Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

De impact van Europa op jouw job wordt steeds groter

Op 12 december kwamen we met duizenden op straat om te protesteren tegen een verstrengd Europees begrotingsbeleid. Voor veel landen betekent dit immers dat ze fors zullen moeten snoeien in de sociale zekerheid en de openbare diensten en dat investeringen niet meer kunnen. Dit zal leiden tot een regelrechte afbraak van openbare diensten en een nog grotere duw richting private spelers die de rol van de overheid overnemen. Ook in onderwijs.

Delegaties uit vele Europese landen zakten af naar Brussel. Elk met een goede reden. Het lerarentekort is in veel landen torenhoog, de lonen zijn vaak niet mee gestegen met de inflatie, werkingsmiddelen voldoen niet (meer), een lerarendiploma is steeds minder waard.

Te ver van jouw bed? Weet dan dat Europa ook meer dan een vinger in de pap te brokken heeft in ons Vlaams onderwijsbeleid. Bijna elk jaar krijgt ook ons land Europese aanbevelingen op het vlak van onderwijs. Meestal gaat het om de nood aan meer inclusief onderwijs, het oplossen van de grote kloof tussen hoog- en laagpresteerders, en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Nooit zal de Europese unie ons land aanraden om meer te investeren in onderwijs. De Europese commissie oordeelt immers dat er in Vlaanderen genoeg geld naar onderwijs gaat. Als dat niet volstaat, moet naar private partners gezocht worden.
En dat is ook precies wat er in ons onderwijs aan het gebeuren is. Voor scholenbouw wordt al veel langer gezocht naar privaat-publieke samenwerkingen. Consultants van grote bedrijven zoals Ernst and Young worden ingeschakeld om de begroting van scholen te controleren. Digitale lesinhouden komen kant-en-klaar van bij grote multinationals die op die manier de inhoud van ons onderwijs sturen. En het schaduwonderwijs bloeit als nooit tevoren. Private bedrijfjes die de zogezegde tekorten van het gewone onderwijs voor jouw kind zullen oplossen. Als je daar het nodige budget voor neertelt natuurlijk.

Daarom is het belangrijk dat we ook Europees onze stem laten horen. Want ook al is onderwijs geen “officiële” bevoegdheid van de Europese Unie, de impact van het Europese beleid op jouw werk wordt steeds groter. Het COV zal samen met ETUCE, de Europese federatie van onderwijsvakbonden, blijven strijden voor respect voor de leraren, een sterke sociale dialoog en goede arbeidsomstandigheden voor al het onderwijspersoneel, waar ook in Europa.

Marianne Coopman (Zwartopwit in Basis-10)
Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.