Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Spiegelpaleis

Lopen in een spiegellabyrint kan leuk zijn. Of toch de eerste tien minuten, wanneer je vol adrenaline de uitgang zoekt. Daarna wordt het vooral vervelend en verwarrend. Je verliest elk gevoel voor richting, weet niet meer welk beeld echt is en het enige waar je nog aan kunt denken is ontsnappen. Datzelfde gevoel herkennen we in de reacties die jullie voluit geven na het aankondigen van nieuwe maatregelen door de minister. Ondanks al wat hij tot nog toe op zijn palmares schreef, blijft het zoeken en wroeten. Al veel te lang. 

Zo voegt ook het nieuwe decreet over het lerarenambt, waarover je verder in Basis kan lezen, een nieuwe lading toe aan de vele ingrepen die ons onderwijs en jouw loopbaan beter zouden moeten maken. Als COV zijn we blij dat er investeringen voor het basisonderwijs gebeuren en vinden we de verdubbeling van het professionaliseringsbudget een stap in de goede richting. Toch blijft gejuich achterwege in het onderwijsveld. De meest gestelde vraag is: hoe worden we hier als schoolteam beter van? Hoe kan het hele onderwijsveld hier beter van worden?
Neem bijvoorbeeld het hogere budget voor professionalisering. Het is een eis die COV al sinds jaar en dag op tafel legde. Het zal er ook voor zorgen dat er werkingsmiddelen vrij komen om andere dingen mee te doen. Tegelijkertijd negeert de minister dat omkaderend beleid ook nodig is. Er moet professionaliseringstijd mogelijk zijn. Niet voor niets vraagt het COV om twee uur professioneel overleg in te bedden in jouw opdracht.  

Het gebeurt wel vaker in deze ambtsperiode. Maatregelen lanceren die op zich niet slecht zijn, maar die door hun gebrek aan omvang en duurzame inbedding in een beleid hun doel missen. Je kan jezelf als leraar niet blijven voorbij lopen. Dit moeten we stoppen! Opnieuw wil het COV alle partijen oproepen om de krachten te bundelen en een echt beleid te voeren over de regeerperiodes heen. Want één ding is zeker: het kan beter. 

Ook wij zijn aan zet. Op 24 november 2023 houden we een eendaags actua-congres. Daar willen we zelf de lijnen voor de nabije toekomst uitzetten. Duidelijke lijnen dan wel, in een concreet plan om jouw werk en dat van je collega’s op een nieuw spoor te zetten. Daarvoor hebben we jou nodig. Neem deel aan de debatten in je kring of regio, laat ons weten hoe jij de volgende jaren wil werken. Vorm mee het spiegellabyrint om in een spiegelpaleis waar je niet meer uit wil ontsnappen. Jouw prachtige job verdient het.

Marianne Coopman (zwartopwit in Basis-4)

Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.