Onderwijssector en zorg- en welzijnskoepels bezorgd over structurele onderfinanciering
Het COV geeft, samen met alle sociale partners, een protocol van niet-akkoord bij het programmadecreet van de begrotingsopmaak 2025. Hoewel het COV tevreden is dat niet geraakt wordt aan de indexering van de werkingsmiddelen van het basisonderwijs, kan het COV niet akkoord gaan dat wel bespaard wordt op de middelen van de leersteuncentra. Het COV benadrukt met het niet akkoord principieel dat het indexeren van werkingsmiddelen cruciaal is voor elke onderwijsinstelling op welk niveau dan ook.
Beste Vlaamse regering,
De vier zorg- en welzijnskoepels – SOM, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind en Zorgnet-Icuro – en de onderwijskoepels en -vakbonden onderschrijven gezamenlijk twee protocollen van niet-akkoord bij het voorontwerp van programmadecreet van de begrotingsopmaak 2025 dat momenteel voorligt. Er is begrip voor de algemene situatie van de Vlaamse begroting, maar de koepels en vakbonden kunnen niet akkoord gaan met artikel 52 over de beperkte indexatie van de werkingsmiddelen. Op basis van dit artikel zal de indexaanpassing in de begrotingsjaren 2025, 2028 en 2029 voor de helft verrekend worden en zal er in de begrotingsjaren 2026 en 2027 geen indexaanpassing verrekend worden.
Als de Vlaamse regering niet eindelijk opnieuw de werkingsmiddelen volledig gaat indexeren, dreigen onze sectoren te imploderen. We moeten vermijden dat organisaties verplicht worden om te snoeien in de personeelsinzet – in sectoren waar de werkdruk al zeer hoog is – om zo het tekort op de component werking te compenseren. De kwaliteitsvolle maatschappelijke dienstverlening komt dan immers in het gedrang. De vier zorg- en welzijnskoepels roepen de Vlaamse regering daarom op om de werkingsmiddelen volledig te indexering en structureel te investeren in toegankelijk zorg en ondersteuning voor iedereen.
De Vlaamse onderwijspartners zijn bezorgd over wat volgt. In plaats van de koopkracht van de werkingsmiddelen te herstellen, zoals de Commissie der Wijzen nog maar enkele maanden geleden adviseerde, worden deze door de voorgestelde maatregelen verder beperkt. De komende vijf jaar worden de werkingsmiddelen van de scholen twee jaar immers niet geïndexeerd en drie jaar voor de helft. Dat het gewoon en buitengewoon basis- onderwijs niet onder deze besparing vallen wordt geapprecieerd, maar is niet meer dan een doekje voor het bloeden. Ook de leersteuncentra, internaten, centra voor volwassenenonderwijs en CLB’s vallen onder de onderwijsbesparingen. Hoe hoger de inflatie, hoe groter het effect van desindexeringen. Als de voorspellingen van het Federaal Planbureau correct zouden zijn (2% inflatie in 2025 en 1,80% per jaar in de daaropvolgende jaren), dan bespaart de nieuwe Vlaamse overheid door de desindexering 114 miljoen euro op het onderwijs. Maar als het een beetje tegenzit en de inflatie zou blijven wat hij vandaag is (3,10% per jaar), dan wordt dat 196 miljoen euro. Het secundair onderwijs zal op een later moment nog bijkomende besparingen opgelegd krijgen, in het Vlaamse Centenboekje terug te vinden onder ‘Temperen groei secundair onderwijs’, die vanaf 2027 elk jaar meer dan € 150 miljoen moeten opleveren.