Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Ja, we voeren nu geen actie!

Na de publicatie van het rapport van de Commissie van Wijzen over een hedendaags en toekomstbestendig personeelsbeleid, hebben we jullie allemaal uitgenodigd om erover te komen debatteren bij jou in de buurt. Bedenkingen konden ook via mail doorgestuurd worden. We zijn blij dat we met zoveel van jullie konden praten.

"We zijn niet bang voor verandering als het maar beter wordt." Dat is de boodschap die we steeds weer hoorden.

Dag in dag uit zetten we alles op alles om onze leerlingen goed onderwijs te geven. Het lerarentekort dwingt ons om allerlei oplossingen te bedenken. Zorgondersteuners staan voor de klas en als er geen opgeleide leraren beschikbaar zijn verwelkomen we zij-instromers, terwijl we ze ook proberen te begeleiden om het beste van zichzelf te geven. De directeur vult alle gaten en zorgt ervoor dat de school blijft draaien.

Ondertussen luisteren we naar ouders, evalueren cijfers, blijven creatief in onze aanpak, volgen nascholingen om vooruit te komen en als de inspectie langskomt, hebben we alles klaar om te laten zien hoe we het doen.

We hebben vol overgave gekozen voor het lerarenberoep omdat we leerlingen een mooie toekomst willen geven. Daarom willen we kunnen rekenen op sterke schoolteams, zodat we kunnen blijven doen wat we met passie doen. We willen trots zijn op ons werk en jongeren inspireren om ook voor onderwijs te kiezen!”

Jullie verlanglijstje is duidelijk: sterke lerarenopleidingen, haalbare loopbanen voor jong en oud, waardering voor jullie inspanningen met een eerlijk salaris, een goed omkaderde schoolleider die er voor jullie staat en een schoolbestuur met kennis van zaken. Basisscholen hebben ook een boost nodig, niet alleen op vlak van onderwijs, maar ook via een inhaalbeweging op het vlak van kinderopvang en welzijnsdiensten zodat zorgen “samen” kunnen aangepakt worden.

Het ‘rapport van wijzen’ is niet het juiste antwoord op jullie vragen. Het is ‘een’ rapport van ‘een’ commissie. Wel is er dringend een nieuw loopbaanpact nodig om jouw job te versterken. Niet staken is soms moeilijk uit te leggen als de nood hoog is. Toch zegden jullie: “de opdracht primeert: praten en oplossen! Dat is jullie taak als vakbond! Zo willen we het COV zijn." Dat is dan ook exact wat we zullen doen. Jij kan erop rekenen dat het COV dit overleg zal voeren met één doel voor ogen: jouw job versterken. Want het moet anders en beter.

Marianne Coopman (zwartopwit in Basis-4)
Je centrale op sociale netwerken