissing hierover wordt op 22 januari genomen zodat scholen zich goed kunnen voorbereiden.

Het is duidelijk dat de verstrenging in het onderwijs er alleen komt als ook in de brede samenleving verstrengingen aan de orde zijn.

Alle aanwezigen waren het over eens dat er in onderwijs nu bergen verzet worden. Respect! Laten we samen blijven inzetten op een zo veilig en gezond mogelijke werkomgeving.

Personalization