Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Langer werken? Langetermijnvisie graag!

In 2021 bleek uit een enquête dat maar liefst twee derde van de Belgen vreest geen deftig pensioen te zullen krijgen. Dat is heel wat. Ook veel jongeren geloven niet meer dat ze nog van een goed pensioen zullen kunnen genieten. Nochtans is dat een recht dat de overheid moet garanderen en waarvoor we moeten blijven vechten.

Onze pensioenen kosten de staat te veel geld. Dat wordt de laatste jaren als een mantra herhaald, meestal gevolgd door een oproep om drastisch in te grijpen in de manier waarop ze worden berekend. Toch staan in het regeerakkoord van 2020 geen ingrijpende hervormingen aangekondigd.

Maar ondertussen zet Europa ons land onder druk om besparingen door te voeren en de begroting gezonder te maken. Anders vloeit er geen Europees relancegeld naar ons land. Alexander De Croo legde daarom net voor de kerstvakantie een eigen pensioenplan op tafel. De ambtenarenpensioenen worden geviseerd. Er wordt bijvoorbeeld opnieuw voorgesteld om de perequatie  af te schaffen. Dat is het systeem dat er voor zorgt dat de ambtenarenpensioenen en dus ook de onderwijspensioenen de evolutie van de actieve lonen volgen en zo echt welvaartsvast blijven. De Croo wil zelf ook af van de tantièmes, die ervoor zorgen dat onderwijzers nog net iets vroeger op pensioen kunnen dan andere werknemers. 
Weer wat beknibbelen op onze pensioenen dus, zonder een visie op een nieuwe faire manier om onze hele loopbaan, inclusief het pensioen, vorm te geven. Langetermijndenken, het lijkt helemaal weg in de politiek. Liever dan een solidaire en rechtvaardige toekomst uit te bouwen voor iedereen, primeert het eigen- of het partijbelang op korte termijn.

Als de nood om te besparen het belangrijkste uitgangspunt wordt van de pensioenhervorming, kunnen we het ergste vrezen. Voorlopig is er geen enkele reden tot paniek. Wel moeten we alert blijven, zeker als we weten uit allerhande rapporten dat de psychosociale risico’s in onderwijs toenemen en de werkbaarheid afneemt. Langer werken zonder de juiste maatregelen is dus geen optie. Het zal alleen de groep zieke 60-plussers doen toenemen. Ook vinden we dat er niet mag geraakt worden aan het pensioenbedrag. Het beroep nog onaantrekkelijker maken in tijden van acuut lerarentekort is werkelijk een brug te ver.

Marianne Coopman (zwartopwit in Basis-1)
Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.